ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

…melyek saját szavakkal és stílusban tükrözik a végtelenül sokféle megélést:

Nagyon csodálatos volt a folyamat. Olyan dolgokat engedtem meg magamnak, amit még soha. Teljesen elvesztem több számomra csodálatos részletben is. A festék vásznon való masszírozásában csukott szemmel más dimenziókban találtam magam, a fenékkel vásznon való pörgésben, ami egy nagyon játékos énemet hozta elő, szinte hangosan hahotáztam közben, és több olyan máskor általam nem nagyon megengedett folyamatban, hogy 1.5 méter magasról öntöttem a festéket csakúgy a vászonra, mert élveztem nézni, ahogy folyik ki a festék az üvegből és ahogy landol a vásznon. Visszagondolva az első kb 1.10 perc minden pillanata, újszerű, mély, szórakoztató, stb. volt. Az utolsó 10 percet érdekesen éltem meg, mert a vásznon éppen csak egy kör volt és pár fröcskölés, ami engem egyáltalán nem zavart, mert annyira élveztem, hogy úgy voltam vele, hogy mindegy, hogy mit viszek haza, max. majd átfestem. De nem azért festeném át, mert hogy nem szép, hanem mert szinte tényleg nem volt rajta semmi. És akkor „betojtam”, hogy mit fognak erre mások mondani az asszociációs körben és „féltem” attól, hogy olyan jelzőkkel fogják illetni, amik most nem rezonálnak velem, mert nekem ez egy gyönyörű és mély folyamat volt. Érdekes, mert ez még festés közben SOHA nem jött fel bennem, hogy a jelenlévő emberek mit fognak asszociálni, ha valaha aggódtam, hogy ki mit fog szólni hozzá, az inkább barátok, család volt, de a workshopon jelenlévők soha. Szóval végül az utolsó kb 5 percben azt éreztem, hogy nekem most ide kell raknom valamit a képre, hogy tudjanak majd asszociálni, és ezt „megbántam”, vagyis nem bántam meg, mert ez is egy tanulás, de a végén valami olyat láttam a képen, amivel szinte egyáltalán nem tudtam kapcsolódni, és nem is vágyok rá, hogy hozzám kerüljön, mert annyira nem tükrözi számomra azt a csodát, amit megéltem, hogy inkább emlékként tárolnám ezt a gyönyörű folyamatot a fejemben. De persze biztos ez is lehet csak pillanatnyi érzés. És érdekes lehet megvizsgálni, hogy „mit teszek másokért vagy miatt, és azt miért teszem. ” Nyilván ehhez másoknak nincs sok köze 🙂

Kép címe: Kifelé forduló kapkodás. (ha pedig azt nézem ami alatta van és magát a gyönyörű folyamatot, akkor pedig talán a „Tapintáson keresztüli érzékelés

Rögtön nekikezdtem a festésnek, az esélytelenek nyugalmával, mivel a kézügyességem sosem volt az igazi. Aztán elengedtem a saját magam felé irányuló elvárást, és mindenféle módszerrel elkezdtem festeni. A zene eléggé átvette a szerepet nálam, teljesen kizökkentem mindenből, néha még azt is elfelejtettem, hogy többen vagyunk a foglalkozáson. Amikor az ujjbegyemmel maszatoltam, azt nagyon élveztem, és azt is, hogy sok helyen festékes lett a bőröm. Azt hittem, hogy sírásba fog torkollani a „művészetem”, de egyre inkább felszabadultnak és szabadnak éreztem magam.

Szerintem ezt nem lehet elmesélni, ki kell próbálni mindenkinek. Boldognak, szomorúnak, gazdagnak, szegénynek. Mindenkinek mást adhat, de hozzánk ad valamit, amire eddig csak kerestük a választ. Különös tapasztalás volt, percről percre oldódtak fel a gátlásaim. És először kaotikusnak láttam a festményem, most úgy érzem, hogy tele van szenvedéllyel, pedig sok fájdalommal érkeztem, de mégis szenvedéllyé tudtam kovácsolni.

Tilos elfojtani az érzéseket, érzelmeket! Az elengedés hosszú folyamat, nem lehet erőltetni. MInden változik, és semmi nem állandó, az átalakulásunk nem csak rajtunk múlik, a környezetünk is befolyásolja azt.

Kép címe: Szenvedélyek viharában

Sikerült beleengednem magam az impróba teljesen – megélni, megengedni azt ami jelen volt abban a pillanatban és nem volt bennem semmilyen aggodalom azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a végén a vásznon. Gyönyörű élmény volt felszabadító lelki folyamatokkal párosulva. Jó érzés volt az, hogy tudtam teljesen magammal foglalkozni és nem azon aggódni, hogy majd mások mit gondolnak a képemről. Ez nekem sokat elmond most rólam. 🙂 Fő mondanivaló: Lassulás, a pillanat megélése, jövőbeli aggodalmak kordában tartása.

Kép címe: Tapasztalati tanulás

A folyamatot nagyon szabadon kezdtem, a kezemmel vittem fel a festéket, jó érzés volt, kapcsolatba kerültem az anyagokkal. Érdekes módon ezt a jóleső, szabad érzést elkezdtem felülírni az önmagamnak való megfeleléssel, a »dehát nézzen már ki valahogy« beszűkítő önszuggesztióval. Ezt magamra erőltettem egy darabig, míg elegem nem lett, és eldöntöttem, hogy »najó, leszarom milyen lesz a végeredmény, csak csinálom, ahogyan jól esik«. Ezen a ponton el tudtam engedni a kontrollt és újra vissza tudtam térni a valódi impro festéshez, a jóleső szabadsághoz, megengedéshez. A legjobb megélés az egészben az a fordulat volt, hogy mertem »elrontani« az összképet és el tudtam engedni a irányítás, átadtam magam a folyamatnak újra.

Maximálisan tükröződnek az önmagamban lévő dilemmák, a bizonytalanság, kettősség. Rájöttem, hogy nincs hiba, csak cselekvés van és annak következményei. Megengedem magamnak, hogy olyan legyek amilyen, és megadom a lehetőségét annak hogy hibázzak, de ha szükséges korrigálok. Fontos nyitottan és elfogadóan hozzáállni magamhoz is, nemcsak másokhoz. Így tudok fejlődni. Talán ez lenne az odaadásra, önátadásra való képesség gyökere. Fő mondanivaló: Kevesebb agyalás, több odaadás, szívből élés.

Kép címe: Megengedés

Pár hete, amikor megfogalmazódott bennem, hogy szeretnék festeni azt éreztem, hogy az elmúlt hónapokban annyi kreativitás blokk szakadt fel bennem , mint a rajzolás, dalszöveg írás, mind a főzés területén, hogy nagyon kíváncsi voltam, hogy mit fogsz hozni a festés. Aztán a workshop első felén megéltek által azt gondoltam, hogy talán harag, szomorúság vagy egyéb érzelmek lesznek bennem jelen a festés közben. Aztán valahogy ahogy elkezdődött a zene azt éreztem, hogy csak én vagyok és a vászon. Nagyon élveztem a zenéket, a körkörös mozdulatokat, az elengedést, hogy a magamhoz vett színek közül egyiket sem akartam használni 😀 , sok különböző fázisa volt a festménynek és mindegyiket imádtam. Aztán a vége felé elkezdett erősödni bennem az anyaméhhez való kapcsolódás. De különösebben ott sem voltak gondolataim, csak volt bennem egy hazatalálás érzés, meg az hogy mindent ki merek próbálni. Talán először volt az bennem, hogy az utolsó 10 percben nem azon „pánikoltam”, hogy mi lesz a képemből kinézetre, hogy nem arra törekedtem, hogy most akkor még feldobom valamivel, hanem csak folytattam tovább azt, amiben amúgy is benne voltam. Nagyon jó élmény volt. Az asszociációk is és a zárókör is.

– Hogyan szólnak a fentiek rólad? Mi a fő mondanivalója az élményeidnek?
– Még nem formálódott meg bennem teljesen. De most azt érzem, hogy segített átlendülni valamin és úgy érzem, hogy képes vagyok megengedni, hogy meghaljanak dolgok és új dolgok csírázzanak helyettük- ahogy a kép neve is csíra lett. Igazából visszagondolva amikor véletlen megjelent az a 2 kis csíra kör közepén az nekem akkora boldogságot hozott és olyan melegséggel töltötte el a szívem és olyan cukiknak éreztem őket, hogy akkor éreztem azt, hogy bár nem ezt akartam, meghagyom, mert nagyon nagyon élveztem a látványukat meg az érzést amit adtak – utána már azt éreztem hogy teljesen saját életet él a kép. 🙂

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmazol meg magadnak?
– Hogy merjek tovább haladni azon az úton amin most vagyok, hogy bízzak benne, hogy ez a helyes út – mert mélyen érzem, de néha kizökkentenek dolgok amik miatt megkérdőjelezem. És hogy az Élet-Halál-Élet ciklust minél jobban betudjam engedni.

– A workshop második felében mit éltél át?
– Az első pár percben a „most mi lesz?” érzés volt bennem majd nagyon hamar elkezdtem felszabadultan élvezni a folyamatot, a festést a felületet a színeket a lehetőségeket. Ezek az érzések egyre jobban nyíltak ki és az utolsó 10 percre való figyelmeztetésnél úgy éreztem, hogy még órákig tudnám csinálni. Szuper volt.

– Hogyan szólnak a fentiek rólad? Mi a fő mondanivalója az élményeidnek?
– Merjek új önkifejezési formák felé nyitni. Ne féljek az újdonságoktól az új, ismeretlen helyzetektől.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmazol meg magadnak?
– Csak csináld

– Milyen intuitív címet adsz a képednek?
– Rítus.”

“Próbáltam üres fejjel festeni, ami nehezen ment, aztán csak kiadtam magamból, ami jött. Fő felismerésem, hogy ha adott egy konfliktust, ami akár hosszabb ideig is tart, tudnom kell lezárni.”

Nem tudatosan választva, hanem valahogy a mélyről előtörve került fókuszba a múltam és az életutam elfogadása. Annak a tudattalan tudatosítása, hogy nem késtem le semmiről, és mindaz amin keresztülmentem, rossz és jó egyaránt, egy alap a jövőre, és az alakítása csak rajtam múlik. Volt egy pillanat, a festés kétharmada körül lehetett, amikor elemi erővel tört rám a felismerés, hogy nagyon szép és jó, hogy itt festegetek, de éppen azt nem csinálom, amiért idejöttem. Hogy pacsmagoljak, hogy játszak. A nagy felület, bármennyire lelkesedtem is érte, kicsit teherré vált, mert mi van ha rosszat húzok és elrontom. Hihetetlen bátornak éreztem magam, mikor az első, tudatosan oda nem illő pacsmagot ráhúztam a képre. Mikor Svédországban önkénteskedtem, szokásunkká vált a jeges tóba ugrálni. Álltam a stégen, farkasszemet néztem a vízzel, ami még csak kezdett kiolvadni az utolsó március végi fagyokból, úszkáltak rajta a jégdarabok, tudva hogy marha hideg lesz. Az egész persze őrültség, de aztán csak ugrik az ember és kievickélve a világ tetején érzi magát, mintha bármire képes lenne. Hasonlót éreztem magam a festés végére is, felszabadultságot, erőt, lebegést, és legfőképpen erőt.

-Mi a fő mondanivalója az élményeidnek?
-A félelem megeszi a lelket. (Egyébként ez egy Fassbender film címe, ami szintén szuper, nézzétek meg, ha még nem láttátok, évekkel ezelőtt láttam és ez a mondat azóta zsigerileg belém ivódott)

– Milyen intuitív címet adsz a képednek?
– Játék”

A festés során gyakorlatilag az történt, mint a megelőző beszélgetés, asszociációk során. Kb. 10 perc alatt „készen voltam” azzal, amit szerettem volna, de tudtam, hogy tovább kell csinálnom. A folytatás borzasztó lett, úgy éreztem, „elrontottam”, bárhogyan nyúltam hozzá, csak rosszabb lett. Ekkor letöröltem, amit tudtam (elmostam az egészet, mint az eső) és gyakorlatilag elölről kezdtem a festést. Ami meglepett, hogy nem hisztiztem be, nem kértem panaszkodva segítséget, hanem vettem egy nagy levegőt és szépen lassan újra csináltam, ekkor már tudtam, hogy mit és hogyan akarok. A végére feltöltődtem és elégedettséget éreztem.

Habár a végeredmény nem tetszik annyira (most már bevallom), de emlékeztet arra, hogy nem adtam fel, hanem a reménytelen helyzetből is kihoztam valamit. Ehhez viszont kellett az, hogy megengedjem a reménytelennek tűnő állapotot. Mivel a végeredmény nem lett smaragdzöld, amit eredetileg megálmodtam, itthon lerajzoltam a gesztenyefa levelet, amit a beszélgetésnél választottam. Nagyon rég csináltam ilyet (talán gimiben :D), viszont ez a rajzom már smaragdzöld lett 🙂

Most már beismerem, hogy a magam irányába is tudok elfogadást, szeretetet, kitartást, kreativitást tanúsítani, nemcsak a külvilág és mások felé. És ezt most már meg is engedem magamnak. Köszönöm szépen a lehetőséget és az élményt!

– Milyen intuitív címet adsz a képednek?
– Bambuszliget”

Már az első ütemeknél éreztem, hogy a törzsi zene tökéletes választás volt. A dob nagyon fontos és erőteljes falakat képes döngetni és lebontani bennem. Nem is igazán érzékeltem, mi történik körülöttem.
Vizuális típus vagyok, alapvetően színekkel kommunikálok legkönnyebben. Most a türkiz- fehér- fekete- arany kombinációját éreztem legközelebb magamhoz.
Olyan volt a fehér felület, mint a kapcsolatom. Az elején nézegettem, meg -megsimítgattam, aztán idővel rakódott rá minden. Olyan volt, mint egy tükör. Egy szembesítés. Nekem nagyon fontos a lelki tisztaság, és nehéz elfogadnom a foltokat rajta.
Az alkotás alatt voltam gyengéd, dühös, átfestettem részleteket- más utakat adtam a képnek, gyönyörködtem benne, de volt, h nem tetszett. Rossz érzés volt érezni, h elrontottam. Alapvetően nehezen vállalok kockàzatot, -finoman igazítok, h a végeredmény ne sérüljön-, de most megtettem. Nálam a kockázat a fekete szín volt maga. Most nem féltem használni. Aztán a végén a rétegek mégis kissé kivilágosodtak. Azt gondoltam, hogy a kép szép a rétegek sokaságától. Szebb, mintha fehér maradt volna. Értékesebb. Mert benne van a folyamat, a lelki megérés.
Közben pedig megtisztult a lelkem, néhány madár útra kelt. 🙂

– Hogyan szólnak a fentiek rólad? Mi a fő mondanivalója az élményeidnek?
– Hogy merjek kockáztatni, magamra, és a belső hangomra figyelni. De főleg, hogy tudjam tényleg elfogadni, hogy nem a fehér vászon tisztaságú lélek megtartása a cél, mert nem az az élő, a valós, az igazi. … és, hogy így is lehet szép!
Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmazol meg magadnak?
Túl kell lépnem bizonyos dolgokon. Tényleg, és nem csak mondani. El is kell végre hinnem, hogy sikerül. Hogy magam legyek végre legfontosabb magam számára. Határokat kell szabnom, kiállnom a saját igényeimért.

