ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

TRE® 

Az információk érdekesek voltak, jó volt, hogy kicsit meg tudtam érkezni ezidő alatt. A hangulat tetszett, megnyugtató volt a jelenléted, és a többiek is szimpatikusak voltak.

Először csak az egyes izomcsoportokat éreztem meg, hogy dolgoznak, más nagy változást nemigen. Igyekeztem megállítani a gyakorlatokat ott ahol még belefért a testemnek, nem mindig sikerült, de mozgással is foglalkozom, így jól esett átmozgatni magam. A végére, amikor a falnak dőltünk ott kezdtem el érezni egy kicsit többet, mintha felgyorsult volna a szívverésem, izgatott lettem, de jó érzés volt, melegség volt a mellkasomban.

Mély nyugalmat éreztem, mintha egy jót aludtam volna. Már nem éreztem a fáradtságot, feszültséget. Nem tudtam volna szavakkal leírni, hogy pontosan milyen folyamatok történtek, inkább csak hagytam hogy legyen. Néha nem kell nagy dolognak történnie, de lehet jó.

Megnyugtatott, hogy nem előfeltétele a gyakorlásnak a tökéletes állapot és már maga ez a tudat segítette a ráhangolódásom. Igaz, nem tudtam felidézni a gyakorlatokat sem, annyira máshol járt a figyelmem, pozitív értelemben. Sikerült a lábaimban remegést tapasztalnom. Egyszerűen a vidámság érzése árasztott el, még nevettem is. Nagyon furcsa és váratlan helyzet volt. Az volt az üzenete az én olvasatomban, hogy mélyen bennem van a képesség az örömre, jókedvre, csak nagyon mélyen el van még temetve. De van lehetőség „kiásni”. Mikor ez megfogalmazódott bennem, kicsit el is sírtam magam.

Megnyugodtam, visszatértem a normál állapotomba, de foglalkoztatott, hogy nevettem a gyakorlás során. Hazafelé többször el is mosolyodtam. Nyugodt voltam, szinte magabiztos. Megfogalmazódott benn, hogy talán élhetek meg örömteli pillanatokat, ha nem akarattal, „performansz-al”, másoknak való megfeleléssel akarom „kiérdemelni”, hanem a testemre hallgatok. A másik üzenet az volt számomra, hogy nem kell a tökéletes helyzet ahhoz, hogy valami pozitív történjen. A zaklatott érkezésemet, indulás előtti dührohamomat a betegségeim miatti rossz élethelyzettel tudtam párhuzamba állítani.

A vállam, hátam kicsit „mozgolódott”, majd kellemes fáradtságfélét éreztem. Öröm töltött el. Megszűnt az idő, remek volt csak a jelenben létezni. A korábbiakhoz hasonló, de mégis kicsit más, nyugodtabb élmény volt. Talán azért is, mert már nem akartam bizonyítani magamnak, hogy meg tudom csinálni. Jól aludtam, bár keveset, másnap mégis sok energiát éreztem a tennivalókhoz.

Tömegközlekedéssel mentem és hányingerem lett a buszon. Emiatt izgultam, hogy fogja befolyásolni a gyakorlásom, feszült voltam, de szokás szerint „maszkoltam”, nem mutattam ki ezt a csoport előtt. A következő gyakorlatok alatt jelentősen csillapodott a hányinger, bizsergést éreztem a kézfejemben, alkaromban, mellkasomban, majd felfelé áramlást a fejem felé.

A földelő gyakorlat segített, hogy a testemet jobban megérezzem, úgy érzem, sikerült jobban beleérkezni a testembe. De még jártak a gondolatok a fejemben. A comb aktivizálás gyakorlat is jól esett a falnál, arra vágyott a testem, és az előrehajlásból a felemelkedés is nagyon jól esett a hátamnak.

Olyan mozgásokat végzett a testem, amiket szinte talán még soha életemben nem tapasztaltam, és mintha ezek által az apró mozgások által masszírozta volna a belső szerveket. Majd finom, lágy ringás is kezdetét vette, amely a mellkasom közepét ringatta el. Mintha a törzsem elülső része is életre kelt volna ezáltal. Mintha az eddigi dermedt és merev állapot, amit oly jól ismerek ott, kezdett volna megszűnni. Élet tért oda be, ahol eddig nem volt. Pont így a szülinapom előtt. 🙂

Nagyon jól éreztem magam, feltöltött az alkalom. Jó érzés lett bennem, nem túl intenzív boldogság, hanem inkább harmónia és egyensúly. Sikerült újra visszatérni a testembe, és távolabb kerülni az agyalástól.

Érdekes volt megtapasztalni, hogy egyre kevesebb gyakorlatot csinálok, és egyre több minden történik bennem. Meglepően jobban tudok magamra odafigyelni a gyakorlás során, mint eddig. Nagyon jól éreztem magam, mélyebben aludtam a szokásosnál, és azt tapasztaltam, hogy a fejfájásom másnapra se jött vissza.

Kezd ismerős lenni ez az érzet, nem azonnal a kontraszt jutott az eszembe. Kezdek bizalmat érezni abban, hogy hosszabb távon meg tudom majd ezt élni, nem különleges alkalomnak fognak számítani a jobb pillanatok.
Hazafelé arra lettem figyelmes, hogy jobban megfigyelem a környezetemet. Sokszor jártam már erre, de sok mindent most láttam először. Korábban csak lefelé néztem vagy a sétáló kutyákra koncentráltam, az adott biztonságérzetet.

A bizsergés szétterjedt a testben, le a lábakba és fel a mellkasba és a torokba is. A mellkasban és a torokban egy kis vibrálást is éreztem.
Valami olyasmit éreztem, hogy a testem hálás ezekért a gyakorlatokért. A testérzet olyan volt, mint amikor egy jót mozgok, ami nem túl megerőltető, de azért valamennyire használtam az izmokat, és utána kellemesen bizsereg a testem. Az érzés, hogy a testem örül, amiért odafigyelek rá.

Nyugodtságot hozott a testembe, lassulást és befelé figyelést.

