"Az összes élet a földön a mozgás szabadságától függ."

David Attenborough

Impro painting

Dinamikus psziché illusztráció - szabad alkotás

TRE®

Testalapú stressz-, feszültség- és traumaoldó gyakorlatok

Komplex művészetterápia

Egyéni és csoportos művészetterápiás foglalkozások

"Az összes élet a földön a mozgás szabadságától függ."

David Attenborough

TRE®

Test alapú stressz-, feszültség- és traumaoldó gyakorlatok

Impro painting

dinamikus psziché illusztráció - szabad alkotás

Komplex művészetterápia

Egyéni és csoportos művészetterápiás foglalkozások

Ugyanaz történik a pszichével a szabad alkotáson keresztül, ami a testtel a TRE® hatására. Beindul az organikus dinamika, befejeződnek folyamatok, amik korábban nem tudtak, vagy épp a megállásban, megszilárdításban támogat – ezt az egyéni valóság és aktuális állapot határozza meg. Karöltve vannak, csodás párost alkotva. Mindegyik esetben megengedjük az átrendeződést pszichologizálás nélkül. Feszültségmintázatokat, elakadásokat segítenek áramlásba hozni.

Öngondoskodásra épülnek, amiben az énerő erősödik.

A folyamat formáját és a módszert hozom én, segítek megtanulni – amiben az ittésmost egy csoda lehet mindig, spontán együttlét és egy életteli tér.

Testi-lelki rugalmasságunk, jólétünk és szabadságunk alapja a természet, tehát az élet bölcsességében rejlik.

Saáry Eszter, nemzetközi TRE® Provider, komplex művészetterapeuta,
psziché illusztrátor (Impro Painting), egészségmegőrző-, fejlesztő szociálpedagógus,
interkulturális szakértő és képző, OH instruktor, minősített pszichopedagógus.

TRE®

(Tension and Trauma Releasing Exercises®)
Stressz-, feszültség-, és traumaoldó gyakorlatok

A TRE® egy testfókuszú módszer, ami növeli az énerőt, a testtudatosságot, valamint két alappillére az öngondoskodás és az önszabályozás. 

A testünk öngyógyító, természetes és ösztönös folyamatainak ad teret. Ezeken a testalapú órákon a tapasztalati tanuláson keresztül haladunk, nem kell semmit sem beépíteni az életünkbe tudatosan.

Nem egy szimulált térben történik valami kellemes, amit aztán meg kéne tartani.

Szenvedélyem a TRE®, a praxisom 95%-át mára ez teszi ki, így jelentős tapasztalattal rendelkezem:

Több, mint

TRE® személyes csoporttartás
0
személyes egyéni TRE® óra
0

Itt az egész emberi rendszerrel vagyunk, azzal dolgozunk, és ezek az átalakulások integrálódnak. Pont, hogy az amúgy jelenlévő különválasztottság érzeteit, állapotait oldjuk fel finoman.

Ma már tudjuk, nem egy konkrét esemény a trauma, hanem a rá adott reakciónk, élményünk. 

Ha stresszhelyzetben az idegrendszerünkben nő az “üss vagy fuss” válaszok energiája, de semelyik sem kivitelezhető (pl. mert társadalmilag gátolt), akkor beállhat a lefagyási válaszreakció, érzelmi túlcsordulás vagy disszociáció. 

A TRE® segítségével, egy finom, szelíd és biztonságos módon indukáljuk azt a neurogén remegést, amin keresztül le tud vonulni az adott folyamat egy egészségesebb módon.

Minden alkalommal amikor a TRE®-ről kérdeznek és beszélek róla, újra és újra felfedezem én is azt az erőt és életet, ami ott van ebben a csodában, és a szenvedélyemet a technika iránt. 

Meg kell tanulni, reintegrálódni a saját vadonunkba.

Ezek a testi gyakorlatok behúznak a jelenbe, segítenek kikerülni a fejünkből, értelmezésekből és elméletekből. 

Van, hogy ezáltal érzelmek szabadulnak fel, de mindig figyelünk arra, hogy csak szelepenként, fokozatosan engedjük ki a feszültség alatt tartott területeket, és ne árasszon el. 

Ez egy megérkezettség élményt ad, ahol elindulhat egy beszélgetés a testtel, már az ő eredeti nyelvén.

Ebbe segít szelíden visszaereszkedni ez a módszer. Örömmel látom, hogy egyre többen érkeznek vissza a testükhöz, és érzik, hogy semmi nem fontosabb, mint jól lenni.

"Olyan érzés volt utána, mintha pár kilóval könnyebb lennék lelki értelemben, sokkal boldogabb lettem és biztonságosabbnak éreztem a testem, szabadabban mozogtam."
"Jelentős energia többlettel rendelkeztem és a remény uralkodott, hogy meg tudom védeni magam. Úgy indultam el hazafelé, mint amikor kisgyerekként jókedvemben nagyokat rugózva lépdeltem, mintha pár centivel a föld felett járnék. Meg tudtam élni újra a nyugalmat, annyira elképesztő érzés.
A TRE az első, amivel ezt meg tudtam tapasztalni és szinte minden gyakorlás után jelentkezik."