– Milyen intuitív címet adsz a képednek?
– Lélekmadarak”

Azután elkezdtem arra reflektálni, ami eddig eszembe se jutott egyátalán, hogy nekem a November miért mindig egy különleges hónap, és miért élem meg ennyire nehezen most. Az elmúlt években mindig vagy síelős munkám volt, ahol Decemberben kezdődött a szezon, így Novemberben már izgatottan készültem az új kalandra, vagy Ázsiába utaztam a télre – akkor pedig arra készültem izgatottan. Idén is ezek voltak a tervek, így azt hittem a November idén is ilyen hangulatban fog telni, de nem jöttek össze ezek a tervek- ezért nagyon nagyon nyögvenyelősen telik ez a hónap – elfogadás, elengedés. Szavaim voltak még a tehetetlenség, a szeretet és a víz. Vágyódás a vízpartra és a melegbe. Természetküzeliség – nem tesz jót nekem a városi környezet. Valamint nagyon elhivatott vagyok a vízilebegtetéssel kapcsolatban, amivel nagyon szeretnék minél többet foglalkoztatni és bánt az, hogy egy kapcsolat miatt beragadtam ide – és azt érzem, hogy nem magamat, és az én vágyaimat helyezem előtérbe.

-A workshop második felében (festés, asszociációk, lezáró blokk) mit éltél át?
-Nagyon érdekes, mert továbbra sem nagyon emlékszem arra, hogy mi történt velem. A zenéből semmire nem emlékszem – a videók megnézése közben sem volt semmilyen flashbackem. A képeimre is általában emlékezni szoktam, hogy hogyan alakultak, közben miket processeltem, most ezek is megleptést okoztak, amikor visszanéztem a képeket, voltak olyan mintázatok rajta, amikre egyátalán nem emlékeztem. Azt tudom, hogy élveztem, benne voltam a festésben, néha probáltam 1-2 technikát kipróbálni kisebb-nagyobb sikerrel, de azokat gyorsan el is engedtem, ha egyszer nem ment, nem gyötörtem magam rajta tovább, mert tudtam az csak a kép esztétikájához adna. Nem tudom továbbra sem, hogy melyik szint miért használtam, a mintázatokat sem nagyon „értem”. Ez a workshop most más volt mint a többi számomra – de kicsit olyan megmagyarázhatatlan módon. Mint egy misztérium 😀 Az első festményemmel kapcsolatban nagyon pozitívan éltem meg azt, hogy gyorsan felismertem, hogy vannak részei amiket nem vagyok kész elengedni, és azok megtartásának akarásával csak úgy tudtam festeni, hogy nagyon arra fókuszáltam, hogy mit hova kenjek, húzzak, színek stb – ezt elég gyorsan felismertem és akkor éreztem is, hogy vagy magához a képhet ragaszkdoom így mert sokan dícsérték, meg nekem is voltak elemei amik nagyon tetszettek, vagy azért nem tudtam teljesen neki menni, mert még a való életben is küzdök ugyanevvel a témával, és valahogy nem éreztem azt, hogy hívogat az a process, valahogy teljesen egyértelmú volt számomra, hogy azt akarom félbehagyom, ahogy van , és újat kezdek.

-Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
-Festeni tovább, nézegetni a 2 képet (amik közül az egyiket ugye tovább is festettem egyből a workshop másnapján). Jegyzetelni. Valamint élvezni ezt, hogy nincsen erős konklúzió. Ezt sem tudom pontosan hogyan fogalmazzam meg, de egyre többször érzem azt, hogy 1-1 session (nem csak impropainting) után van egy erős konklúzióm és ott ” véget ér a belső munka” azzal a témával kapcsolatban – de lehet hogy túl korai, túl hamar a konklúzió és azzal hogy megszületik egy talán nem is valódi konklúzió, azzal meggátolom magam abban, hogy tovább haladjak előre. Mintha sokszor annyira szeretnék már választ kapni valamire, hogy belekergetem magam egy konklúzióba ami lehet nem is valid. Nem tudom. Érdekes ezt obzerválni. Úgyhogy mindenképpen örülök most ennek.

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Nagyon tetszett a cím – Gondolatok nélkül. De ha most egy intuitív nevet adnék a képemnek akkor talán az az lenne, hogy 3-ra osztva, vagy Egységtelen – mert úgy érzem, hogy nem érnek össze a stílusok, színek , a 3 rész amire én „bontottam”, ahogy festettem nincsen úgy különösebben, tudatosan összehozva és az utolsó 10 percben se azon pánikoltam hogy ez megtröténjen, hanem azt éreztem, hogy ez oké.

lom

„Először nem akartam elkezdeni mert túl fehér volt, aztán elkezdtem és tök felszabadító volt, aztán nem akartam belerondítani mert szépnek láttam, de aztán persze mégis tovább festettem ami meg ilyen komfortzóna-kilépés. Aztán a végén sírtam, mert rájöttem hogy közben csak kusza gondolataim voltak de az utolsó 7 percben nagyon konkrét válaszokat kaptam és jó volt. Tudatosságot adott, egy „nem tudom mi lesz/van” korszak kicsit lezárult. Legjobban azt élveztem, amikor úgy éreztem hogy ez
így szép, de tudtam, hogy tovább kell folytatnom. És tovább folytattam”

„- Milyen elképzelésed volt a workshopról?
– Pont az, amit kaptam – kötetlen, baráti festés némi extrával. 🙂

– Mit éltél át a workshop alatt? (Érzések, külső-belső történések, írhatsz bármiről!)
– A workshop alatt is nagyon jól éreztem magam, de leginkább az utána érzett kiengedés és felszabadultság volt ami meglepett, hogy mennyire erősen jelentkezett. Egy feszültség, ami bennem volt és betegség formájában hetek óta jelen volt, másnapra teljesen megszűnt. Ezt sosem gondoltam volna :))

– Volt-e valami ami nem tetszett? Ha igen, mi az?
– Nem volt

– Mit élveztél a legjobban?
– Kézzel lábbal belealkotni a „művembe” es azt, hogy intim hangulatú volt, nem éreztem magam feszélyezve, hogy nem egyedül vagyok, mindenkinek meg volt az alkotó tere es kis intim szférája.

– Lenne valamilyen javaslatod, hogy mit próbálnál ki legszívesebb egy ilyen workshopon?
– Ugyanezt szabadban, pl egy erdő közepén egy tisztáson, akar csak itt Budapest kozeleben. Az elég komoly lehet:)”
Köszönjük, és betesszük az ötletbörzébe a javaslatot a megvalósítandó tervek közé! 💜”

„Először is meg szeretném köszönni a tegnapi élményt!
Kíváncsian vártam a festést, nem voltam még ilyen jellegűn és ez által nem is voltak elvárásaim. Nem készültem témával, nem terveztem el semmit. Amikor viszont a vászon előtt álltam, megvilágosodtam :)Könnyen jöttek a színek, a formák, az érzések, amiket a zene sikeresen fel is erősített. (Gratuláció a zene összerakásához!)
Az áramszünet nem zökkentett ki, talán egy kis siettetést éreztem (talán hogy lemaradok valamiről). A festés kezdetekor a saját középutam megtalálása volt a koncepció, majd amikor a végén leültem a képem elé, akkor láttam, hogy egy másik tartalmat is kapott a kép (párkapcsolat).
Ez egy érdekes felismerés volt, kíváncsian várom, mit fogok még felfedezni rajta 🙂
Köszönöm még egyszer, hogy részt vehettem az eseményen!”

” – Nagyon kíváncsi voltam, a barátnőm hozott el és nem bántam meg.

– Mit éltél át a workshop alatt?
– Folyamatos fel-le érzés. Izgalom, megnyugvás, izgalom, kíváncsiság. Teljes átszellemülés volt. Csak magamra figyeltem és a mozdulataimra. Talán az elengedés erősődött bennem, hogy tudjak elengedni dolgokat.”

„Fantasztikus, felszabadító, és egyben nagyon összetett belső élmény volt. Hálás köszönet a profi szervezésért, a kellemes, barátságos és nagyon bensőséges atmoszféra megteremtéséért. Örülök, hogy rátaláltam az Impro paintingre, Eszterékre. Mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer próbálja ki. Én biztos, hogy megyek még!! :)”

„Szerintem szuper lett minden alkotás, és úgy láttam – magamon is éreztem, hogy kiadtuk, ami bennünk volt.
Én nem ezt terveztem, de jobb lett így. Felszabadultam a festés végére. Nagyon kellett már és hihetetlenül jól esett. Köszönöm, hogy jöhettem és szerintem én is „visszaeső” leszek a csapatban.”

– Hogyan szólnak a fentiek rólad? Mi a fő mondanivalója az élményeidnek?
– Édesanyám halála és az anyaság megélése nehéz. Nehéz anyának lenni, anya nélkül. De nekem ez az utam, igyekszem jól csinálni. El kell fogadnom a sorsom, nem ellene dolgozni.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmazol meg magadnak?
– Légy szabadabb, erősebb, önzőbb.

– Milyen intuitív címet adsz a képednek?
– Any-gyal”

Egyébként festés közben szinte végig kikapcsoltam, és flowban voltam, illetve volt egy nehezebb momentum, amikor már festés közben is asszociáltam a saját életemre, és valamiért egy olyan mozdulatsorral és színnel dolgoztam, ami nem is tetszett nekem, de mégis vitt a kezem. Aztán ebből már festés közben sikerült kilábalnom, ráfestenem szebb dolgokat arra a részre, és az életemmel is így szeretnék tenni 🙂

Ha valamilyen probléma vagy trauma elsötétíti / megnehezíti az életemet, azt mindig van lehetőség újra festeni. Bár ami volt, azt nem lehet visszahozni, de újabb, izgalmas rétegek kerülhetnek rá. Illetve, máshol, más formában, más mintákkal is újra lehet kezdeni.

Azután, hogy tudatosult bennem, hogy jobban szeretnék a mostra fokuszálni, megpróbáltam átadni magam ennek, és az egyáltalán nem olyan szorongással és kétséggel teli volt, mint ahogy a napjaim élem, és ez azért rávilágitott, hogy jól vagyok, csak nem hagyom, hogy jól legyek. Túl sokszor irtam mar le hogy “a most”, de nekem ez tenyleg “csak” ennyi volt, óriási utóélete van a fejemben/lelkemben a dolognak.”

Az elején előjött a megfelelés, de ezt képes voltam teljesen elfelejteni és átadni magamat a teremtésnek, a firkálásnak, annak, hogy mindegy is, hogy mi történik, csak élvezem a folyamatot. Felszabadultam alkotóként, és nagyon erősen kapcsolódtam a képemhez, néztem, hogy mit hoz ki ez a tánc, amit az ecsetekkel táncolok. Végig ugyanazt a témát jártam körbe, sok virágot, sok mezőn, sok égi jelenséggel. Végül nem küzdöttem, maradt a téma és csak azon voltam, hogy ha „ezt dobta a gép”, ez hogy jelenhetne meg ma úgy, hogy teljesen rólam szóljon?

Az önmagamra figyelésnek egy teljesen más, szabadabb és kreatívabb formáját tapasztalhattam meg.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
– Csak csináld, kislány, úgyis szép lesz, ha nem figyelsz annyira a részletekre.

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Csak a Szél

“Én már voltam és még egyszer eljöttem. Amikor elindult a zene, és meghallottam a basszust, akkor beleborzongtam: kirázott a hideg. Még jó hogy Eszter mondta, hogy elég akkor elkezdenünk, amikor úgy érezzük, készen állunk rá. Szerintem kellett 3', mire úgy éreztem, elkezdhetem (elég sokáig borzongtam...) Utána pedig hagytam, hogy kifessem magamból, ami már relatív rég bennem volt. Ami tapasztalás volt az az, hogy nem tud minden úgy megvalósulni, ahogy azt fejben elképzeltük, legyen az bármilyen részletes is. És hogy ez rendben van így, és csak el kell fogadni. Cím: Új kezdet“

A kártyákkal, és a téli növényekkel meg a nyugalom, a ‘hálozatos’ béke, és az organikus rend került be a témáim közé, illetve az, hogy hogyan tudok egy olyan rendszerben létezni, ahol én sugárzok magamból biztonáagot mások felé, bármilyen évszak is legyen a lelkemben éppen. A meditáció nagyon sokat segített

A mostani festés az egyik legfantasztikusabb élmény volt az egész évben, és rengeteget tanultam belőle magamról. Tudtam, hogy a technora el akarom majd engedni magam, és lendületesen festeni, de valamiért megszállt az a gondolat, hogy szépen lassan kell megágyaznom annak, hogy élvezzem a zenét és a festést, és hogy ha nagy motívumok ki fognak jünni belőlem, azt úgyis meg fogom érezni, és akkor majd megengedem magamnak. Úgyhogy amíg erre vártam, élveztem a színeket, és a vászonnal való találkozást, nagyon sokat érintettem kézzel, sokat oldottam az erős vonalakat vízzel, és ez fantasztikusan felszabadító és játékos érzés volt. Olyan önbizalom kezdett bennem megjelenni, amitől egyre biztosabb voltam benne, hogy jó döntéseket hozok, és hogy továbbra is nyugodtan nézegethetem a képem, ha épp nem jön a következő ötlet, vagy nyugodtan átgondolhatom, hogy akarom-e a következő szint felfesteni. Nagyon sokszor akartam már nehez helyzetben ilyen biztos és lassú lenni, vagy legalábbis azt érzekelni, hogy nem öntenek el az érzéseim, és hogy enyém a kontroll afelett, hogy mi törtenik velem. Ez a kontroll most nem egy akaratos kontroll volt, nem kényszerítettem magam nyugodtságra, vagy hogy valamit tegyek, hanem valami organikus dolog, ami attól jelent meg, hogy engedtem magam a nem egyértelműen lendületessel és a hivalkodóan széppel játszani. Az impropaintinges katarzis, -ami most is meghat, amikor ezt irom- amikor azt éreztem, hogy az érzeseim annyira tiszták, mint a csípős téli levegő, és eleredtek kicsit a könnyeim, pont a festés háromnegyedénél talált rám, és nemsokkal ezután már éreztem is, hogy kész a képem.