Olyan testrészemet is érzékeltem (bal láb mutatóujj), amiről fejben tudtam, de eddig nem kelt önálló életre…

Hála, nyugalom és teresség. Az egész jó volt. A legérdekesebb a spontán remegés. Később: végtelen nyugalomban. Aludtam 20 percet, ahogy hazaértem. Éjszaka nagyon jól aludtam.

Bizalmat és biztonságot éreztem, hogy jó helyen vagyok. Hatalmas segítség volt Eszter figyelme, hogy „csak” a 6-osig menjek, jó volt a külső megfigyelése, és hogy szólt, amikor talán már túl sok, mert én nem tudtam magamban ezt érzékelni, és észrevenni, de most már tudom, hogy mire figyeljek. Bizsergés érzetem volt, és a gyomrom kezdett kiengedni, folyamatosan hangokat adott a gyomrom. Tisztább helyen éreztem magam és élesebben érzékeltem mindent. Nyugodtabb lettem és békés, éjjel jól aludtam, át tudtam gondolni az aktuális élethelyzetem anélkül, hogy az érzelmeim túlságosan elárasztottak volna.

Érdekesen kellemes nyugalmat hozott. Örültem, hogy sikerült (bár nem a teljesítményre ‘gyúrtam’🙂) Élveztem a langyos testérzetet = se túl meleg, se túl hideg. Korábban kicsit tartottam a remegés érzésétől, nem tudtam elképzelni, milyen lehet. Meglepett, hogy nem társult idegességgel, sőt, ellazulást hozott! Egyértelműen pozitív volt! Örömöt és hálát éreztem😊 Nyugalom vett körül. Béke a világgal. Kellemes testérzet, semmi fáradtság. Testi-szellemi erő a nap folytatásához. Jó volt, hogy koncentrálhattam csak magamra.

A testérzetek tudatosítása sem könnyű, ebben is segít ez a rész. A legfeltűnőbb az aszimmetria volt, hogy mennyivel könnyebb/nehezebb az egyes oldalakra elvégezni a gyakorlatokat. Örültem viszont hogy most már hamarabb észre tudom venni hogy mikor elég a testemnek, és kezdek megtanulni hallgatni ezekre a jelzésekre. A két oldal „egymásba kapcsolódása” most gyorsabban ment, mint előző alkalommal. Ez meglepő volt. Rácsodálkoztam arra az élményre is, hogy amikor a jelzésre abbahagyom a terhelést, a fájdalmak is leállnak. Ez megtanít bízni a testemben. A lábamban egy nagyon kellemes zsibongó érzés uralkodott el. Stabilnak, kiegyensúlyozottnak éreztem magam, és bár a fáradtság és az állandósult fájdalmak még ott voltak, ezeket nagyobb türelemmel tudtam viselni.

Olyan mintha az alsó rèszem tényleg pillangóként életre kelt volna. Később a szándèkos megállás után, mikor újra behajlítottam a térdem ismét remegett a normál kezdőállásban is. Jól éreztem magam a gyakorlatok után, kellemesen elfáradtam. Az óra végére mentálisan jól, érzelmileg kiegyensúlyozottan idegileg ès testileg is felfrissülve éreztem magam. Legérdekesebb: 5 férfi együtt remegett. Legjobb: nem tudtam elképzelni, hogy ez majd hogy fog kinézni gyakorlatban, de nagyon tetszett mind az óra vezetèse, a tiszta utasításai a trénernek és a végeredmény is, hogy màr elsőre sikerült a láb részen remegnem.

Mentálisan jól voltam, kíváncsiság volt a meghatározó. Főleg azokra az érzésekre figyeltem fel a gyakorlatok során ami nem úgy meg, ahogy az elvárható lenne. Pl. az első gyakorlatnál amikor a talpunkat görgettük, az tűnt fel, hogy a baloldalam sokkal sutább. A bal talpam nem tudott ” gördülni”, örültem hogy kiderült, egy ilyen látszólag apróság és azt is gondoltam hogy „jó helyen ” vagyok, és az is be fog indulni.
A falnál végzett gyakorlás volt nekem a legkomfortosabb, ott már éreztem enyhe remegést a combomban amikor be volt hajlítva.
Amikor a hátsó comb izmot figyelő gyakorlat volt, akkor is a bal comb suta volt. Erre a „suta baloldalra” többször felfigyeltem.

Egyszerre volt felkavaró, de megnyugtató és biztonságos. Éreztem hogy valami elindult, aminek még nem vagyok a végén és vágyom még a megtapasztalásokat.

Legérdekesebb, meglátni ami mindig ott volt, csak nem volt rajta fókusz.

Elég hosszan beszéltem az élményeimről, jó volt hogy elmondhattam. Szerintem most már könnyebben érzékelem hogy mikor érem el az ominózus 6-7-es szinteket. Szívesen csinálta a testem a gyakorlatokat, a derekamban kifejezetten csökkent a feszültség. Megint aszimmetrikusak voltak az élmények, más ütemben, mértékben és módon jöttek az érzetek. Az „energiaáramlás” érzése jó megfogalmazás volt. Nem voltak erősek az érzetek, de megintcsak egyre könnyebben észlelem őket. Lelazultam teljesen, sikerült csak a testemben zajló érzetekre koncentrálni. Erősödik a bizalom a testemben, könnyebb is megfogalmazni ha történik valami, azt is, ha elég. Az óra után kezdtem érezni remegést a karomban, kezemben, ami elég sokáig megmaradt. Amolyan felszabadultság-érzés jött rám, egyszerre örömérzés és sírás késztetés. Aztán ahogy merültem vissza a munkába, ezeket már nem éreztem, de energikusabb maradtam.

Az első alkalommal csak a lábamban éreztem a remegést, most tovább haladt. Kíváncsian várom a folytatást. Már hazafelé az autóban éreztem a gyomromban egy energia gombócot, társult mellé egy kis eufória, felszabadultság érzés és nyugalom.