Ha például állandó készenléti állapotban nőttünk fel, akárhogyan is védekeztünk ez ellen – látszólagos semleges hozzáállással, megértéssel, lázadással, hasítással, humorral stb. – akkor a felépülés kulcsfontosságú eleme az öngondoskodás megtanulása, a nyugalom és biztonság megteremtése saját magunk számára. 

Ez fokozatosan, lépésről-lépésre lehetséges. 

Mindig egyre inkább kienged a felgyülemlett és berekedt energia és közben az idegrendszer tanulja a nyugalom, biztonság megélését. Fel lehet építeni egy más működést, és ki tud engedődni bármennyi sok vagy nehéz lenyomat is van a testben. 

A testünk mindig velünk van, segít jelenbe kerülni, magunk felé fordítani a fókuszt és általában azonnal hálás is ezért.
Ha nem tudtunk hatékonyan harcolni vagy menekülni mikor stressz, trauma ért és például megijedtünk, akkor ezek a ki nem élt energiák megrekedtek a testünkben. Ez megbetegíthet számtalan módon. Érdekes megfigyelni, mikor ez a befagyott energia elkezd kioldódni és felszabadulni. Egy része, a “felesleges” például kiremeghet a testből a TRE® alatt, de az általános vitalitásunk is nőni fog, ami lehet hasznunkra válhat az életkörülményeinek megváltoztatásához.
Mert azzal, hogy jobban vagyunk, pontosabb érzékeljük azt is, mi hogyan hat ránk, ami cselekvésre ösztönözhet.

Feliratkozom a TRE® hírleveleire

legfrissebb hírek és események

IMPRO PAINTING

Ez egy olyan tér, ahol helye van bárminek, amire éppen szükséged van. Nem kell senkinek megfelelni és lehet nyugodtan izgulni is, ez mindig feloldódik idővel.

Ez nem egy mainstream festő workshop, ahol híres festők képeit másoljuk vagy technikákat tanítunk. Itt nem szükséges rajztudás vagy művészi tehetség. Az sem akadály, ha utoljára 30 éve láttál közelebbről festéket.

Ezen az underground alkotóműhelyen megjelennek absztrakt expresszionista, akciófestészeti és művészetterápiás elemek is, alapvetően a szabad alkotáshoz kapsz teret, ahol a folyamat számít és nem a végeredmény.

Bátran festékezhetsz, kísérletezhetsz nagy mozdulatokkal, teljes beleéléssel, nagy felületre zenére, nem kell vigyázni.

Az Impro Painting mára azzá vált, aminek megálmodtam: intuitív és autentikus találkozás önmagaddal egy természetes és mégis különleges helyzetben: a szabad alkotás terében. Köszönöm, hogy már ennyien megéltétek velem ezt a „szent csodát”.

Több, mint

Impro Painting workshop
0
résztvevő
0
Pár példa, amiket egyéni megéléstől függően megtapasztalhatsz:
Nem az számít, hogyan néz ki amit csinálsz, hanem hogy mit élsz át a folyamat közben.
A foglalkozás tematikája és a technikái 20 év szakmai tanulmányai és tapasztalatai alapján lettek összeállítva.
A festőfelületek nem is azért nagyok, mert falra lettek volna tervezve. Nem kell kirakni az alkotásokat.
A nagy felületek azt szolgálják, hogy szabadon, nagymozdulatokkal, beleéléssel teret kapj annak, ami benned megszületik az itt és mostban.
A lelki dinamika elkezd szabadon áramlani, amint megengedjük, hogy az legyen, ami van. A mindenkiben élő kritikai hang is lecsücsülhet egy polcra, a belső gyermek is játszhat, és a felnőtt is kísérletezhet, értheti és érezheti mi is történik éppen.

Feliratkozás Impro Painting hírlevelére

Az Impro Painting események kis létszámúak, hamar elfogynak a helyek. A feliratkozásoddal biztosíthatod, hogy elsők között értesülj a legfrissebb eseményekről. Ha nem szeretnél lemaradni, mindenképp iratkozz fel.

KOMPLEX MŰVÉSZETTERÁPIA

A természet ciklikusságához, lelki üzeneteihez, képeihez és analógiáihoz kapcsolódunk a művészetterápiában, melyekben jelen van az állandóság és változás mintái. Az évkör ünnepeiben is megmerítkezünk.

Nem kell sem tehetség, sem kézügyesség, csak a kíváncsiság és egy belső intuitív hívás.

Az alkalmakon használt technikai paletta nagyon széles: zene, vers, porpasztell, olajpasztell, zsírkréta, agyag, montázs, kollázs, tus, szén, akvarell, ceruza. A foglalkozásokon minden eszköz biztosított.

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik módszer segíthet téged a legjobban, vedd fel velem a kapcsolatot és egy konzultáció során megnézzük, hogy milyen folyamat lenne számodra a leghatékonyabb.

Szeretettel várlak!

Hurrá!

Sikeresen feliratkoztál.

 Köszönöm!