Azt tanultam, hogy bőven képes vagyok megtenni amire vágyom, és bőven képes vagyok olyan méltóságteljesen viselkedni, ahogyan szeretnék. De erre nem kényszeríthetem magam, bánthatom magam, és nem lehet a saját magam viselkedésrendőrsége. Segítenem kell magamnak, őszintén meg kell értenem magam, és bíznom kell benne, hogy azok a pillanatok, amikor már rengetegszer sikerült elérni, amit szerettem volna, jönnek maguktól, ha megértő vagyok magamhoz és adok magamnak időt, és persze ha addigis örömmel és játékossággal merülök el dolgokban.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
– Azt szeretném, hogy vegyem észre, és csatlakozzak olyan pillanatokhoz, amik nem feltétlenül tűnnek fantasztikusan erősnek és lendületesnek, és amiket régen talán első pillantásra unalmasnak is tartottam volna.

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Jelenlét játszótér”

Ezt a hatást, a jelenlegi állapotot, illetve az eddig a pontig átélteket szerettem volna a szabad alkotás módszerén keresztül is feldolgozni. A különböző vizualizációs módszerek segítettek ennek egy a verbálison túli, elvontabb, absztraktabb, metaforikusabb formát adni. Emellett az asszociációs játék során beemelődtek nagyobb ívű vágyaim is, mint a szüleimmel való kapcsolatom javítása – az apukámmal való kapcsolódásom minőségének javításáért igyekszem aktívan tenni, így ez is a kimondott témák közé emelődött be.

Úgy érzem, formát tudtam adni az elmúlt időszaknak, nagyon örülök neki, hogy ilyen módon kívülről, külső szemlélőként is rá tudok nézni a bennem lévő érzésekre. A képem tényleg egyrészt az elmúlt időszakban átélt érzések, lelkiállapotok lenyomata – vágyakkal, vágyott állapotokkal együtt, másrészt az örökös vívódásom, gyötrődésem magammal és a harcom családi kapcsolataimmal/ban.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
– Ne hagyd abba, de légy megértő – magaddal és másokkal szemben is.

– A workshop második felében mit éltél át?
– Elengedés, beleengedés, felszabadulás, öröm. Nem szabad tovább egy olyan álca mögé rejteni magam, amiről azt gondolom, hogy majd jobban fogják kedvelni, mint aki igazán vagyok. A mindefelé való megfelelni vágyás csak szétszakít, és amúgy is lehetetlen.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
– Nem vizsgálom folyamatosan a környezetemet, hogy jót mondtam-e, jól reagáltam-e és emiatt nem szabad szoronganom.

– Milyen intuitív címet adnál a képednek? – Felszabadulás

Mire a festéshez értünk, a csalódás, szomorúság érzése igazából haragba csapott át, kicsit úgy éreztem mintha küzdeni mennék valahova. Így teljes méregből festettem feketével és szürkével az elején. Igazából azt is gondoltam egy kicsit, hogy kész vége, ez van most, ez a kép be is lett fejezve ilyen feketén. Azonban azután mégis arra gondoltam, hogy igen van bennem egy csomó megoldatlan szarság, de azért ez a nagy feketeség mégsem én vagyok. Ekkor már a zene is jött felfele, én is elkezdtem használni a színeket, és minél több színt használtam, kevergettem és fröcskölgettem, a hangulatom is sokkal jobb lett. Elmúlt a haragom és csak élveztem azt az összevisszaságot amit festettem. Nagyon sokat segített a zene, nagyon átéltem, és nagyon fókuszált tudtam maradni végig. Amikor kész lettem felszabadultságot és nyugalmat éreztem. Plusz nagyon jó érzés volt kézzel is festeni, illetve a törlőrongyommal, sőt én még a piszkos vizet is fröcsköltem a képemre, mert itt mindent lehetett. Ez tényleg felszabadító volt.

– Hogyan szólnak a fentiek rólad? Önismereti oldalról mi a fő mondanivalója az élményeidnek?
– Mindenképp kell ezekkel az érzéseimmel és gondjaimmal foglalkozni, hiszen maguktól nem múlnak el.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
– Többet kell alkotnom, mert az mindig is jó érzéssel töltött el, viszont mostanában csak elméletben alkottam, a gyakorlatban mindig csak halogatom az ilyesmit, és ezt kell megváltoztatni.

Nagyjából hasonló mozdulatokat tettem meg, de sokféle technikával és eszközzel, ami egy gondolati loopba is bevitt – jó értelemben vett keretek és szabályszerűségek, ismétlődő történelem, örökölt tulajdonságok, generációk, család, viselkedés, természettel kapcsolódás. Nagy szerepe volt a festés előtti asszociációban a „víz” és „táptalaj” hívószavaknak. A rendszer jó értelemben jelent meg a festésemen és úgy éreztem, jó helyen vagyok. Szeretném az érdeklődési körömet kiterjeszteni és a hobbijaimat megosztani másokkal. Mostanában elkezdett érdekelni a történelem és a családom élettörténete, mert ezek nagyon tanulságosak a jelenre nézve.

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Generációk

Hálás köszönet Eszternek és a párjának, hogy részt vehettem ezen az önismereti utazáson. Volt bennem az elejétől kezdve egy elképzelés, hogy majd ezt így és úgy fogom felvinni a vászonra. Na hát ebből teljesen más lett, elengedtem és hagytam, hogy a lelkem dolgozzon, kiadtam magamból azt, ami eddig bennem volt. Tudatosan nem nèztem senkit, hogy ki mit csinál. Nem hagytam magam befolyásolni, külső behatások által, pedig az elmúlt időszakban sokszor megtörtént. Most csak az Én volt.
Folyamatosan tanít az élet. Nem lehet valami olyanhoz ragaszkodni, ami kárt tesz bennünk. Ezt meg kell tanulni felismerni.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
– Erős vagy! Mindig talpra álltál, hiszen az élet mindig megy tovább. Vannak élethelyzetek, amikből nehéz kijönni és felállni, de neked ez mindig sikerült. Minden tettnek van oka, hogy miért éppen akkor és ott időzítettél..sokszor nem értjük meg a miérteket, de legbelül mindig ott a válasz. Ne félj kimondani!

– Milyen intuitív címet adnál a képednek
– Burok a káoszban

Lelkesen belevágok óriási energiákkal, majd a régi mintákat követem mintsem kipróbálnék újakat, mert ez ad biztonságot, illetve tartottam attól, hogy elrontom a jól indult képet. Egy-egy zeneszám nagyon mélyen érintett, elérzékenyültem, de nyomasztott, hogy valami szépet kell alkossak, ami tetszik másoknak is, ezért nem engedtem el magam teljesen, csak olykor-olykor sikerült belefeledkezni a mozdulatokba. Az eredeti tervekből, ötletekből nem jött elő az amit szerettem volna, helyette az a lehúzó és sötét kép került elő ami jelenleg is foglalkoztat, nagyon jó látni, hogy működik az ilyen jellegű festés kapcsán a tudatalatti kifejezése. Teljes mértékben a bennem zajló folyamatról van szó a festés kapcsán, belső munka, szembesítés, önismeret, talán nem is látom jól magam…

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak
– Ki kell lépnem a sémákból, ha szabad akarok lenni, bátrabbnak kell legyek, jobban bele kell feledkezzek a folyamatban, ki kell zárni a külvilágot és nem kell hogy érdekeljen, hogy mások mit gondolnak rólam.

Rengeteg érzés tört elő, család, barátok, kapcsolatok, munkahely témájában. Minden alkalommal amikor festek tisztábban látok, mint bármikor máskor, függetlenül attól, hogy a zenével azonosulva az érzések és a hangulatingadozások rejtelmes váltakozása felkavar, mégis minden valahogy tisztább. A fő mondanivalóját abban éreztem, hogy ha a probléma megoldását még nem is látom tisztán, de azt, hogy mi a helyes út, azt már igen.

– Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak?
– Jobban kell figyelnem a kreativitásomra, a művészi oldalamat szabadjára engedve, tobb időt kell erre fordítanom.

Érzelmi bántalmazásokhoz kapcsolódott a legtöbb felismerésem a workshopon és az azóta eltelt időben az abúzus kikerült a személyes teremből, amiért teljes szívemből hálás vagyok, Eszter! A női minőség megélése volt a témám és nem remélt egység élménnyel (régi-új) MAGamra találással ajándékozott meg a workshop.

A spontán létezés, a jelenlét, az egység élmény és a béke dominált leginkább. Ahogy megszólalt a zene és megjelentek előttem a színek, az eszközök, ahogy a folyamatos utazásban, a mozdulatok és színek egymásra épüléséből kirajzolódott végül egy pillanatkép. Intuitíven kerültek a vászonra a formák és a színvilág és egy belső sugallat vezette a folyamatot.

Az életet tükrözte számomra a folyamat, ahogy az út során szerzett megannyi formából, színből, mozdulatból, ritmusból és vonásból kirajzolódik a történetem és számos felfedezésre váró részlet és az egészet átható szív, ami minden közepén lüktet

Mottó: Szívből élek és a csodák feltárulnak.

"- Nehezen tudom kezelni a saját érzelmeimet, nem engedem meg magamnak, hogy megéljem őket. - A workshop második felében mit éltél át? - Elengedés, beleengedés, felszabadulás, öröm. Nem szabad tovább egy olyan álca mögé rejteni magam, amiről azt gondolom, hogy majd jobban fogják kedvelni, mint aki igazán vagyok. A mindenfelé való megfelelni vágyás csak szétszakít, és amúgy is lehetetlen. - Ahhoz, hogy a belső igényeidet támogatni tudjad, milyen üzenetet, feladatot fogalmaznál meg magadnak? - Nem vizsgálom folyamatosan a környezetemet, hogy jót mondtam-e, jól reagáltam-e és emiatt nem szabad szoronganom. - Milyen intuitív címet adnál a képednek? - Felszabadulás"

Az Impro Painting egy mesterien megkomponált életre szóló élmény, ahol a minőségi zene, a festés, a mozgás, az önismereti feladatok, a különlegesen berendezett tér, a profi szakember diszkrét jelenléte, az alkotás szabadsága, mind-mind azt teszik lehetővé, hogy valami olyat élj át, mint még azelőtt soha, hogy felszabadulj, hogy rácsodálkozz, hogy érezz, hogy kifejezz, hogy megkönnyebbülj, hogy önmagadtól tanulj önmagadról, hogy újrakalibráld magad, vagy csak egyszerűen játszva alkoss és jól érezd magad 🙂 Itt bármi megtörténhet, a csoda pedig örökre a tiéd marad a festményed formájában. Köszönöm szépen az eddigi élményeket, és várom a következőket

De már a ráhangolódó gyakorlatok is a szülés témáját erősítették meg, és a kerek vászon is, amit választottam. Mire eljött a pillanat, hogy nekiálljunk a festésnek, olyan szinten átszellemültem, mint még soha a várandósság alatt, és éreztem, hogy megteremtődött a különleges tér kívül és belül is, ahol előre belekóstolhatok a szülés lelki folyamatába, és talán kicsit végig is játszhatom magamban az egészet úgy, ahogy majd én szeretném, hogy történjen. Amikor leültem az üres vászon elé hangolódni, becsuktam a szemem és elindult a zene, azonnal elkezdett mocorogni a hasamban a baba, és hirtelen nem is érdekelt más, csak hogy ott üljek, és befelé figyeljek. Annak ellenére, hogy sokat foglalkozok a babámmal, nagyon ritkán érzem úgy, hogy ténylegesen kommunikálok vele, most viszont megszületett egy párbeszéd, amibe nagyon belemerültem, és tök sokáig nem is nyitottam ki a szemem és nem kezdtem el festeni. Olyan sírva nevetős hangulatom lett attól, hogy pont szülinapom van, én is megszülettem egyszer, és most majd valaki belőlem fog megszületni, és jó volt elmerülni ebben az érzés kavalkádban. A ZENE valami fenomenális volt, ez a hangzásvilág és hangminőség brutálisan sokat segített abban, hogy belülre kerüljek, egy másik tudatállapotba, közelebb magamhoz/magunkhoz és távolabb a külvilágtól meg a racionális gondolatoktól. Amúgy is vonzott ez a törzsi zene téma, de nem gondoltam volna, hogy ennyire hatásos lesz, és pont azokat a természeti, ősi energiákat fogja feléleszteni bennem, amiket én olyan ősasszonyosnak asszociálok és elementárisan nőiesnek érzek, de a mindennapi életben nem találok magamban – a szüléshez viszont nagyon fontosnak érzem, hogy ott legyen bennem. És még a festés örömeiről nem is beszéltem, de úgy érzem ezek a festést megelőző belső történések voltak most a legfontosabb események, a színekkel való örömteli bíbelődés, az önfeledt maszatolás és a kibontakozó képek már a belső felismerések és megélések szavakon túli megörökítését szolgálták, és természetesen azt, hogy fizikai formában is megszülessen az érzelem- és gondolatvilágom – ahogy majd a szülés során is testet ölt a kicsi ember is, aki sok gondolat és érzelem hatására fogant meg. Fontos kiemelnem azt az óriási elégedettséget, amit a festés végén éreztem. Amikor ránéztem a képemre, azt éreztem, hogy ha ez a kép a szülésem, akkor én maximálisan elégedett vagyok, úgy történt minden, ahogy én szerettem volna.

Ennek ellenére sokszor nem voltam elégedett azzal a képpel, amit akkor láttam, amikor a zene véget ért, de azzal mégkevésbé, hogy ezeket az őszinte csodálatban töltött pillanataimat mindig megkeseríti és megrövidíti a folytonos kitekintgetés, hogy vajon szép lesz-e végül majd az egész kép. Úgyhogy kivételesen úgy indultam neki a most pénteki impropaintingnek, hogy nem törődöm az egész képpel, viszont elnyújtom, belélegzem és megünneplem azokat a részeit a festésnek, amik ezt az őszinte öröm állapotot idézik elő. Amire nem számitottam, hogy a chill zenék milyen szépen fogják támogatni ezt az elhatározásomat és ezáltal bővült is a fókuszgyakorlataim tárháza. Eddig a vizualitas volt hangsúlyos, nagyon élveztem, ahogy találkoznak a kedvenc színeim, most pedig volt időm testérzetekkel haladni, érezni a vászon érdességét, az ecset csúszását, volt türelmem megállni lélegezni, hátrébbhúzódni, nézelődni, aztán visszatérni ahhoz, hogy a saját testem miket érez, amikor fest, hogy kényelmes, izgalmas, vagy éppen fárasztó a csuklómnak, a karomnak, a gerincemnek, és aztán megint újra a vászonra irányítani a fókuszt és így haladni tovább. Fantasztikus belső utazás volt, egy eksztázisban töltött táncos estémhez tudom legjobban hasonlítani, pedig ugye csak törökülésben festegettem.