Megindult a remegés a combjaimban. A homlokomban melegséget éreztem.Elkezdtem ellazulni. Ellazultam teljesen és elmúlt az a testi fáradság amivel érkeztem. A legjobb az volt, hogy sokkal jobb érzetekkel távoztam

Olyan érzésem van, mintha valami rég elfeledett titok nyomába értem volna, mintha minden elmélet, és keresés, munka, izzadás, tanulás, mint egy mozaik szétszórt darabkái elkezdenének összeállni bennem valamivé. És lövésem sincs, hogy mi lesz az, de alig várom, hogy lássam. Nem tudom mondták-e már Neked, és ha igen, akkor ne olvasd tovább, de zseniálisan csinálod. Ez a műsor Nélküled nem jött volna létre. Úgyhogy nagyon-nagyon szépen köszönöm a munkádat. Amit eddig végeztél, és amit ezután végzel. Nagyon sok életre van és lehet még hatással, és örülök, hogy az általam élt életre is tud hatni. Just so you know.

Köszönöm, hogy tök biztonságban érezhettem magam az egyéni alkalmak során. Nem szokott könnyen menni, hogy hagyjam, hogy valaki/bárki és akárki is ilyen módon érzékelje ami történik bennem. És hogy ezt annyira természetessé tetted, mint amilyen természetes levegőt vennem.

Jó érzés volt és biztonságos, hogy csak egyedül voltam. Fontos volt, hogy minden apróságra rávilágítottunk (a te a kérdéseiddel én mertem jobban megfigyelni magam).

Úgy éreztem, elindult a vérkeringés a testemben. A remegés helyén bizsergő érzés maradt. A remegés érdekes és kellemes volt.

Végtelenül hálás voltam, hogy ott lehettem éppen aznap, mert ami utána érkezett váratlanul, azt hiszem TRE nélkül nem bírtam volna elviselni 🙂 Frissen próbáltam alkalmazni a „megállj”-t a testemnek és minden rezgésemnek.

Kis energiával feltöltődtem, ami egészen hazáig meg is maradt. Utána jól aludtam, és reggel magamtól keltem, mielőtt még az óra ébresztett volna. =)

Nagyon eksztatikus élmény volt a remegés, jól esett, pezsdítően hatott rám. 🙂 Érdekes módon aggódtam, hogy vajon ezt a kellemes érzést mi fogja elrontani 🙂

Lenyugtatott, finomította a belső remegést. Jól esett átmozgatni a testemet, érdekes mindig mennyire át tud mozgatni, energetizálni egy ilyen kis gyakorlat is. A remegés azonnal beindult, nem volt ijesztő, nem akartam megállítani, még ha erőteljes is volt, okozott is némi belső bizonytalanságot. Mindig meglep, hogy mennyire kevés is elég lenne egy nap ahhoz hogy földeltebb legyek – gyakorlatra, testátmozgatásra gondolok.

Kíváncsian figyeltem a testemet, mire hogyan reagál.
Instabilitást éreztem magamban. Napközben próbáltam figyelni magamat, mi hogyan változik bennem. Miután letudtam a nehéz feladataimat, megkönnyebbültem és jobban tudtam magamra fókuszálni.Az is lehet, hogy a nehézségeim leküzdésében segített a reggeli óra.

Szándékosan nem nyulat írtam, nem menekülök. De figyelek. Nagyon. Ez fárasztó.

Könnyen tudtam kapcsolódni Veled és a hallottakkal.

Változatos élményeket tapasztaltam. Testi és lelki bizonytalanság érzést, melegséget és energiát, elfáradás érzést is. Kerestem a határokat, meglepően kevés terhelés után jelentkeztek. Van bennem egy mély nyugalom, lelassulás. Nagyon megöleltem a fiaimat, kapcsolódási vágyam erős. Van bennem egy fura megkönnyebbülés – boldogság, úgy érzem növekvőben. Valami bizonyosság érzés. Nem tudom megmagyarázni. Az éjszaka még előttem áll. 🙂

Nem akartam megállni, aztán visszamentem a térdzárós pózba és akkor egy sokkal finomabb, kevésbé intenzív remegés indult meg. Ami nem volt már olyan eufórikus mint az első, de valahogy mélyebb volt. Nem fájt közben a hasam és ezt élveztem.

Utána kisimultam, azt éreztem. Talán a sima szót mondtam is. Feltöltött. Élveztem. Kicsit kiszakadni, a folytonos fájdalom irányította köreimből.

TestEmLék

Milliárdnyi sejt

Tárolja az emléket

ami beégett

 

Belém vésődött

Mélységes tapasztalás

amit felednék

 

mert nagyon féltem

de akihez kötődik

ahoz kötődöm

így nem tehetem.

ezzel együtt létezem

hát megengedem

 

hogy elengedjük

aminek hordozása

nem jó már nekünk.

 

én és a testem

ebben az emlékben is

már egyek legyünk.

TRE élmény

Köszönöm Drága Eszter!

Emlékszem a mellkasom szabadabbá vált, kézben, fejen finom bizsergés. A végén a pihenő résznél megjelent egy kis testremegés vibrálás érzetem. Meghatódtam, azon hogy odafigyeltem a testemre, hogy nem húztam túl, „nem bántottam”.
Utána érzékeny voltam az emberekre, de jó értelemben.

Segített lazulni, hangolódni. Figyeltem a testem és próbálgattam is, hogy mi esik jól. Volt bennem feszülés és érdekesen nehéznek éreztem a lábammal való munkát. És bőven elég volt belőle amennyit csináltunk, talán még picit sok is. Pedig kipróbáltam, hogy hogyan esne belőle több egy második körben, de gyorsan hagytam abba, mert nagyon soknak éreztem. Nyugodt voltam és testileg is belazultam. Amolyan békés, szemlélődő állapotba kerültem. Nem éreztem magam kifejezetten energizáltnak, de fáradtnak sem.
Az volt a legizgalmasabb, hogy egészen pici mozdulatok milyen nagy hatással bírnak. Tapasztaltam ezt már egy teljesen másfajta terápia során, de izgalmas volt, hogy itt is mennyire igaz ez.

Feltűnően ügyetlennek és merevnek éreztem a testem. Folyton le „akartam” támaszkodni kézre, pedig csak az egyensúly végett kellett a földet érinteni. Ez olyasmi gyakorlás, amit csak „kicsit” kell csinálni (hatos-hetes fokozat…) – ez szokatlan. Futóedzésen a fájó izmoknál kezdődik a tulajdonképpeni edzés, jógánál is addig kellett nyújtani, amíg fájni nem kezd, itt meg előtte meg kellett állni, szóval bénáztam, na. Ez teljesen új nézőpont.