– Mit élveztél a legjobban?
– Hogy sikerult fókuszomat sokkal többféleképpen próbálgatni. mint eddig.

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Ébredés előtt

– Önismereti szinten mit emelnél ki a workshop élményeidből önmagad számára? (pl.: mik aktivizálódtak, születtek vagy csendesültek benned?)
– A színeket. Azt, milyen nehezen megyek tovább, amikor valamit megszerettem, hogy szeretek belepihenni a folyamat szakaszaiba, szemlélni, feldolgozni hol tartok, hogy hat rám és, hogy megfontoltan kezdtem.

– Mit élveztél a legjobban?
– A festést

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Remény

"Sok év frusztráló "művészeti tevékenység" van mögöttem. Most rájöttem ami eddig volt hozzáállás, feszülés, akarás azt szeretném letenni. Mert én nem AKAROK már művészkedni, alkotni. Csak jól érezni (vagy épp nem jól érezni) magamat ebben a folyamatban, a felfedezésben. Csak úgy lenni benne pont elég."

a végeredmény pedig hihetetlen módon reflektált a workshop eleji történésekre, gyakorlatilag válaszokat adott. Nagyon mélyről indultam a kártyáknak köszönhetően, elemi félelmek és problémák jöttek fel. Amit festettem és ahogy, azzal egy szép kerek választ adtam saját magamnak, igazából egyfajta tükröt festettem, hogy ez vagyok én, ez az én Női oldalam!

– Mit élveztél a legjobban?
– Azt hogy mégsem álltam üresen, frusztráltan a vászon előtt hogy nem megy 🙂

Egy olyan belső erőt fedeztem fel, amit eddig sosem. A törzsi festés egyébként is nagyon hívogató volt, de meggyőzött arról amit ez a dolog tud! Eddig sem kételkedtem de ezt átélni mindent vitt! Mindenkinek receptre felíratnám, mert nem tudják az emberek mennyire kell önmagukkal törődni, és magára találhat bárki. Mindent nagyon köszönök!

– Mit élveztél a legjobban?
– Hogy végre annyira átkapcsolt az agyam, hogy nem figyeltem semmi másra sem, és ez a zene is lehet hogy segített, transzba estem, elvarázsolt(?) !

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Az igaző belső ÉN

Ebben az időszakban nagyon sok dolgon mentem keresztül, jöttek fel mostanában foglalkoztató kérdések, feljött egy régebbi táncos meditáció során megélt past life epxerience , ami elvezetett egy ki vagyok én, mit csinálok itt, és miért azt a családot választottam amelyiket kérdésekhez…. Volt ezenkivül ebben a részben főkent az első számoknal egy nagyon durva tribe érzésem, végig egy erdőben voltam, doboló fekete nőkkel és táncoló kisfiúkkal, valamint nagyon erős kapcsolodás a természethez, ami részben hozott egy megnyugvást, részben pedig kicsit ilyen farkas ösztönökkel való kapcsolódást – ezt nem teljesen tudom megfogalmazni, de az biztos, hogy azt éreztem hogy tele vagyok energiával es ösztönökkel, közben meg valamiféle haragot is éreztem ami feltételezem a klímaváltozással kapcsolatos érzések megélése volt. Aztan jött egy shift egy számnal, amit sokat énekeltünk Ibizan a viziterápia kurzuson – ez behozott nekem egy olyasmi érzést, hogy alkotni szeretnék es valami szépet hozni létre, ami nem egy ilyen erőltetett „Úristen már alig van időm, és mit csináljak a képemmel hogy ne legyen csúnya” érzés volt, hanem inkabb elkpatam egy flowt, ahol jöttek a színek, a formák és nem túl sok gondolatot belefektetve a processbe csak azt éreztem, hogy képes vagyok arra, hogy valami gyönyörűt alkossak. Talan így tudom megfogalmazni azt, amit éreztem, hogy egy olyan terben vagyok, ahol kepes vagyok most valami szepet alkotni. Ez egy gyönyörű élmény volt. Néha bejött 1-2 gondolat, hogy „nem ez itt a feladat”, de úgy éreztem, hogy továbbra is ott vagyok egy flowban ahol nem teszek túl sok gondolatot abba, hogy milyen színt válasszak és milyen vonalakat húzzak, és minden teljesen oké úgy ahogy van.

– Milyen intuitív címet adnál a képednek?
– Egység, azonosság. (Oneness)

hogy mertem a komfortzónát átlépni…festeni…intuitiv, gondolkodás nélkül, de éberen…hogy át tudtam írni és ‘mertem’ szépnek látott dolgot újra kezdeni…(átfesteni a vásznon és életemben is)…
…hogy intuitive valami nagyon érdekes jött k i- mielött átfestettem volna…a végeredmény alatt sokkal több részlet van…
…hogy a fekete színnel bár negativitást asszociáltam először, a végén ‘átirtam’/átfestettem széppé…
….hogy újra -szünet után- folytassam a táncművészetem…egyfolytában mozogtam és úgy éreztem ha nem ‘táncolok’, nem tudok gyógyulni nem agyból/ intellektualitásból…
…felfedeztem a festést…itthon is fogom csinálni…
szép volt a női közösség ami megtartott…megtartotta egymást…
…meglepő meglátások…a festményemről…éreztek…szép élmény volt…
szép volt a többieket is látni…nagyon inspiráló
1 szó: FANTASZTIKUS
…és hogy a kezemmel es lenyomataimmal dolgoztam…sokat…es minden egy belső áramlás vezetett intuitív vizuális megnyilvánulás volt…szimbolikus volt az egész nagyon…szépen…
köszönöm

– Önismereti téren mit adott neked a workshop?
– Újramegfogalmazodtak megélések es ráébredések az életemről/életről, és segített az emésztésben és a balansz felé való visszatérésben egy rossz szakítás és párválasztás ügyében…segitett hogy tudjam ‘ki vagyok’ most es hogy azt megtartsam…a hitem…magamban is…

– Mit élveztél a legjobban?
– Festést, hogy úristen milyen fantasztikus belső erők vizuálisan így meg tudnak jelenni…soha nem próbáltam és igazán fantasztikus volt!

„Egy ilyen festés nagyon jó alkalom arra, hogy kicsit kívülről és cselekvésen keresztül éld át saját magad. Engedd meg magadnak, hogy hibázz, újrakezdj, folytass! Ne akarj alkotni, csak alkoss, csináld, ne gondolkozz, ne latolgass, a dolgok általában nem pontosan úgy sikerülnek ahogyan eltervezted, éld meg ezt a különbséget tét nélkül és lépj tovább, de tanulj belőle, és kezdd újra. Ez a gyakorlat maga, aminek a végére elképesztően felszabadult és lecsillapodott tudatállapotot lehet elérni”

„Meghatározó élményt adott, imádtam minden percét, ha lehetne, mennék minden nap! Mindenkinek ajánlom, aki szeretne kiszakadni a mindennapos betondzsungel / mókuskerék – életből és szeretne visszatérni önmagához” – 💚❤️💛

„Nagyon érdekes volt, hogy – bár nem akartam, de – elvárásokkal kezdtem neki a festésbe, aminek az lett az eredménye, hogy az ötödik percben eljutottam oda, hogy „kész a mesterművem”. Nézegettem egy darabig, aztán egy hirtelen mozdulattal nyakon öntöttem egy adag festékkel, és ilyenkor kezdődött csak az igazi utazás 🙂 Imádtam minden percét!”💚👆✨

„Tökéletes kikapcs és szellemi kiszakadás a hétköznapi pörgések és stressz közepette. Korlátok nélküli alkotás, aminek a végeredménye a felszabadultság, nyugalom és öröm! Eszter tökéletesen érti a dolgát, és nagyon profi az egész esemény. Bárkinek bármikor szívesen ajánlom! 😍😊 „

Kezdetben úgy voltam vele hogy most lesz háttér, aztán megint nem lett, de majdnem megoldottam, mintha. A gurigat is többet használtam, a pusztító impulzusoknak is jobban ellentartottam és annyira ügyes voltam hogy a kozepén teljesen lefáradtam. Akkor nagyon meglepett hogy az óra még tart, a zene még visz, és nekem még tovább kéne melyulnom, de mintha fizikailag nem birnam. Akkor jött az az érzés, hogy azért mekkora meló anyukamat és apukamat is felnevelni. Úgyhogy pihenőt tartottam. Ez is új. Ez a csendesebb, lassabb tempóm nagyobbat ütött. És az eddigi leglevegosebb, legvidamabb kép volt az egyik legnehezebb szülés. Azt meg most se értem hogy ez az utóbbi kettő hogy függ össze. Egyszer el is estem közben, kicsit kiment a bokám, ami még mindig fáj. A kép pedig nagyon tetszik.

Aznap nagyon rossz kedvem volt, APukám halálának a második évfordulója, ráadásul beteg is voltam, így nem sok kedvem volt elmenni, de nem akartam veszni hagyni az alkalmat. A végére nagyon kifáradtam, de megnyugodtam, feltöltődtem, elégedetten hagytam el a termet. Festés közben nem nagyon gondolkoztam, tényleg csak azon járt az eszem, hogy milyen színeket használjak.

A legjobban a festékeket élveztem és hogy sok volt beőlük, nem fogyott el és nem kellett vigyázni.

– Önismereti téren mit adott neked a workshop?
– Jól érzem magam egyedül. Igazán nyugodt, boldog, elégedett tudok lenni egyedül is és egyáltalán nem üres.

– Mit élveztél a legjobban?
– A hatalmas vásznat, a szabadságot, és hogy semmenyire sem akartam senkinek sem megfelelni.

Hogy meg tudok állni akar percekre es csukott szemmel hallgatni azt, hogy mi a következő szín, es miért az, hogy milyen mozdulatok jönnek belőlem autentikusan, hogy milyen eszközöket használok, milyen érzelmek kifejezésére. Egy elég mély processbe mentem bele, aminek teljesen át tudtam adni magam, mindenféle rezisztencia nélkül.

Nagyon féltem, egyik előtt sem féltem ennyire, sőt, ezen erősített az, hogy többen jelezték ők is félnek. Aztán elindul a zene. Az eddigi 4 alkalom alatt csak festettem, nem mozogtam. Most végig ugráltam és táncoltam az egészet, olyan volt, mintha a zene festette volna a képet nem is én. Elengedtem a kép több esztétikaival kiegyensúlyozottabb fázisát, és magamban végig azt mondogattam, hogy ez így helyes. Ez vagyok én, minden mozdulattal, színnel és tökéletlen ecsetvonással. Ezt nem elrejteni kell, hanem felvállalni. Amikor kész lettem, leültem a kép elé és elmosolyodtam. Most először mosolyogtam rá egy képemre. Mert ez a kép, végre én vagyok. Nem az elvárások. Csupaszon én.

Erőt adott, hogy merjek önmagam lenni. Hogy ne érdekeljen kinek hogy tetszem én és amit csinálok. Ez az én életem, nekem kell benne megfelelni, nem másoknak.

A csapat átlagon felüli volt, a zene pedig zseniális volt.

Az elején csak hagytam hogy az érdeklődésem vezessen, hogyan és miket tudok festeni, milyen eszközökkel, nagyon érdekes volt. Aztán ahogy erősödött a zene és elkapott a festés, a zene és a lelkiállapotom közös hangulata együtt, éreztem haragot, dühöt, megbocsátást, elfogadást, örömöt, békét, katarzist (sírtam is)

Nem volt határozott elképzelésem arról, hogy mit szeretnék festeni, és ez nagyon jó volt, mert nem volt olyan tudatos az alkotás. A workshop nagy részét teljes flow-élményben töltöttem, de voltak olyan pillanatok, amikor megpróbáltam intellektualizálni, értelmezni, hogy mit miért csinálok. Elsősorban azt akartam megjeleníteni, hogy én jelenleg hogyan érzem magam a bőrömben és szerintem ez sikerült.

Nagyon furcsa élmény volt, hogy mennyire magamat látom az elkészült képben, megerősített saját magamban.

Mivel közeli barátaimmal voltam a workshopon, nagyon élveztem, hogy velük élhetem át ezt az élményt. A zene tényleg más tudatállapotba juttat, amit elképesztő volt megtapasztalni.

Az eleje, a beszélgetés nagyon tetszett, maga festés kicsit távol áll tőlem ezért elég sokat töprengtem és hátra léptem és csak néztem hogy vajon mit kéne és hogyan, de jó érzésekkel távoztam és azóta csak ajánlom a helyet mindenkinek https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png 🙂

Fejben megfogalmazódott egy kép amit lehet hogy megfestek https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png 🙂 A beszélgetős részt élveztem a legjobban.
A képem címe: Töprengés

– Mit éltél át a workshop alatt? Milyen történések zajlottak benned?
– Iszonyú erős indítást kaptam: még csukva volt a szemem, de a mély törzsi dobok túlzás nélkül az első másodperctől kezdve elemi erővel hatottak, teljesen átbizsergették a testem, és nagyon erős belső képeket kaptam. Ez tudott vezetni egy ideig, ez a lángoló tűz, ősi jelképek. Sokáig próbáltam kiadni ezt az erőt, megtaláltam hozzá a színeket. Ezután egyre kidolgozottabb, részletesebb énrétegek megfestésére éreztem késztetést, de sokáig nehezen kezdtem bele, azt hiszem itt túl sokat is gondolkodtam. Végül tudattalanul nyúltam egy színért és belekezdtem, elindult a részletezés. Ebbe egy ideig újra bele tudtam feledkezdni, viszont egyre gyakrabban éreztem azt, mintha „kiesnék” a flow-ból, elvittek a gondolataim. Az utolsó szín hozzáadását már tudatosobban, a kártyámra felírt szavak által motiválva tettem. Összességében nagyon érdekes, hogy az, ami megszületett, nagyon hasonló formában (színek, formák, mintázatok, ecsetkezelés) sokszor megszületett már; pedig most igazán nem tudatosan álltam az alkotófolyamat elé.

– Önismereti téren mit adott neked a workshop? (pl.: mik aktivizálódtak, csendesültek, erősödtek vagy zárodtak le benned?)
– Azt hiszem, a már ismert gátjaimba ütköztem újra – néha ahelyett, hogy hagytam volna, hogy vigyen a mozdulat, az érzés, nem feltétlenül tudtam elengedni a tudatosságot, a gondolati, racionális síkot. Ettől függetlenül azokban a pillanatokban, mikor hagytam, elképesztő flow-élményt adott az alkotás.