A legérdekesebb, az új nézőpont azzal kapcsolatban, hogy nagyon gyengéden „csalogatja” elő a stresszeket, és nem ilyen „áttöréses”, erőltetett stílusban.

Úgy érzetem, hogy kiszelepelődött egy adag feszültség, relaxáltabb voltam. A testem bölcsességét csodálom, ahogy meg akar szabadulni a sok szutyoktól. Utána nagyon jól aludtam, ezért nagyon hálás vagyok.

Bizsergést éreztem a fejemben, nehezemre esett egy pontra fókuszálnom a tekintetem, elbambultam többször, elálmosodtam.Az utolsó álló gyakorlatnál a szemöldököm felett éreztem újra kisebb nyomást, de nem fájdult meg a fejem, mint az első alkalom során. Jobban sikerült azonosítanom, hogy meddig esik jól elmennem a gyakorlásban, megengedőbb voltam magammal, közelebb kerültem a komfortos állapothoz.

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

A „kevesebb néha több” megélése.

Milyen ívet, változást, folyamatot látsz az eddigi/előző gyakorlásodhoz képest?

Közelebb kerültem ahhoz, hogy megérezzem a határaimat.

Teljesen nyugodtnak éreztem magam, elmúlt a fejfájásom, hosszabb idő óta először. Érdekes volt megtapasztalni, hogy egyre kevesebb gyakorlatot csinálok, és egyre több minden történik bennem. Meglepően jobban tudok magamra odafigyelni a gyakorlás során, mint eddig.  Nagyon jól éreztem magam, mélyebben aludtam a szokásosnál, és azt tapasztaltam, hogy a fejfájásom másnapra se jött vissza.

Pozitív értelemben felélénkültem egy lelkileg nyomott állapotból. Amikor érkeztem kicsire húztam össze magam, előre esett a bal vállam, a kezdő gyakorlatoktól pedig kiegyenesedtem és felébredtek a lábizmaim.

Kicsit feszülten érkeztem, de ez mostanában így van mindig. Elsősorban a lábam, főleg a combom remegett, néha a hasam, felsőtestem inkább befeszült, amit jól esett kilazítani.

A remegés nagyon finom, vibráló érzés volt. Tetszett, hogy én szabályozhattam végig mi esne jól. A begubózás a végén jól esett.Nyugodtabb lettem, pl. nem érdekelt, hogy fussak a busz után. Majd jön másik. Kicsit tompább is lettem. Sétára és levegőre vágytam.

A legjobb, hogy egyszerű mozdulatok mit tudnak kiváltani. Hogy lehetek én a kormánynál.

Az energiaszintem nőtt, aktív voltam, de egyben megnyugvást is éreztem. Kicsit ahhoz tudnám hasonlítani az érzést, mint amikor egy nehéz, akár kicsit veszélyes feladatot teljesítek, az adrenalin még dolgozik, de már túl vagyok rajta és megnyugodhatok (akár büszke is lehetek a teljesítményemre). Nem igazán tudtam hova tenni ezt az érzést, mert a gyakorlás alatt semmi veszélyt vagy nehézséget nem éreztem.

Kellemesen felmelegedett a testem, szinte megszűnt a külvilág, jó volt, hogy csak magamra és az instrukciókra figyelhettem.

A vállam, hátam kicsit „mozgolódott”, majd kellemes fáradtságfélét éreztem. Öröm töltött el.

Megszűnt az idő, remek volt csak a jelenben létezni.

A korábbiakhoz hasonló, de mégis kicsit más, nyugodtabb élmény volt. Talán azért is, mert már nem akartam bizonyítani magamnak, hogy meg tudom csinálni.

Jól aludtam, bár keveset, másnap mégis sok energiát éreztem a tennivalókhoz.

A horpaszizmos gyakorlat nagyon tetszett, mert több éve több szakember is ajánlotta már nekem a horpasznyújtást, de sosem sikerült ehhez az izomhoz közelebb kerülni, most pedig egyértelműen megéreztem hogy hol van és mi ez. Sosem éreztem még ezt a testrészt magamban korábban. A gyakorlatok végére arcom kisimult és egy fajta kellemes mosoly költözött belém.

Éreztem egy enyhe érzetet ami a remegés lehetett volna, és éreztem, hogy ez egy ismerős érzés valahonnan és ha többet gyakorolnám vagy ott akkor több időt kaptam volna, akkor már jött volna ennél több is. Így is kellemes élmény volt és kíváncsiság ébredt bennem többre. Jó volt lelassulni és új érzeteket keresni, új szempontok alapján foglalkozni magammal.

Családdal kapcsolatos érzelmeim hamar elérik a maximumomat.
Jó volt, hogy Eszter segített, hogy figyeljék a légzésre, amivel tudtam szabályozni az érzelmeim intenzitását.

Kellemesen, nyugodtan éreztem magam.

A legérdekesebb felismerni, hogy még jobban szeretnék magamról gondoskodni.

Majd a ficánkolás után, mikor újra feltettem talpra a lábam, eldőltek jobbra a térdeim és egy furcsa, belülről kifacsarodott póznak érződő állapotban egyensúlyt talált és megállt a testem. Hagytam őt ebben az állapotban, és élveztem, hogy töltődik. Teljes elengedést és egyensúlyt éltem meg, mint ahogy a homok terül el a tenger partján. Mindazonáltal az járt a fejemben, hogy milyen furcsa póz esik jól a testemnek. Megnyugvást éreztem és örömöt, hogy a testem megtalálta ezt az egyensúlyt a végén és tudtam ebből töltődni.

Egyre több mindent mutat meg a test és talán egyre bátrabb, így, hogy érzi, hogy teret adunk neki.

 Másnap újra azt tapasztaltam, hogy nagyon nyugodt állapotban volt a testem. Mintha folyamatosan egy „nagy kilégzés” utáni állapotban lettem volna. Erre nem tudott az agyam ráhangolódni, folyamatos volt az ellentmondás a testem és az agyam/egóm között. Mintha az agyam munkára akarta volna fogni a testem, de az nem akart engedelmeskedni.

A tekintetemet újra nehéz volt fókuszálnom, a fejemben bizsergést éreztem, a pulzusom szapora lett. A fülemet éreztem, erősebben érzékeltem a hangokat. Aktiválódott újra a szemkörnyékem.

Nagyon furcsa és váratlan helyzet volt. Az volt az üzenete az én olvasatomban, hogy mélyen bennem van a képesség az örömre, jókedvre, csak nagyon mélyen el van még temetve. De van lehetőség „kiásni”. Mikor ez megfogalmazódott bennem, kicsit el is sírtam magam.

 

Élet-bölcsesség

Testemben ott van

Millió éves erő

Ott szunnyad bennem

 

Tanítasz bízni,

Aminek létezését

Én még csak sejtem

 

Utat mutattál

Szelíd vezetés által

Ha megengedem

 

Ráhagyatkozom

Zsigereimben mindig

Ott van a válasz

 

Testemben élő

Élettel együtt próbált

Túlélő ösztön

Láttam formáját

Tapasztaltam működni

És felismertem

 

Mint egy szilaj ló

Ha nem zabolázom meg

Uralhat engem

 

És mégis le kell

A zablát róla vennem

Hogy átvihessen

 

Ezer veszélyen

Fájdalmon és kínokon

Megbízni benne

 

Magammal egyként

Akarata enyémmel

Újra egy legyen

TRE élmény

Köszönöm Drága Eszter!

Hazafelé többször el is mosolyodtam. Nyugodt voltam, szinte magabiztos. Megfogalmazódott benn, hogy talán élhetek meg örömteli pillanatokat, ha nem akarattal, „performansz-al”, másoknak való megfeleléssel akarom „kiérdemelni”, hanem a testemre hallgatok. De még nem tudom, hogy kell rá hallgatni, mert egyelőre az agyam, az egóm túl hangos. A másik üzenet az volt számomra, hogy nem kell a tökéletes helyzet ahhoz, hogy valami pozitív történjen.

 

Meglepőek voltak a megéléseim a gyakorlás során és nyitottnak érzem magam a módszer befogadására.

Ez volt az első alkalom, hogy a földön végzett gyakorlat előtt egyértelmű remegést éreztem. Az utolsó gyakorlat során a korábbinál erősebb remegést tapasztaltam.

 

Nyugodtság érzését tapasztaltam, korábban jelentkezett és nagyobb intenzitással, mint az eddigi gyakorlások során. Pozitív gondolatok fogalmazódtak meg bennem. A gyakorlás előtti nap ostoroztam magam, hogy a szabadidőmet a TRE elsajátítására tervezem fordítani ahelyett, hogy a karrieremben próbálnék fejlődni, a társadalom hasznos tagjaként igyekeznék érvényesülni. Az óra végére egyértelműen azt az üzenetet kaptam, hogy jelenleg ez a legjobb, amit tehetek. Időt kell adnom még magamnak, talán ha sikerül újra pihennem, annyi energiám fel fog szabadulni, hogy ki tudjak lépni a mostani fojtogató helyzetből.

 

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

 

Újra az, hogy mosolyogtam és szinte kizárólag pozitív érzelmeket tapasztaltam meg a gyakorlás során, aminek semmi magyarázható oka nem volt. Ez azért nagyon furcsa számomra, mert a napjaim 99%-ában negatív érzelmeket élek meg (viszont ott mindig meg tudom fogalmazni, hogy miért). Talán az az üzenete, hogy nem csak akkor érezhetem jól magam, ha társadalmilag elfogadott mérföldköveket, sikereket érek el.

Olyan mozgásokat végzett a testem, amiket szinte talán még soha életemben nem tapasztaltam, és mintha ezek által az apró mozgások által masszírozta volna a belső szerveket. Majd finom, lágy ringás is kezdetét vette, amely a mellkasom közepét ringatta el. Mintha a törzsem elülső része is életre kelt volna ezáltal. Mintha az eddigi dermedt és merev állapot, amit oly jól ismerek ott, kezdett volna megszűnni. Élet tért oda be, ahol eddig nem volt. Pont így a szülinapom előtt. 🙂

 

A folyamat során valamikor a vállam is szóba került, hogy meg van feszülve. Ezt most végre tudatosítottam és végeztünk erre egy gyakorlatot, ami segített aztán ellazítani. Az a gondolatom támadt, hogy a testem beállt vmilyennek az évek folyamán, ami nekem már természetes, de igazából ez nem kellemes, csak már nem veszem észre, mert ezt szoktam meg. És a mostani folyamat a vállamról ezt mutatta meg, hogy mindig felhúzva tartom, hogy ez valószínűleg a testemnek is energia és nem esik jól. De talán egy korábbi életesemény miatt maradt így.

 

Nagyon jól éreztem magam, feltöltött az alkalom. Jó érzés lett bennem, nem túl intenzív boldogság, hanem inkább harmónia és egyensúly. Sikerült újra visszatérni a testembe, és távolabb kerülni az agyalástól.

 

Nagyon jó tapasztalás volt a ringatózás és a mellkasi mozgás, ami nekem teljesen új dimenziót nyitott meg. Azt hiszem, eddig a mellkasomban csak nagyon erős szomorúságot tudtam érezni, vagy szorítást, nyomást és nehézséget. Vagy azt a fajta mozgását ismertem, amikor tornáztam, és most ahhoz képest is teljesen újfajta módon kezdett életre kelni, aktivizálódni ez a testtájék.

 

Azt vettem észre, hogy már múlt alkalommal is volt olyan érzet, ami ott volt a folyamat alatt, de a tudatosítása csak a végén a beszélgetés során esett meg. Most pedig ez a tudatosítás már a folyamat során megtörtént Eszter kérdései által. Ennek nagyon örültem

A hasi tájékon érzett remegés/hullámzás pedig elcsitult és átalakult egy perzselő érzéssé. Amikor a talpaimat a földre helyeztem, kisebb rángatózásokat kezdtem el érezni a bal csuklómban, majd a jobb bokámnál.

Kisimultan, frissebbnek éreztem magam, a mellkasi nyomás pedig elillant.