– Mit élveztél a legjobban?
– A kézzel festést, maszatolást

– Milyen címet adsz a képednek?
– Elég

– Mit éltél át a workshop alatt? Milyen történések zajlottak benned?
– Akrobatika- és mozgás tanárként nagyon sokat jelent számomra a flow state. Ezt az érzést egy teljesen más minőségben megkaptam a workshopon is. Nagyon-nagyon élveztem a folyamatot, egyáltalán nem akartam abbahagyni. Érdekesség, hogy az elkészült képet viszont semmi esetre sem tervezem tovább folytatni, teljesnek érzem. Amilyen hangos volt a workshop alatt a zene, annyira nagy nyugalmat és csendet éreztem belül. Az életem mostani szakaszában sokszor érzem azt, hogy bármekkora is a csend a fizikai valóságban, nagyon kevés pillanatra csendesül el belül minden, pedig nagyon vágyom rá. Szóval köszönöm, hogy ezt a workshop által megadtátok nekem majd’ másfél órára! https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png 🙂

– Önismereti téren mit adott neked a workshop? (pl.: mik aktivizálódtak, csendesültek, erősödtek vagy zárodtak le benned?)
– Sokat foglalkozom önismerettel. Viszont amikor csupán érzem, de megfogalmazni nem tudom, hogy miért nem megyek elég mélyre, akkor mindig rá kell döbbennem, hogy ez nem holmi analitika, nem mérőszámok, hanem holisztikus- érzelmi alapú- dolog kellene, hogy legyen.
Többet nem tudtam meg magamról a workshop alatt, de ilyen „trial verziókban” felsejlettek azok a mélyebb rétegek az önismereten belül, amiket eddig nem tudtam, hogy hol találok.

– Mit élveztél a legjobban?
– Hogy kizárólag magammal foglalkozhattam.
– Hogy gyakorlatilag kötöttség nélkül tevékenykedhettem
– Maga a lehetőség, hogy, ha akarok, nem festek semmit, csak ülök a fehér felület előtt, olyan ösztönös tenni akarást eredményezett, hogy sikerült alkotnom valamit, amit tényleg nagyra értékelek.

– Milyen címet adsz a képednek?
– A hely

– Lenne valamilyen javaslatod, hogy mit próbálnál ki legszívesebb egy ilyen workshopon?
– Köszönöm, de zöldfülű vagyok a témában, és annyi új impulzus ért, hogy tökéletesnek érzem a metodikát.
Hazafelé menet azon gondolkoztam, hogy bárcsak bezáródott volna a szobaajtó és egy hétig megállás nélkül ezt csinálhattam volna! https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png

– Mit éltél át a workshop alatt? Milyen történések zajlottak benned? (Érzések, külső-belső történések, írhatsz bármiről!)
– Nagyon vágytam rá, hogy ne kelljen vigyáznom a rendre és tisztaságra az alkotás közben. Jó érzés volt, hogy volt bőven festék és felület is. Nem volt koncepcióm, figyeltem, hogy mi jön érzésben, gondolatban, és amikor ott volt, kíváncsian vártam, hogyan tudom megvalósítani, rá tudom-e rakni valahogy – akárhogy a felületre. Óriási szabadság volt, hogy ha nem tetszett, akkor simán átfesthettem! Felszabadító, hogy nem volt szempont a végén az alkotás esztétikai értéke! Imádtam a zenét, ami néha vitt magával, néha meg nem is hallottam!

– Önismereti téren mit adott neked a workshop?
– Rájöttem, abszolút nem érdekel, ki mit fog szólni. Vállalom, igen, ekkor ez volt bennem. És hogy nem mutatom meg mindenkinek-bárkinek-akárkinek az alkotásomat, ez egy nagyon intim rész belőlem.
Mindig is tudtam, de itt most kiegészült a paletta, nagyon fontos nekem a tapintás, a bőröm kontaktusa, a testi érzet, gyógyító volt fogdosni, és a lábammal is érezni a festékeket.
Tudom, h nem kell oda mennem, és ott lennem, ahol nem érzem jól magam. És nem kell megmagyaráznom. Viszont egyre több helyet találok, ahol viszont jó nekem! 🙂 Ez is egy ilyen volt.

– Mit élveztél a legjobban?
– A szabadságot, az elfogadást, a biztonságot, a lehetőséget, a teret, magamat, titeket, a zenééééét, a színeket, a festékek selymes érzetét, a mezítlábaskodást, a beszélgetést, a visszajelzéseket, a védőruhát.

– Lenne valamilyen javaslatod, hogy mit próbálnál ki legszívesebb egy ilyen workshopon?
– Hosszabb időt így eltölteni….

“Félve kezdtem, nem volt meg, hogy mivel akarok indítani, így jól esett egy kis ceruzás rajzolgatás, első érintkezések a vászonnal. Utána a zene hatására valamiért a legyező alakú ecet nagyon megfogott és jött velem végig. Olyan harmonikusnak éreztem a folyamatot, nem éreztem, hogy én hatalmas, hirtelen változtatásokat akarok behozni a vászonra, inkább haladni előre, úgy, hogy közbe jól érezzem magam és ne kattogjak, hogy mit kéne tenni, vagy olyat csinálni, ami nem esik jól. Még tudtam volna folytatni, szerintem 1 órát biztosan, nehéz is volt abbahagyni 🙂 Az asszociációkat és lezáró blokkot mindig szeretem – kiben mi van, mit gondol – mindig érdekesek és különbözőek.

Amikor magam vagyok es nincsen külső behatás, akkor úgy tudom csinálni a dolgokat, ahogy nekem jól esik, nem kell megfeleljek másnak, még a saját elvárásaimat is háttérbe tudtam szorítani. Jobban benne tudtam lenni a jelenben is.

“Nagyon szükségem volt rá, hogy ez első része a workshopnak megtörténjen, ez segített oldani bennem a szorongást és feszültséget, amit egész úton odafele éreztem. Minél több időt töltöttünk együtt és minél többet tudtunk meg egymásról, annál komfortosabbá vált számomra a közeg és nem éreztem többé azt, hogy habár a célom az, hogy én ne ítéljem meg amit csinálok, esetleg a többi ember ezt tenné. A gyakorlatok segítettek abban, hogy megfigyeljem magam, éppen milyen állapotban vagyok, hol tartok jelen pillanatban és milyennek látom magam. Mostanában erre kevesebb időm volt, illetve nem ilyen figyelemmel vagyok magam felé és gyakran abba csapdába esem, hogy a megfigyelésem társul ítélkezéssel is. Ezt most nem tapasztaltam és ott helyben még fel sem tűnt csak később mikor gondolkoztam rajta. Sok érdekes gondolat hangzott el, amik új perspektívába helyeztek dolgokat, különösen, hogy általában mindig úgy fogalmazok meg ilyen mondatokat, hogy azok tagadóak, hogy mit nem kéne csinálni, milyennek nem kéne lenni.

Nehezemre esett döntéseket hozni, hogy milyen színt, ecsetet és eszközöket válasszak és végül habár elvettem pár dolgot és négy színt, úgy gondoltam, hogy amint a folyamatban leszek, majd jönni fog az érzés, hogy mire is van szükségem, azonban lehet erről megfeledkeztem közben, mert csak azt használtam, sőt nem is mindent, amit előre odakészítettem magamnak. Időt kellett adnom magamnak, hogy kinyissam a szemem és elkezdjem, mert nem tudtam mit csináljak, így csak fogtam két festéket és elkezdtem egy ecsettel összedolgozni őket a felületen, inkább a mozdulataimra fókuszálva, mert ez adott egy biztonság érzetet. A zenét hol hallottam, hol nem, de segített abban, hogy benne maradjak a folyamatban, és az apróbb külső tényezők se zavarjanak meg. Egy idő után rátaláltam egy mozdulatra, amiből aztán nem is volt kedvem kiszakadni, biztonságos volt, csak amint elértünk az utolsó 10 perchez jöttem rá, hogy nekem valami még hiányzik, így kötött ki a kezem a festékes üvegekben, ami számomra a legfelüdítőbb rész volt. Az utolsó pillanatokban azonban még mindig üres volt a kép harmada, ami nagyon zavart, így a leggyorsabb módon, mivel már teljesen festékes volt a kezem, összetapicskáltam a fehéren maradt részeket, ami teljesen megszakította az addigi folyamatot, de pontosan ezért is gondoltam a Zuhanás címet adni a képnek, mivel 1. A mozdulat dinamikája erre emlékeztetett és 2. Mivel lassan és finoman kezdtem a festést és ahogy a zuhanásnál is egyre növekszik a sebesség, úgy nálam is hasonló dolog történt meg. Miután már nem nyúlhattunk a képhez éreztem egy kicsit a késztetést, hogy mégis megtegyem, de sokkal kevésbé, mint ahogy számítottam rá. El tudtam fogadni, hogy most itt volt a vége, azonban már elgondolkoztam azóta rajta, hogy mit lehetne még hozzá adni. Örültem, hogy a lezárásnál a többiek asszociációit meghallgathattam és érdekes volt számomra, hogy megjelent a tánccal való kapcsolatom a gondolataikban, holott a folyamat alatt nem sokat kúszott be a gondolataim közé az én táncos mivoltom, el is gondolkoztatott ez, hogy vajon mennyire határolódik el bennem az Én és a táncos Én, mert úgy érzem sokszor más emberként mutatkozom a táncos és hétköznapi közegekben.

Köszönöm szépen ezt az alkalmat, nagyon élveztem és nagyon fontos volt számomra.”

“Őszintén nem számítottam ilyen bevezetőre, talán csak a festésre koncentráltam. De mindenképp érdekes élmény volt mások, idegenek előtt beszélni magamról. Nyilván az ember gondolkodik sokat ott helyben, hogy mit és mennyit osszon meg magáról, ami nem közhelyes, de mégis elmond valamit ami közelebb viszi a többiekhez. Szerintem egy ilyen bizalmi szituáció kihat az utána következő festésre is. Ha látom, hogy másik is megnyílnak, akkor nekem is könnyebb, és a festés is egy befogadó környezetben történik, így sokkal könnyebb megélni azt.

Érdekes módon az elején megpróbáltam felvázolni magamban, hogy milyen lesz a végeredmény. Viszont azt azonnal felülírja mindig az első ecsetvonás, ami viszont meghatározza majd az egészet onnantól kezdve. Nagyon jó színeket választottam, egy lendületes, tüzes, változékony képet akartam, amiben van vihar, van napsütés, van benne változás, átmenet, kavargás, lenyugodott részek és teljes káosz is. És a végére kiderült, hogy ilyen vagyok, ez van bennem, ami egyszerre izgalmas és ijesztő is valahol.. de tele van várakozással! Tetszik a végeredmény, tetszik, hogy új technikát próbáltam ki, hogy egyre mosódott el a visszafogottság, hogy fel sem tűnt az elmúlt egy óra.

Keresem még mindig az utamat, de leginkább keresem a társamat ehhez az úthoz. Sok minden van bennem, amit elmúlt évek tapasztalatai formálnak, ahogy mindenkit. Érdekes élmény volt ezeket kimondani idegenek előtt, talán ez ad neki súlyt, hogy képes vagyok kimondani mások előtt is, megfogalmazni, látni a reakciókat másoktól, meghallgatni mások történetét, hogy nem vagyok egyedül. Ha csak arra a 3 órára, de kialakult egy biztonságos közeg és egyébként ez nagyon sokat adott akkor is, meg utána is, mikor gondolkodtam rajta.

Címe: Töredezettségmentesítés”

“Az üres vászon teljesen „megbabonázott”, olyan szentnek tűnt, nagyon jó érzés volt megérinteni, végigsimogatni. Másodpercek teltek el így, hogy csak álltam előtte, érintettem. Gondoltam, hogy kipróbálom majd a csupasz kézzel tenyérrel való festést, de azt nem gondoltam, hogy végig ennél az „eszköznél” maradok. Kipróbáltam mást is, de nem éreztem az igazinak, visszatértem a tenyeremhez, az ujjaimhoz. Volt, hogy vitt a zene. Legfőképpen azonban a kezem irányított. Sikerült félretenni az elvárásokat és engedni annak, hogy a kezeim vezessenek. Voltak színek, amikkel könnyebben kialakult a harmónia (pl különösen a kék, és a bordó is), a sárga nehezen öltött formát annak ellenére, hogy éreztem a helyét, az igényt rá. Utólag a zöld színt, úgy érzem, nem illik a képbe, talán nem kellett volna, a kéket a sárgával összemosnom. Jól esett időnként megállni, elidőzni az éppen aktuális állapot felett. Mozdulatokban a hullámzás, fordulás, nyolcas kívánkozott ki belőlem.

Részletekben: Az üres vászon talán a lehetőségek tárháza kapcsán varázsolt el. Bármi megteremtődhet rajta, bármit megteremthetek. A testen keresztüli tapasztalás sok figyelmet kap az életemben, az önismereti utamban az utóbbi időben. Azt hiszem, így tudtam még jobban tapasztalni, hogy az érintést is bevontam az alkotásba. (És ahogy ezt leírtam, jött egy intuíció a jövőbeli terveimhez, amiért nagyon hálás vagyok. 🙂 Örülök, amikor az elmét sikerül elcsendesítenem és nem az vezet. A színekkel kapcsolatban még nem érkezett meg a válasz.

A kép az Áramlás címet kapta, ez tökéletes irány most nekem.”

– Mit éltél át a workshop alatt?
– A megfelelés elengedése, a tervezés, koncepció kiiktatása, az ütemekre, és a belülre figyelés volt fő szerepben. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon csukott szemmel festettem (oké néha lestem.) és volt egy késztetésem arra, hogy beterítsem az egész felületet. Sokféle eszközt, ecsetet, technikát kipróbáltam, érdekes volt új fajta interakciókat megtapasztalni, mind a festékkel, mind a felülettel. A sok fröcskölés hatására engem is betemetett a színes festék, a védőruhám és az arcom is leginkább egy Jackson Pollock műre hajazott. A workshop után így mentem haza, de viszonylag blazírt arcok fogadtak a buszon, végülis a februári farsangozás idején bármi beleférhet, nem? 😀

– Önismereti téren mit adott neked a workshop?
– Megtapasztaltam a szabályok nélküli alkotás örömét, erősödtek bennem az ösztönös mozdulatok, elzáródást nem igazán tapasztaltam. Inkább teljesen át tudtam magam adni.
– Mit élveztél a legjobban?
– Hogy senki nem fogja megítélni a képemet negatívan. És csak magamnak festek.

Védett környezetben megtapasztalhattam milyen is inspiráló zenére vászonra vinni azt, amit szavakba nem biztos, hogy mernék önteni. Szuperül meg van komponálva minden egyes perce. Nagyon köszönöm. Már most visszatérő vendég lettem, és mindenkinek bátran ajánlom, hogy tegyen vele egy (vagy több) próbát. Ebben a mai őrült, szabályokkal teli világban ez egy olyan hely, ahol önmagad lehetsz, és vállalhatod minden mosolyod, könnycsepped és azt, amit ezek, a zene és a színek kihoznak belőled. Ítélet nélkül.

Miközben festettem, azon kaptam magam, hogy úgy csinálom, ahogy az életem élem. Amikor 1-1 kis hibát ejtettem, ami picit megzavarta a képem harmóniáját, rögtön azon voltam, hogy eltüntessem, kiradírozzam, hogy tökéletes legyen. Bár tudom, hogy nem elvárásokkal kell menni, megis azt éreztem, hogy a művemnek (ahogy az életemnek is), tökéletesnek kell lennie.
A végén észrevettem, hogy ami kis “hibákat” festettem le, látszódnak. Es rájöttem, hogy azok adják a képem igazi mélységét. Hogy anélkül annyira “mű” lett volna, mely bár tökéletes, de pont, mert nem látszik rajta semmi “oda nem illő”, unalmas.
Ezt gyönyörűen át tudtam vezetni a saját életemre is, és most úgy érzem, hogy közelebb vagyok ahhoz, hogy elfogadjam a “tökéletlenséget”. Valamiért azt érzem, hogy az is kell, különben nem élvezhető annyira. 🙂 Tehát borzasztóan sokat adott, es minél hamarabb szeretnék menni legközelebb… 🙂
Köszönöm neked, hogy ezt megelhettem! Nagyon hálás vagyok érte!

Valójában, ha teljesen átengeded magad az érzésnek, akkor mindegy is milyen zene szól, függetlenül attól, hogy a te zenei stílusod e vagy sem, mert kikapcsolod a külvilágot, a körülötted lévőket és csak magadra figyelsz…nekem ez maximálisan sikerült.👌
Persze az alkotás közben apró külső hatások is értek, melyet utólag megviszgálva számomra jelentése is volt… Sztroi: egyik sorstársam által véletlenül az én vásznamra is került az ő pennájából, ami elsőre haragot váltott ki belőlem, de végül pár perc alatt feldolgoztam a történést és újabb irányba vittem a festményemet, újabb színekkel. Ez abszolút párhuzamba vonható az életemmel, szupi kis felimserés volt számomra.😊
Mikor belevágtam a festésbe, nem volt különösebb téma, amit vászonra kívántam vinni, így az érzésekre hagyatkoztam, és a végeredményt vizsgálva világosság vált számomra, hogy a társas kapcsolataimat, férfi és női énemet tükrözi vissza a festmény. Figyelve a képet látom, hogy van még min dolgoznom, és látom azt is, hogy hol. Mindig észre veszek benne valami újat, egy-egy színt, ahogy azok fedik egymást. Ezek felidéznek bennem egy-egy emléket, egy érzést. Fantasztikus, hogy mennyire az enyém, látom benne magam.
Szupi kis csapat jött össze egy klassz helyszínen és fantasztikus segítőkkel, akik kellő támogatást nyújtottak számunkra, hogy megélhessük, kiadhassuk magunkból az érzéseinket, legyen az épp jó vagy rossz. Hálás köszönet érte.
Biztos vagyok benne, hogy a jövőben is részt fogok még venni ilyen felszabadító alkotásban.
Mindnekinek csak ajánlani tudom!

De a hangos ütemek már az első percekben magával ragadtak és olyan szabadságot hoztak ki belőlem, amilyet utoljára talán egy 2013-as koncerten éltem át. Felszabadító volt, dinamikus, ráadásul Eszterék nagyon kedvesek, nyitottak, ha segítségre van szükséged. Nemcsak alkotási szempontból tökéletes, de önismereti terápiának is betudható, nagyon jó trip önmagaddal és a színekkel. Mindenkinek ajánlom, fessetek sokat!

"Az első alkalommal éreztem egy kis feszültséget, hogy nem tudom kizárni a többieket, de ezalkalommal csak magamra figyeltem és a zenére, és ez a kombináció jól sikerült 🙂 Késztetést érzek, hogy abba ne hagyjam a küzdést a vágyaimért! Abszolút felszabadult valami. Leírhatatlan ez az érzés! Dolgozik folyamatosan bennem, és bízom benne sokat segít majd az előre jutásban! Emellett engedtem el sérelmeket és haragot."

Gyerekkoromban ért egy nagy törés azzal kapcsolatban, hogy bár elismerten tehetséges voltam és lett volna lehetőségem képzőművészeti irányban továbbtanulni, a családom mégis úgy döntött, hogy nem támogatja ezt az irányt, én pedig dacból teljesen letettem mindent és a saját örömömre sem rajzoltam többet. Egy ideje érett bennem a gondolat, hogy vissza kéne hozni az életembe az alkotást, de ehhez szükség volt valami nagyon erős élményre, és ennek az ígéretét láttam meg az Impro Painting workshopjaiban.

– Mit éltél át a workshop alatt?
– Az egész életemet átéltem közben. Nagyon racionalizáló, elemző típus vagyok, és a workshop segítségével, most az elméleti sík helyett a fizikai síkon élhettem, érezhettem mindent, ami történt velem az életemben, és a saját élettapasztalataimat most az érzékszerveim által fogadhattam be. Fantasztikus volt a kezeimmel, az egész testemmel dolgozni, érezni, értinteni a vásznat, a festéket, látni a fényeket, színeket, a festékek kölcsönhatását, hallani a zenét, mozogni, ráállni a képemre, összefestékezni magam, tapicskolni a festékben, megküzdeni a képpel azokban a pillanatokban, amikor nem tetszett, örülni, amikor szép dolgok jelentek meg rajta …. és aztán amikor az egész kép egy nagy káosz lett, és azt éreztem, hogy teljesen menthetetlenül „elrontottam”, akkor szabadultam fel igazán és mertem bármit tenni vele, mert már nem számított, hogy mi lesz, csak a tudat, hogy nincs mit veszíteni, felhatalmozott arra, hogy bármit megtehessek. És tök bátran maszatoltam, öntöttem, borítottam a festéket mindenhova, majd egyszercsak bevillant egy gondolat, ami az elmúlt időszakban talált rám, és rájöttem, hogy talán ez a legesszenciálisabb életbölcsesség, ami az eddigi életemet fémjelzi és erőt ad arra, hogy bármilyen helyzetből a legjobbat hozhassam ki, és a legrosszabb dolgokban is meglássam a legszebb dolgok ígéretét: No Mud, No Lotus 🙂 és bár nem volt elvárásom a képpel kapcsolatban és semmilyen mintát nem akartam ráfesteni, a végén így odakívánkozot egy lótuszvirág a kavargó káosz felszínére 🙂
Pozitív megerősítéseket kaptam, vagyis ami még jobb, én adhattam magamnak pozitív megerősítéseket, és zsigeri szinten érzem ebben a pillanatban a varázslatos erejét annak, hogy külső forrás helyett én adtam magamnak létjogosultságot arra, hogy úgy éljek és nyilvánuljak meg a világban, ahogy azt a legönazonosabbnak és legboldogítóbbnak érzem. MINDEN TETSZETT! Sőt, jobb volt, mint amit magamtól el tudtam volna képzelni. A karácsonyi fényeket, a berendezést, a párnákat, az egész hangulatot, amiben benne lehettünk az este folyamán. Valamint a csoportdinamika is meghatározó volt, ez az egész este attól volt olyan, amilyen, mert együtt jöttünk el többen, és megosztottuk egymással az érzéseinket, gondolatainkat meg az egész alkotási folyamatot.

Ja es a ferjem egybol ki akarja tenni a falra 😉 😉
Sokat foglalkoztam mar azokkal a dolgokkal, amik feljöttek közben, bar most is tobbszor sirthatnekom volt. Szerencsére azt is megtanultam már elég jól, hogy megnyissam magam. De ami nagyon lenyűgőzött, hogy egy ilyen biztonságos tér, amit létrehoztok, egy ilyen tevékenység milyen dolgokat hoz fel az emberben. Hiszek benne, tudom, hogy működik, mégis mindig meglep! 🙂

 – közben nálam nem jöttek gondoltatok, eszembe jutott, hogy milyen érzésekre is kellene gondolnom és mik azok amik mostanában nagyon mozgatnak, de mégsem ment. Inkább nagyon élveztem az önfeledt alkotást, számomra olyan volt, mintha kinyitottak volna egy szelencét.
Mindenképp segített, hogy bizonyos gátlásokat elkezdjek feloldani – nekem az önelfogadással és önszeretettel kell(ett) foglalkoznom és bízom benne, hogy ez is elősegítette, hogy ezen az úton tovább haladjak. Van egy olyan könyve Mustó Péternek, hogy ‘Megszereted, ami a tiéd’. Így voltam én is ezzel a képpel. Mire hazaértem, megszerettem. És mi ez, ha nem önelfogadás. 💜

És akkor jött szembe a hirdetés, az utolsó helyet sikerült is megvásárolnom.. Bebizonyosodott ismét, hogy nincsenek véletlenek és hogy higgyek a megérzéseimben.. Az elképzeléseim: mivel láttam fotókat, videókat és azok erősen hatottak reám is, izgatottan vártam, hogy én hogyan is élem meg, főként a motivációm miatt.. Nehéz szavakkal megfogalmazni és nem ódákat zengeni, életem egyik meghatározó élményéről.. Igyekeztem valóban tiszta szívvel érkezni és elvárások nélkül.. Olyan akartam lenni mint az fehér vászon, amire alkotok, egyszerűen üres.. Azért hozzá kell tegyem, hogy ez a felettébb ritka kedves és emberi hozzáállásotok nélkül nem ment volna.. Már az első pillanatban otthon éreztem magam.. Annyira meghitt, őszinte és szeretetteljes volt már a fogadtatás is, hogy szinte elmondhatatlan.. De már ezzel is bátorítva, hogy itt megélhetem a fájdalmam, önmagam lehetek, minden ítélet nélkül, mert olyan biztonsági védőhálót fontatok körém ebben a szeretetgombócos közegben pillanatok alatt, hogy nekem csak ugranom kellett.. És én először bizonytalanul ugyan, de ugrottam.. Erre a zenére mindig azonnal közel kerülök magamhoz, most viszont nem ment a váltás úgy ahogyan szokott.. Mert nagyon akartam, hogy kapcsolódjak végre az Édesapámhoz, hiszen felelősségel tartozom most érte, miatta jöttem, meg akartam élni a búcsúmat.. Aztán már nem „akartam” végre, hagytam hogy a racionalitásom szépen lassan hátat fordítson nekem.. Csak éreztem, hogy visz a düh, a fájdalom, majd emlékezetkiesés.. Fogalmam sincs mi történt, csak érzések vannak.. Pillanatokra azért bekapcsolódott a tudatom, főként a hiúság, hogy szép lesz-e.. Aztán amilyen gyorsan jött, oly gyorsan távozott is.. A zene nagyon magával ragadott, kívülállóként figyeltem magam, látom most is magam előtt ahogyan keverem a színeket, összevissza dobálom őket, érzem a festéket a kezemen, s érzem, hogy valami erősen és megmagyarázhatatlanul visz előre.. Közben pedig a szigorúságom is ott volt, mert rendet akartam tenni a káoszban, pakolgattam az ecseteket méret szerint.. Aztán jött egy pillanat, hogy vége, elfogytam, nincsen több bennem.. Megálltam a kép előtt, azzal az érzéssel, hogy hiányzik valami, majd lerogytam elé.. És akkor jött a csodálkozás, mert megszólított a kép, egy arc nézett vissza reám, édesapám arca.. Hogy itt van és mindig itt lesz velem, mindig nézni és vigyázni fog reám.. Ott azért utat tört magának a könny és minden amit átéltem vele.. Az elmém azóta is próbál visszaemlékezni és megérteni, hogy hogyan is történt mindez, hogyan tudtam ennyire megnyílni és valóban önmagam lenni az érzéseimmel egy idegen környezetben, hogyan tudtam a tudatom nélkül benne lenni a pillanatban és vajon milyen erők és energiák vezettek eközben.. Az érzékenység miatt mindig éreztem, hogy erős és különleges a kapcsolatom az Édesapámmal, és mégis nagyon mélyen s meglepően érintett, hogy ennyire bennem van.. Ez a legszebb érzés amit kaphattam és ezért a felismerésért örökké hálás leszek Nektek.. És vajon, hogy a francba is sikerült ezt megalkotnom, az már egy megválaszolatlan kérdés marad az elmémnek..😉 Egyrészről egy bizonyosság, hogy a megérzéseim nem hazudtolnak meg, többet hallgassak rájuk.. A csorbult hitemet erősítette, hogy igenis vannak még olyan emberek, akiknek fontosak a valódi értékek képviselete, a jóság, a bizalom, a kedvesség, tisztelet, alázat, ítéletmentesség, a másik elfogadása és szeretet.. És ami a legfontosabb hogy ezek nemcsak üres szavak, valóban tettekkel is bizonyítjátok.. És még napestig sorolhatnám.. Felidézte és beinditotta újra, hogy mennyire szeretek ismeretlenekkel ismerősként találkozni, vagy épp őszintén másokra figyelni, hallgatni őket.. hogy mikor van helye a csendnek és a beszédnek.. Bár a racionalitásom és a nyitottságom azért azóta is vívja a küzdelmet, mert az elmém nem tudja elhinni, hogy mindez a valóság volt… Segített lezárni a gyászomban az önvádaskodásom, hogy jól csináltam-e az átkisérést, vajon mit tehettem volna még.. Már nincsenek kétségeim, hogy amit érzek ott mélyen. És a legfontosabb a hála érzése, ami eddig csak betöltötte a szívemet, no az most jól túlcsordult..

– Mit éltél át a workshop alatt?
– Kb 10 perc után tudtam, hogy amit festek az a „Teremtés” (…) Sok gondolatom támadt festés közben, hogy hogy is „működik” ez a Teremtés? Hogyan kell teremteni? Hogyan kell „jól kérni” a Teremtőtől, Istentől? És a végén arra jutottam, hogy nem kérnem kell, hogy mit szeretnék, hanem úgy meditálni /imádkozni/, hogy meghalljam, meglássam, hogy mi lenne a jó választás! Hisz az már „oda van készítve” számomra, csak el kellene kapni azt a fonalat, vonalakat, utat. Jó volt benne lenni. Elmondhatom, hogy beavatásnak ereztem, ahogy így láttam magam előtt a Teremtést.
Látom magam, mint egy porszemet az Univerzumban. De más így, egy kis apró fogaskeréknek látni magamat és tudni, hogy milyen csodálatos szólal meg a hangok összességéből, milyen szépen rendben működik minden. Teljesen új meglátásba került Isten.
A végen nagyon jó volt megnézni a többiek képeit, eszméletken jó képek születtek!!