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

Megtapasztalni, hogy gyengéd, fokozatos módon is ki lehet engedni a feszültséget, nem feltétlenül kell hozzá nagy sírás.

A első gyakorlatok során sikerült ellazítani a testemet. Főleg a karjaim könnyebbsége tűnt fel, amik addig inkább elnehezedni szoktak.

Mindig testileg könnyedebben hagyom el az órát, mint ahogy érkeztem. Jól is alszok utána.

A legjobb az volt, hogy végre élőben is találkoztam egy kézzel fogható eszközzel, amit ha megtanulok haszálni, gyökeresen változtatja majd meg az életminőségem.

Megfogalmaztam, hogy olyan érzetet tapasztaltam, mintha egy kő esett volna le a szívemről, de ez csak egy testi érzet volt, érzelmi töltet vagy racionális magyarázat nem követte. Hazafelé egyészen jókedvem volt, az eső sem zökkentett ki, még az emberekre is jobb szemmel tekintettem.

Örömmel töltött el, hogy elmentem az órára és az elvárásokkal ellentétben mertem magammal, a saját jóllétemmel foglalkozni. A földelő gyakorlat alatt elindultak az áramlások, egyre intenzívebb bizsergést éreztem a testemben a gyakorlatok során. A fejtetőmön, arcomon éreztem legerősebben az áramlásokat, a karjaimban a bizsergést. A gyakorlatok alatt teljesen elfeledkeztem a munkáról.

A kézfejem nagyon meleg lett, ami újdonságként hatott, mert mindig hidegek a végtagjaim, teljesen lekötötte a figyelmem. Talán energiával tölt fel, ezért rátettem a hasamra, majd a mellkasomra is.

Testileg energetikusabb lettem, lelkileg nyugodtabb. Éjjel jól aludtam és másnap örömmel tapasztaltam, hogy a régóta tartó nyakfájdalmam gyengült.

A legjobb az volt, hogy most már egyre bátrabban abbahagyom a gyakorlatokat, igyekszem jobban odafigyelni magamra. Később nagyon jókedvem lett. S az a tapasztalatom, hogy a TRE órák után általában jobban alszom.

Ilyen pici mozgásokkal mennyi változást lehet tapasztalni és megélni.Olyan érzés volt utána, mintha pár kilóval könnyebb lennék lelki értelemben, sokkal boldogabb lettem és biztonságosabbnak éreztem a testem, szabadabban mozogtam.

Mély nyugalmat éreztem, mintha egy jót aludtam volna. Már nem éreztem a fáradtságot, feszültséget. Nem tudtam volna szavakkal leírni, hogy pontosan milyen folyamatok történtek, inkább csak hagytam hogy legyen. Néha nem kell nagy dolognak történnie, de lehet jó.

A földelő gyakorlat a kedvencem, amikor elkezdem, mindig egy nagy adag energia érkezik, mosolyogni is szoktam ilyenkor. Minden gyakorlatot végigcsináltam, elindultak az áramlások. Nem emlékszem pontosan melyik gyakorlat után, de késztetésem volt táncolni, teret is engedtem neki. Olyasmi életérzés ért el, mintha egy fesztiválon lennék.

Jól esett lelassulni, és apró mozdulatokban érzékelni a talpaimat, majd fokozatosan a lábaimban kezdtem bizsergést érezni. Először a vádlim, majd lassanként, a gyakorlatok végéhez közeledve a combjaim, belső combjaim kezdtek bizseregni.

 

Most 2 . alkalommal már tudtam mit „keressek”, így bele tudtam lazulni a remegésbe, apró mozgásokba. Jól eső, elengedő, izgalmas és néha egészen „vicces” érzés volt megtalálni bizonyos pózokat, hogy a remegés megérkezhessen.

 

Az óra végére hogy érezted magadat?

 

Laza testérzet, nyugalom, elfogadás.

 

Mélyebben tudtam megfogalmazni magamnak, hogy mi is ez a TRE. Egyre inkább körvonalazódik ennek a módszernek a mibenléte, ami miatt -úgy gondolom- a későbbiekben már hatásosabban tudom végezni a gyakorlatokat.

 

Ismerősek voltak az érzetek, és a gyakorlatok, ami miatt apró finomításokat tudtunk belevinni a mozdulatsorokba. Ez sokat segített.

Enyhe remegés megjelent, a testemre tudtam figyelni, a testkapcsolódás inkább volt pozitív, visszahozott a jelenbe.

Az óra végére hogy érezted magadat?

Érzelmileg nyugodtan, bizakodva. Magasabb energiaszinttel, mint amivel érkeztem.

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

Hogy másokkal párbeszédbe, kontaktusba kerülni, és a testemre figyelni, az vissza tud „repíteni” egy nyugalmasabb jelenbe.

Jobban bele tudom engedni magam a folyamatba. Kevesebb a kíváncsi várakozás, jobban jelen vagyok.

Aznap feltöltődve, kellemes fáradtsággal és jól is aludtam el. Utána a napok és a hétvége érzelmileg hullámzott. Testileg jól voltam.

Amikor közelítettem egymáshoz a térdeimet, felgyorsult a remegés. Az első ilyen alkalommal szembetűnő volt a kb. négyszeres sebesség.

A hátamban, vállamban nem éreztem a feszültséget. Megnőtt az energiaszintem, és pozitívabb lett a kedvem.

Az uralkodó érzetem egy nagyon örömteli testkapcsolat volt. Mintha a testem minden sejtje örülne, hogy végre figyel a főnök… Hálát éreztem a testem felé, hogy volt olyan kedves, és kibírta velem idáig.

 

Mi volt a legjobb, legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

Hogy nem kell uralkodnom a testemen ahhoz, hogy együttműködjünk.

 

Milyen ívet, változást, folyamatot látsz az eddigi/előző gyakorlásodhoz képest?

Egyértelműen sokkal inkább benne vagyok a testemben.

Ez egy egész napos feszültséget keltett bennem, és amikor megérkeztem, akkor „megérkeztem” Végre itt vagyok ahová tulajdonképpen egész nap vágytam. Leengedtem mint a lufi.