“Én már voltam és még egyszer eljöttem. Amikor elindult a zene, és meghallottam a basszust, akkor beleborzongtam: kirázott a hideg. Még jó hogy Eszter mondta, hogy elég akkor elkezdenünk, amikor úgy érezzük, készen állunk rá. Szerintem kellett 3′, mire úgy éreztem, elkezdhetem (elég sokáig borzongtam…) Utána pedig hagytam, hogy kifessem magamból, ami már relatív rég bennem volt.

Ami tapasztalás volt az az, hogy nem tud minden úgy megvalósulni, ahogy azt fejben elképzeltük, legyen az bármilyen részletes is. És hogy ez rendben van így, és csak el kell fogadni. Cím: Új kezdet“

“Én ezalatt a az idő alatt egyre izgatottabb lettem és vártam, hogy hova jutunk a végén, de a velem lévő másik ember gondolataira is ugyanúgy kíváncsi voltam. Az én témám a nyugodtság és a megérkezés volt, illetve a május napfényes színei és meleg érzete is fontos szerepet játszottak később.

Izgalom – alig vártam, hogy nekiálljak. A workshop első felében képződött egy kép bennem és azt próbáltam életre kelteni. Szabadságot is éreztem, azt csináltam amit akartam és úgy, ahogy akartam, határok nélkül. Felemelő érzés volt!

Én jelenleg egy nagyon rázós és sűrű időszakon estem át, talán azt sugallja nekem ez a festmény amit alkottam, hogy mostmár érdemes nekem is lenyugodnom és az adott helyzetembe megérkezni és egy kicsit ebbe „belepihenni”. Minden úgy alakul, ahogy annak lennie kell.

Címe: Nap és Élet

Nagyon köszönöm az élményt, sokkal kellemesebb és jobb volt, mint amire számítottam! Egy különleges emlék marad számomra. :)”

“Próbáltam üres fejjel festeni, ami nehezen ment, aztán csak kiadtam magamból, ami jött. Fő felismerésem, hogy ha adott egy konfliktust, ami akár hosszabb ideig is tart, tudnom kell lezárni.”

“Mindig is ki akartam próbálni az Impro Paintinget és az különösen tetszett hogy össze van kötve terápiás módszerekkel, önismerettel.

Az elején mikor beindult a zene és a fehér vászon előtt álltam libabőrős lettem, mint amikor hallasz, látsz valamit ami megérint. Aztán többször is elkapott a flow élmény de kellett irányítani a figyelmem hogy ne az legyen a cél hogy hogy nézzen ki a festmény vagy hova fogom kirakni otthon. Elengedni ezeket és a színekre és a jelenre fókuszálni és arra, hogy higgyek magamban, tudok jó döntést hozni. pl. hogy melyik színt használjam, vagy melyik eszközt. A zene nagyon tetszett és segített is elmélyülni.”

“Az életöröm, vagy inkább igenlés „tüzének” megtalálása, az életem ciklikusságának feltétel nélküli elfogadása, és az ezen keresztüli kiteljesedés akarni akarása került előtérbe bennem. A változásra, újrakezdésre való megérésemre került a fókusz. Egyszerre volt szívbemarkolóan fájó és örömteli élmény.

Nagyon király volt kézzel felvinni a vászonra a festéket. Csak csináltam, és leginkább nem is volt tudatos, hogy mit is teszek, csak figyeltem, hogy milyen mozdulatból milyen formák és színek születnek. Elementáris volt a tenyerem lenyomatát otthagyni a kép közepén. Amikor a végén ránéztem, pont ettől volt olyan érzésem, mintha a kép akár életre is kelhetne…

Valahogyan, mintha az elmúlt időszakom minden kínja és öröme jött volna ki belőlem egy kis festéken keresztül. És amikor a végén ránéztem, pont ezt láttam benne. Tüzet, vért, sebeket és erőt, szeretetet, életet a maga teljességében. És rájöttem, hogy ez így tök oké. Nagyon köszönöm!”

Bizalmat éreztem a hely, az emberek kapcsán, így jó volt kibontakozni. Magamra tudtam figyelni, rólam szolt. A zenék jók voltak, szívesen mozogtam rájuk, a festés kikapcsolt és indulatokat, érzéseket is bele tudtam tenni, kiadni. Abszolút visszakaptam a festmény kapcsán a tükröt magamról és az éppen aktuális élethelyzetemről.
– Mi tetszett a legjobban?
– A Zene, a szinek, a hangulat, a világítás, az emberek, a nyító és záró beszélgeté, a figyelem, az üdvözlés, az egész. 🙂

– Mit éltél át a workshop alatt?
– Izgalmas és összetett. Sok érzelem, az elején fusztráltság, és az elvárások magam felé, de utána átkapcsoltam egyfajta belső lázadásba, amivel agresszió is társult. Ennek eredményképpen pedig létrejött egy motívum, amit elkezdtem „kibontani”, ez már egy tudatosabb folyamat volt. Élettel teliség érzése aktiválódott, annak a tudatosítása, hogy dúlnak bennem az érzelmek, de ezáltal érzem magam élettel telinek. Felfokozódott a lázadó személyiségrészem, egy ilyen „elegem van, szarok bele” érzés. Sok görcsösséget kellene feloldanom magamban. Talán ez sikerült is részben, a megfelelési kényszerem csendesült. Erősödött még a belső harmónia, egyensúly megteremtése iránti vágyam.

Sok flow élményem van amiket a táncban, sportban, vagy barátokkal spontán élek meg, viszont itt az az igazán érdekes, hogy ennek az élménynek van egy maradandó leképzese is. Valami olyasmin gondolkodtam, hogy ebben a tevékenységben megvan az önfeledt mozgás es az intimitas, a többiekkel való kapcsolódás által. De az igazán nehéz része az az, amit úgy tudok megfogalmazni, hogy látás/felfogás/megítélés: folyamatosan látnom és tovább festenem kell valamit, ami még-nem-szép, ami még-nem-tökéletes, de nagyon fontos, mert belőlem jön, és azért vagyok itt, hogy foglalkozzak vele. Szerintem a mindennapokban a látvány nem-megítélését gyakoroljuk a legkevesebbet, és nekem ez az egyik meta-tanulás (az önismereti rész mellett) a workshopról. Folyamatosan visszafejteni és elengedni azt a gondolatmenetet, hogy csak azt tartom elfogadhatónak, amit majd talán mások is szépnek látnak, nagyon felszabaditó érzés, amit más körülmények között nem tudtam volna ilyen intenzíven megélni.
Igyekeztem prekoncepció nélkül érkezni, úgyhogy nem tudtam, hogy mivel fogok foglalkozni, de éreztem, hogy volt bennem egy csomó meg nem élt feszültség, mikor jöttem. A Relativity sokat segitett, hogy szavakba tudjam önteni, és a festés meg megengedte, hogy kieresszem a feketéimet, amikre úgy tűnik nagy szükségem volt. Sok erős érzést megengedtem magamnak festés közben, sok negatívat is (ha van ilyen), amit máskor konzekvensen igyekszem lesimítani. Azt éreztem, hogy ha valahol, akkor itt nyugodtan megtehetem.
Imádtam ahogy ‘húz’ a zene és a festés. Nagyon erős íve volt és közben is vigyorogtam, hogy milyen eszméletlen pontosan van összerakva a tracklist. Nagyon szerettem érezni, ahogy nagyon sok energiam lett, és aztán, hogy a végére szinte teljesen kimerültem. Azt hiszem, hogy egy elnyújtott katartikus érzés, ami legjobban visszaadja ami bennem volt.

Egy pár nappal a workshop előtt beszélgettem a bennem zajló változásokról a barátnőmmel…a „ráhangolódás” során kitisztult a kép számomra, egyértelművé vált, hogy egyszerre olyan nagyon sok mindem változik körülöttem, hogy én, a lelkem, de még a testem sem értem utol magam, illetve sikerült lekövetnem az életemet magam körül….nagyon jó érzés volt kimondanom, hogy végülis én újra magamat keresem valahol….pedig eddigi életemet mind szakmailag, mind magánélet terén sikeresnek gondolom, most mégis úgy csinálok, vagy úgy érzem magam pont mint egy kamasz, aki keresi az identitását….

A festés alatt átéltem: Elengedés, felfedezés, öröm, izgatottság, növekvő élvezet a kipróbálásban, kisérletezésben….

 

Talán annyira elsodortak az események, annyira gyorsan történik sok dolog az életemben, hogy belefeszültem picit a túlélésbe, mindent úgy, olyan tökéletesen akartam csinálni, mint azelőtt…de azt hiszem úgy már nem lehet. Talán ahhoz, hogy megint tudatosan csináljam a dolgaimat, ahhoz magamat kell megértenem, tudnom kell hogy most mi okoz nekem örömöt, felszabadultságot, mikor érzem magamat egésznek….teljesnek….nagyon jól esett a festés ideje alatt ezt a szabadságot megízlelni….mintha a beszorult lelkem picit kiszabadult volna..

 

Ami még óriási élmény volt számomra a workshop utáni pár óra, ami egy teljesen felfokozott, eufórikus hangulatban telt, úton hazafelé az autóban, a lányommal, aki hasonlóan extatikus állapotban volt…itt jegyzem meg, hogy szerintem még tutti talalkozunk Veled.

 

El kell engednem a másoknak való megfelelési kényszeremet és maximalizmusomat, mert ÉN elveszek ebben a „harcban”. Picit önzőbbnek kellene lennem, jobban figyelni magamra, többször nemet kell mondani és közben nagyon dolgoznom kell rajta, hogy hova kerültem a világban…a világomban….basszus ez lenne az életközepi válság??? Tyűűű de sablonos…

 

"- Mit élveztél a legjobban a workshopban? - Az azonnali kapcsolódásokat ismeretlenekkel, a szeretetteljes és biztonságos közeget, a fenomenális muzsikát, a velkám drinket, a sok festék látványát és a szerszámokat, a ráhangolódási és ismerkedési játékot, ami aztán valóban komoly szerepet is kapott a megélésemben.. És hogy ítélkezés nélkül önmagam lehettem.. 💜 "

Megérkeztem, úgy igazán (külvilág eltűnt), rá tudtam nézni hogy vagyok most, kapcsolódtam önmagam belső rétegeivel. A kártyák hoztak feladatot és rácsodálkozást. A téma a megengedés, játékosság gondolatmeneten át a „félelem a változtatástól” lett, ehhez kerestem segítséget – a megoldás végül a tánc lett. Jó élmény volt, biztonságban érzetem magam, egész könnyen ment ránézni erre a témára (bár régi és ismerős…).

A festés során arra fókuszáltam mi esne jól, nem egy koncepciót vagy belső képet festettem csak próbálgattam az eszközöket és a színeket. Ha valami jólesett azt csináltam, ha nem akkor váltottam. A zenére hagyatkoztam, hagytam hogy betöltsön és vigyen magával. Valami flow-ban voltam, nem gondolkoztam terveztem ítélkeztem. Egyszer volt egy zökkenés, amikor a rózsaszín színhez nyúltam (akkor jött a „na de rózsaszíííín???? nem is megy a képhez és egyáltalán miért rózsaszín stb.) de ezt félre tudtam tenni a polcra (ahogy az elején beszéltük nem baj ha jönnek ilyenek) és mentem tovább az utamon. A belső történéseim nem a tudatos szinten zajlottak, nem tudnám őket leírni. Csak tettem ami jött.

Nekem az állt össze, hogy a korábbi önmegvalósító, önmagamért tevő szándékaim-cselekedeteim nagyon sok erővel és tudatossággal működtek/működtettem őket és van itt egy másik lehetőség, egy másik minőség ami hasonló szabadság érzéssel járhat ami felszabadító, gyógyító, megoldó hatású. Nem kell mindent kontrollálni, tudatossággal tervezni és követni. Az is jó ha csak úgy jönnek és történnek dolgok. Itt tudom értelmezni a tánc, mint megoldás üzenetét. A tánc gyerekkorom óta jelen van az életemben, szabad tánc formájában de mostanában nem élek vele, pár éve nem táncoltam már sem itthon sem más formában. Úgy néz ki itt az ideje újra táncolni! 🙂

Ez a januári lelassulás, fagyott állapot rendben van, nem küzdök ellene, elfogadom (sőt élvezem és ez nem bűn). Majd felolvadok belőle ha eljött az ideje.

Az időbeosztásom, életem feszességét egy kis tánccal könnyedebbé tehetem. Zeném, terem van hozzá, keresek hozzá idősávot. Csak lazán! Mindegy mit csak mozdulj!

Ha most ránézek a képemre, azt érzem, hogy szabad vagyok.

Az volt bennem, hogy ha ennyire erős érzés jelent meg és nem tetszés, akkor most dönthetek, úgy hogy elfogadom ezt a tükröt és bizony beleengedem magam ebbe a témába, amin már jó ideje szeretnék változtatni.

Szóba került a február is, amit én a legutálatosabb hónapnak élek meg az utóbbi 10 évben kb. Nagyon hasznos volt amit Eszter mondott róla, és rájöttem az „utálásom” okára. A február egy fontos hónap, a tetszhalottiságból való felengedés és visszafagyás, és ezek hullámzó váltakozása vezet át minket az igazi tavaszba. Éppen ez az amit nehezen viselek, ezt a bizonytalanságot.

Amit magammal vittem, hogy a február jelentőségét mindig elfelejtettem, vagy talán nem is tudtam, hogy ez az átmenet éppen arra jó, hogy aztán tényleg minden életre tudjon kelni, megerősödve, egészségesen tudjon nőni és fejlődni. Talán pont én is februárban voltam az elmúlt 1-2 évben.

Nagyon szerettem volna a fröcskölést kipróbálni, megélni, ezért bátortalanul, „jaj nehogy összefröcsizzem a mellettem állót”-óvatosan fröcsköltem. Próbálgattam testi érzés alapján menni, hogy mi esne jól, milyen mozdulatra vágyik a kezem, hogy milyen mozdulatot szeretne megélni. Ilyen volt az ecsetet a fára rakva „körzőzés”. Itt már emlékszem, hogy jobban tudtam kapcsolódni a zenéhez és innentől észre is vettem hogy a mozdulataim és néha a színek használata és az érzéseim is számomra párhuzamos volt a zene lágyságával vagy vadságával.