 

A gyakorlás első része megérkeztetett önmagamba, a testembe, és az ittésmostba. Ebből erőt merítettem, a testem felfrissült, az agyam fáradt volt, a szívem hálás.

 

Integrálás alatt azt éreztem, hogy megérkeztem ide, önmagamba. Nem kell erősnek lennem, nem kell „mindentudónak” lennem, nem kell készenlétben lennem. Lehetek önmagammal, önmagam értékeivel és értéktelenségeivel, önmagam „tökéletlenségével” tökéletes összhangban. Lehetek az, aki most vagyok én. Hálát éreztem, és még most is. Minden ami voltam, és ami formált, pont ehhez az énhez vezetett.

 

Elkezdtem várni a gyakorlásokat, úgy örömmel. Olyan érzés, mintha lepihennék, hogy „a lelkem utolérjen”. És úgy érzem, pont ez történik. Hiába a testemmel foglalkozom, minden közelebb jött. Még én is…

 

Másnap vitális voltam, és nyugodt. Könnyebb lettem belül. Reggel végre kipihenten és szorongás nélkül ébredtem. Rég volt ennyire ilyen.

Én nagyon élveztem, hogy csoportban vagyunk, figyelünk egymásra, át-, megérezzük egymást. Minden óra után megnyugvást, felszabadultságot éreztem, s sokkal könnyebben ment a csoportos gyakorlás mint bármelyik másik, így vártam az órákat. Elkezdtem jobban figyelni a testem jelzéseire, és a “mindent feláldozok másokért” hozzáállásból elkezdtem visszavenni az életemben is.

 

Elkezdtem jobban magamra figyelni, és tanulni nemet mondani azokra a dolgokra, amik nem esnek jól és egy kicsit több időt hagyok magamnak töltődésre. És jól esett tudni, hogy ismerős arcokkal megyek TRE-zni, biztonságot adott a csoport.

 

Milyen főbb felfedezésekre tettél szert?

Hogy mennyire fontos, hogy jól és a jelenben legyünk, és hogy ezt még sokat kell gyakorolnom

 

A legfőbb üzenet talán az, hogy figyeljek jobban arra, hogy mivel segítek magamon, és mik azok a dolgok, amiket csak halogatás/félelem miatt csinálok sokat, “töltődés” címszó alatt. Én azt érzem, hogy nem ívet, hanem inkább szinusz görbét írtam le 😀 de az biztos, hogy több figyelmet fordítottam magamra mint eddig, és talán a nehezebb szakaszokban kevésbé hibáztattam magam a pihenésre való igényért, mint eddig.

Energia áramlását, bizsergést kezdtem érezni, különösen a mellkasom és nyakam környékén. Megjelent egy kis szédülés és az utolsó állva végzett gyakorlat közben a homlokomban kisebb nyomást éreztem.

 

A fekvő gyakorlat alatt teljesen elmúlt a fejemben érzett nyomás, egy kis remegést sikerült megtapasztalnom.

Izgatottságot éreztem a gyakorlás után és jelentősen több energiával távoztam, mint amennyivel érkeztem.

 

Tetszett a módszer, látok rá esélyt, hogy segíteni tudjon a problémámon, ha sikerül elsajátítanom.

 

Éhes voltam és a szokásosnál sokkal megengedőbb voltam magammal a vacsorám mennyiségét illetően 🙂 Este a nyugottság érzése töltött el, el tudtam lazítani a testem, amit viszonylag ritkán sikerül elérnem. Jól aludtam és a másnap délelőtt is nyugodtan, jobb hangulatban telt, körülbelül délig nem jelentkezett a szorongás.

megTest-esülés

Atomok tánca, fényből szült anyag.

Valami szent akarat alkotta egység.

Szervezett sejthalom

melyben az üresség

Én VAGYOK.

Meg nem ismert ismerős

titok-kapocs

Misztikus, csillag-szülte élő burok

Mi nélkülem csak van,

És ÉL, amíg

Én ITT VAGYOK.

Rejtélybe zárt időtlen

Szent Akarat

Lemeztelenített Végtelen Vágy

Mi érezni szülte önmagát.

Hogy úgy legyen ahogy

Én MOST VAGYOK.

 

TRE élmény

Köszönöm Drága Eszter!

A gyakorlás alatt mit tapasztaltál? Milyen testérzeteid voltak?

Hátam két szélén es a hátsó combomban volt remegés. Szívesen aludtam volna pár órát ebben a kilazult állapotban, amit egyébként ritkán engedek meg magamnak.

 

Az óra végére hogy érezted magadat?

Hála, nyugalom és teresség

 

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

Az egész jó volt. A legérdekesebb a spontán remegés.

 

Később a nap folyamán, vagy éjjel és másnap hogy voltál?

 

Végtelen nyugalomban. Aludtam 20 percet, ahogy hazaértem. Éjszaka nagyon jól aludtam.

A testérzet olyan volt, mint amikor egy jót mozgok, ami nem túl megerőltető, de azért valamennyire használtam az izmokat, és utána kellemesen bizsereg a testem.

 

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

Az az érzés, hogy a testem örül, amiért odafigyelek rá.”

 

“A foglalkozás előtt hogy érezted magadat?

Extrém feszült voltam, szédelegtem, úgy éreztem, hogy túlságosan tele a rendszerem mindenféle nem kívánatos érzésekkel és érzetekkel.

 

A bevezető rész alatt mit tapasztaltál, milyen volt neked?

Bizalmat és biztonságot éreztem, hogy jó helyen vagyok.

 

A gyakorlás első része milyen változásokat, testérzeteket hozott? Milyen folyamatokon, élményeken mentén keresztül?

Hatalmas segítség volt Eszter figyelme, hogy „csak” a 6-osig menjek, jó volt a külső megfigyelése, és hogy szólt, amikor talán már túl sok, mert én nem tudtam magamban ezt érzékelni, és észrevenni, de most már tudom, hogy mire figyeljek.

 

Bizsergés érzetem volt, és a gyomrom kezdett kiengedni, folyamatosan hangokat adott a gyomrom.

 

Az óra végére hogy érezted magadat?

Tisztább helyen éreztem magam és élesebben érzékeltem mindent.

 

Később a nap folyamán, vagy éjjel és másnap hogy voltál?

Nyugodtabb lettem és békés, éjjel jól aludtam, át tudtam gondolni az aktuális élethelyzetem anélkül, hogy az érzelmeim túlságosan elárasztottak volna.

A csoportba való megérkezés, a vezetett órán való részvétel általában némi nyugalommal szokott eltölteni, most is ez történt.

 

Szeretem ezeket az egyszerű bemelegítő gyakorlatokat. Nem voltak megerőltetőek. Kellemes volt ez a kis testmozgás.

 

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

Az a gondolat, hogy figyeljek oda, a testem mire vágyik, mi jó neki.

Nyitottan és lazán igyekeztem megkezedni az első TRE órámat.

 

Végtelenül érdekes volt tanulni arról, mennyi mindent rejt el a testünk s arról, miképpen tudunk feloldani láthatatlan blokkokat. Jógaoktatóként igyekeztem nem összehasonlítani a TRE-t és a jogát, de nem kerülhette el a figyelmem a két ‘módszer’ közötti lényegi párhuzam.

 

Egészen maximalistaként érdekes volt a gyakorlatokat csak ‘finoman’ elvégezni, nem túltolni, ahogy amúgy manapság az ember mindig tesz. Ez önmagában már egy nagyon megnyugtató érzést vonzott, a légzés pedig segített a jelenlétem fokozásában. Később a kellemes bizsergés is megérkezett a lábaimba.

 

Kellemes érzés telepedett rám, nem voltam fáradt, de sokkal könnyebbnek éreztem magam. Biztos voltam abban, hogy folytatni fogom a TRE-t az alvásminőségem javítása érdekében.

 

Örültem, hogy egy érdekes tapasztalattal többet élhettem meg, nőtt a testtudatom, és megtapasztaltam, hogy milyen finom mozgásokkal mekkora energiákat lehet felszabadítani.

 

Nyugodtabb, türelmesebb voltam. Igazán jól aludtam aznap éjjel.

Na. Miután sikerült elengednem ezzel a figyelemmel járó bosszankodást, tényleg nyugodtabb lettem.

 

Lelezultam. Az állkapcsom még fájt is, higy nem szorítottam össze… Olyan volt, mint egy kellemesen hűvös nyári estén mélyet szippantani az illatos levegőből, és aztán hangosan kisóhajtani a levegőt magamból.

 

Mi volt a legjobb és/vagy legérdekesebb neked ebből az alkalomból?

Hát… a fent leírt megérkezés önmagamhoz, egy teljesen ismeretlen módon.

 

Hatalmasat aludtam, és másnapra beállt a bal lapockám, úgyhogy most nehezen nézek hátra a bal vállam fölött. De közben sokkal nyugodtabb vagyok.

Mégegyszer visszatértem a háromszög pózba, majd egy viszonylag rövid idő után meg is állítottam. Esztertől azt a visszajelzést kaptam, hogy pont abban a pillanatban szólt volna, hogy hagyjam abba a gyakorlatot, amikor magamtól is így döntöttem. Nagyon jól esett a visszajelzés és annak a realizálása, hogy jól tudom megfigyelni a testem reakcióit és hallgatok rá.

Jól éreztem magam, újra büszkeség töltött el, hogy kiálltam magamért és elmentem gyakorolni. Amikor kiléptem az ajtón, teljesen más mentális állapotban voltam, mint amikor beléptem egy órával azelőtt.

Bonyolult érzelmek nélkül telt a gyakorlás, ami először kétségeket vetett fel bennem, hogy jó-e, amit csinálok. Megszoktam, hogy érzelmi hullámvasúton vagyok és furcsa, ha valami könnyen alakul. A testem valószínűleg unja már ezt a készenléti állapotot.

Mindig más a gyakorlás, próbálom ítélkezés nélkül elfogadni, hogy a testemnek adott nap éppen mire volt szüksége. Továbbra is nagyon tetszik, hogy csak addig kell csinálni, amíg komfortos, ilyen felhatalmazást még soha sehol nem kaptam.

Nem csak akkor lehet gyakorolni, amikor „tökéletes” vagyok. Az élet minden területén jellemző, hogy a nyomasztó elvárások miatt nem vagyok képes a cselekvésre. A gyakorlás során nem kell megfelelni senkinek, azt csinálok, amit akarok, amíg az engem nem terhel túl. Ez nagyon fontos, hogy én húzhatom meg a határokat, mert az elvárások gondolata is túlterhel.

Nem új instrukció volt, de most jutott el a tudatomig, hogy akkor lélegezzek ki szájon át, ha távozna a felesleges energia, ha nem, vagy szédülök, akkor maradjon csukva a szám. Ezzel a kis módosítással sokkal kellemesebbé vált a gyakorlás. A gyakorlás második felénél éreztem, hogy keletkezett már bennem annyi energia, hogy van, amit szívesen kiengednék, de addig ragaszkodtam minden cseppjéhez.

Jelentős energiatöbblettel rendelkeztem és a remény uralkodott, hogy meg tudom védeni magam. Úgy indultam el hazafelé, mint amikor kisgyerekként jókedvemben nagyokat rugózva lépdeltem, mintha pár centivel a föld felett járnék.

Képes voltam újra pozitív érzelmekre a negatív élethelyzetem ellenére is. Érdekes volt, hogy a csoportban nem féltem az emberektől. Ez az emberi kapcsolatoknak az a szintje, amire még alkalmas vagyok, nem félek és nincs megfelelési kényszerem. Így tudom kicsit gyakorolni is a közösség megszokását.

Meg tudtam élni újra a nyugalmat, annyira elképesztő érzés. A TRE az első, amivel ezt meg tudtam tapasztalni és szinte minden gyakorlás után jelentkezik.

Jót tesz, hogy csoportban gyakorlok, annak ellenére, hogy nem vagyok túl szociális típus. Talán a legfontosabb az, hogy kilépek az otthoni környezetemből, otthon tudom hagyni a problémáimat. Itthon kevésbé tudok ismeretlenebb érzések közelébe kerülni és kevesebb megélést is tapasztalok a gyakorlás alatt.

Toggle tartalom
Toggle tartalom

Lorem..

Lorem..