A sárga a vidámság színe nekem, nagyon örültem, amikor megtaláltam a helyét és a felvitelének a módszerét: lecsorgó máz, ami vidámmá, pozitívvá teszi, napsütésessé teszi az olykor zord vagy éppen harsány kavargó káoszt. Emlékszem, hogy mosolyognom kellett ahogy festettem fel. Tök jó érzés volt, hogy rátaláltam hogyan vigyem fel, hogy kitűnjön.

Végül pedig a nagyobb üresebb, vagy nem tetsző részeket igyekeztem színesebbé, érdekesebbé tenni, összemosva a színeket.

Vágytam újra a kék színre, az első színre, amiről a képem szólt. A víz színére. És mivel ez a lecsordogálós módszer nagyon megtetszett, azért nem sajnáltam a festéket.

Persze, tudtam volna még festeni, de az idő lejártakor OK voltam azzal, hogy lerakjam az ecsetet.

A lezáró zene nagyon katartikus volt, ekkor jöttem rá, vagy értelmeztem a festményem csomó részletére. És talán egy kicsit csodálattal is néztem azokat a részleteket, amik festés közben fel sem tűntek.

Bár a sárga csorgást ekkor negatívabbnak érzékeltem, mint egy mézes madzag, mint egy szirupos máz, kamu pozitívizmus próbálkozás.

Ahogy néztem a képet olyan volt, mintha a sokáig vagy jelenleg is a tudat alatti dolgokat a lenti részre, a folyó alá, felülre pedig a láthat, tudatos, vagy inkább publikus/kommunikált viselkedéseimet, érzéseimet raktam volna fel. A folyó bármennyire is tökéletes próbált lenni, örömmel konstatáltam, hogy igenis sikerült a fröcskölésemmel belepiszkítanom és ez furcsa mód megkönnyebbüléssel töltött el, hogy nem tökéletes, nem ideális.

Folyamatosan azzal küzdök, hogy az értékelő, minősítő, kritikus hangomat halkabbra tudjam venni és nagyobb tere legyen… nos bármi másnak. Ez a billegés bár sokkal kevésbé tudatosult bennem amikor csináltam, de végig ott volt, de azt hiszem végre halkabban, kicsit háttérbe vonulva.

Mi a fő mondanivaló számodra? Hogy lehet, hogy törekedtem a rendezettségre, de egy ponton túl nem tudtam fenntartani ezt a színek formák alakulásában. És bár a végső teljes kép nekem nem a harmóniáról, szépségről szól, de a részleteiben mégis ott rejtőzik. Vagyis mégiscsak ott van benne. Bennem.

Bízzak magamban. A folyamat során azt és úgy festettem, ami jól esett és jó volt megélni, hogy nem törekedtem arra, hogy az egész jól nézzen ki. Ez nagyon felszabadító volt. Nagyon érdekes volt, hogy a WS végén nagyon tetszett a képem, hazamenve, a telefonon nézegetve bekapcsolt a kritikus hang. De amikor újra „találkoztam személyesen” az alkotásommal, a lelkesedés és öröm újra megjelent. Nagyon sokszor és sokféle helyzetben szoktam ezt megélni, hogy amint kicsit magamban vagyok elbizonytalanodok, pontosabban elbizonytalanítom magam abban, amiben pár órája még teljesen biztos voltam.

Mindaz amit felfestettem: az, ami tetszett; az amit felül próbáltam festeni; az, ami utólag már nem annyira tetszett, ez, mind én vagyok és pont ettől, ennek összességétől színes és igazi, ettől vagyok én, én.

Ha most ránézek a képemre, azt érzem, hogy: ………
Kíváncsi vagyok. Éppen azért, mert annyira nem tökéletes és egyenletes, sokféle részlet, minta van benne, különböző színkombinációk, így teljesen el tudok veszni a részleteiben, leköti a figyelmemet és izgalmas. Első ránézésre egyszerűnek és talán érthetetlennek és „gyerekrajznak” tűnik a festmény, de valahogy mégis megérint minden részlete. Tartalmas 🙂

Címe: Ez mind én vagyok”

Egy sok rétegből álló kép lett a végkifejlet. Az időt nagyon máshogy érzékeltem közben, soknak és kevésnek is🙂, de végül pont elég volt, pont ezt a képet kellett elérnem, ami született. Maga a folyamat közelebb hozott ahhoz az énrészemhez, amire nem vagyok tudatos.

Az első téma, amit „vittem”, teljesen átalakult közben valami teljesebbé. A saját zsigeri folyamataim megismeréséhez vitt közelebb. Ahogy itt alkotok, úgy működök valójában. Úgy gondolom, ezt az „tudást” hasznosítani tudom a hétköznapjaimban. Fontos, hogy válasszak a lehetőségek közül. Az energiáimat fókuszáltan működtessem a jelenben.

“Kíváncsivá tett maga a festés élménye is, illetve az, hogy a techno most mást jelentsen, mint reggelig tartó bulizást.

Mi került előtérbe a workshop első felében benned?

A változásokhoz való hozzáállásom, hogy hogyan látom a változásokat az életben. Hogyan tudok együtt lenni most a korábbi énállapotokkal, főleg azokkal, amikben hibáztam vagy nem a legjobb döntéseket hoztam és sérültem általa. A változás üdvözítő és egyben félelmetes mivolta. Főleg a szomorúság, gyász és a remény, bizakodás kettőssége volt velem. De megszólított egy másik csoporttag gondolata is, ami azokról a lehetőségekről szólt, amik elmúltak, és hogyan élünk tovább ezek meg nem éltségével. De nagyon megragadott az a gondolat, hogy a magban van az élet őrzője, aminek elmúlt dolgokból létrejövő tápanyagra van szüksége, hogy kibontakozhasson. Ez megnyugtató gondolat volt, annak ellenére, hogy az elmúlt dolgok fájdalommal járhatnak. Sokat jelentenek ezek a gondolatok abban, hogy a szenvedés az életünkben hogyan tölthető meg értelemmel.

Végül azt éreztem, hogy teljesen elengedtem a megfelelési vágyat, nem érdekelt milyen lesz a festmény, mert akkor azt is gondoltam, hogy szép, az annyira relatív, hogy tök mindegy mit csinálok. A végén egyébként, amikor néztük a képet pont azon gondolkoztam, hogy szinte mindegy hogyan néz ki, mert ez annyira intim, hogy lehet nem tudnám kirakni a lakásomba, mert nem akarnék válaszolni a kérdésekre, hogy ez mit jelent. A nyugalom érzéséből indultam ki, a kékek, a fehérek ezt jelentették, majd szépen egyre inkább beindultak a vonalak, a „durvulás” a fröcskölés. A középen megjelenő fekete kézzel, durva felkenése. Az a fekete még most is félelmetes. A bal felső sarokban ilyen feminin színek kerültek fel és folyton vizeztem a tetejét, amitől meg is hatódtam és sírnom kellett volna. Ehhez a vizes, folyatós művelethez a festés alatt nagyon sokszor visszatértem és azon gondolkoztam, hogy mit is siratok el ennyiszer? A kézzel festés és a fröcskölés olyan elemi, ösztönös élmény volt, az eszközökkel már sokkal inkább precízebb. Sok hullámzó vonal jött ki belőlem, hullámzó érzésekkel. Tetszettek a fröcskölések eredményei, hogy nem tudtam mi fog odakerülni pontosan, és voltak olyan foltok, amik annyira tetszettek, hogy aztán a festés közben nem akartam semmiképp elkenni őket. Végig bennem volt, hogy a feketébe benyomok egy fehér kéznyomot, hogy hozzáérek a bennem lévő sötétséghez, de végül nem tettem. Mindezt olyan gondolatokkal lepleztem – bekapcsolata a teljesítményigényt – , hogy akkor el lesz rontva biztos a kép. Ez érdekes megfigyelés, hogy a félelmemet a teljesítményigény leplezte.

Mintha lenne egy nagyon elemi, intuitív és ösztönös részem, ami sokszor megzabolázhatatlan és van egy csendesebb, megfontoltabb is, és szuper lenne ezekkel tudatosan együtt lenni. Örülök, hogy vannak és kikerültek erre a képre. Valahogy az-az élményem, mintha a veszteségeim jelentek meg volna a képben, a fájdalom, az égő sebek, amit a nyugodt, de harcra is képes tenger próbál enyhíteni. A fekete lyukkal nehéz szembenézni, de nem akarom elfedni, mert a csoda ott történik, ahol megengedem magamnak az ehhez való kapcsolódást is, ez is az én részem. Számomra most megnyugtató, hogy a káosz és a rend együtt is lehet, olykor egyszerre, olykor egymást váltva, de nincs örökké rend és a káosz sem tart a végtelenségig.

Nem baj, ha fáj a múlt, az is a te részed, de képes vagy rá, hogy ezzel együttlegyél. Nem kell egyből betemetni a lyukakat, azzal, amit csak találok, az elfogadás és szeretet segítségével elviselhető az is, ha az ott van. Van bennem erő és energia, de nyugalom és béke is.

Címe: Rend és káosz

Sokszor nem találom a megfelelő szavakat, hogy leírjam az érzéseimet vagy a hangulatomat, de ezen a workshopon nem okozott gondot a körülírás. Inspiráló volt hallgatni a többiek mondanivalóját és megélését, a tárgyak közül is sikerült egy olyan kollázst összeállítani, amivel tudtam azonosulni, ezért amikor rám került a sor, meg tudtam fogalmazni azt, amit szerettem volna. Az izgulás mellett egyfajta nyitottság érzése is kavargott bennem. Szerettem volna nyitottan állni a workshophoz, az alkotás folyamatához és magához az egész élményhez is. Mind a tárgyam, mind a kártyám ugyanazt a témát jelképezte számomra, amivel mostanában sokat foglalkozom: útkeresés, ki vagyok valójában én, vajon tényleg ismerem-e magam eléggé.

A tárgyam egy dióhéjba elhelyezett kő volt. A kő furcsa módon koncentrikus körökben elszíneződött néhány helyen, ami egy kicsit pszichedelikus hatást keltett és emlékeztetett az egyik előadó, a Carbon Based Lifeforms zenéire. Az elszíneződések akár sebeknek is tűnhettek, amiket a kő élete során szerzett. Akárhogy is néztem, szépnek láttam a követ a sebek ellenére is. A követ egy dióhéjba tettem, ami azt jelképezte, hogy ez a kő most úton van valami felé, a dióháj egy hajó vagy inkább ladik, amiben próbál átkelni ez a kő egy folyón vagy a tengeren úszik valamerre. A kemény burok szükséges ahhoz, hogy fent tudjon maradni a felszínen, de tudja, hogy előbb utóbb partot fog érni valahol és akkor majd el kell hagynia a dióhéjat.

A kártyámról először azt gondoltam, hogy semmit nem mond a számomra és, hogy ebbe aztán nem fogok tudni belelátni semmit sem. Talán még végig sem gondoltam teljesen ezt a benyomást, amikor már rá is jöttem, hogy abszolút nem voltam elsőre nyitott a kártyával szemben. Már eltelt 2 hét a workshop óta, mégis tisztán vissza tudom idézni, hogy mi volt a kártyán. Úgy gondolom, hogy a kártyán lévő feketeség, amit én egy mély szakadéknak, gödörnek, űrnek láttam, végül megjelent a festményemen is. Ezt csak utólag vettem észre, amikor otthon nézegettem a képet. A kártyán a feketeség az ismeretlent jelentette számomra, ami egyben félelmetes, de reményteli is. Ehhez úgy tudtam kapcsolódni, hogy a feketeségben a saját magammal lerendezetlen ügyeket láttam meg. Amikkel az ember nem akar szembenézni. Ez rávilágított arra, hogy az önismereti úton most értem el ezekhez a fájdalmas kérdésekhez. Végső soron az a kérdés merült fel bennem, hogy eléggé bátor vagyok-e ezeket lerendezni magammal. Tudok-e a sötéttel szembenézni és tudok-e bátorságot gyűjteni néhány döntéshez.

Amikor Eszter felolvasott néhány gondolatot a természeti ciklikusságról és a februári hónap lélektanáról, akkor volt egy mondat, ami nagyon megfogott, mert a dióhéjban való utazásra emlékeztetett. “Már oldódóban a keménység, de még céltalan.” – szólt az idézet. Azóta is sokat gondolkodtam ezen a mondaton, mert az elmúlt években sokat dolgoztam azon, hogy a bennem lévő keménység oldódjon és tudjak másokhoz kapcsolódni, nyitott legyek az élményekre és a világra.

Összességében a workshop első fele elgondolkodtató volt számomra, sikerült megérkeznem az élménybe és azt éreztem, hogy ott vagyok teljesen a workshopon.

Amikor először odaálltam az üres vászon elé, fogalmam sem volt, hogy mit fogok csinálni, milyen eszközöket vagy színeket fogok használni. Eszembe jutott, hogy előző nap még otthon azon gondolkodtam, hogy milyen durva lenne, ha ki tudnám keverni azt a furcsa zöld vagy kék vagy kékeszöld vagy igazából fogalmam sincs arról, hogy milyen színű színt, amit a Henry Matisse kiállításon láttam egy festményen. Arra a színre azóta is úgy hivatkozunk az egyik legjobb barátommal, akivel megnéztük a kiállítást, hogy a Matisse szín, amitől meghasadtunk, mivel csak azt az egy képet bámultuk hosszú perceken keresztül. Amikor ez eszembe jutott a festés elején, jó kedvem lett, örültem, hogy van egy szín, ami megihletett és befestettem az egész vásznat egy mosogatószivaccsal egy színre, amit zöld, kék, sárga és fehér festékből kevertem ki. Végülis egyáltalán nem lett Matisse szín, de tetszett, hogy egy teljesen új színt tudtam kikeverni az alapszínekből, ami nem Matisse színe, hanem az enyém. Először nem egy szivacsot vettem kézbe, hanem egy nagyobb hengert. Amikor elkezdtem vele festeni, nem fogta be rendesen a vásznat, amitől csalódott lettem. Egyáltalán nem úgy képzeltem el a hengerrel való festés élményét, mint amit adott. Aztán fogtam egy nagyobb ecsetet, de azzal sem volt jó érzés dolgozni. Közben felfigyeltem a zenére is. A techno monoton lüktetése kezdett teljesen magával ragadni, a zene és a kikevert szín valami olyan eszközt kívánt, amivel nagy mozdulatokat lehet tenni, amivel maszatolni lehet, amivel el lehet kenni a festéket a nagy vásznon. Úgy éreztem, hogy minél hamarabb el akarom tüntetni a fehéret a vászonról, szerettem volna az én színemmel az egész vásznat minél hamarabb befesteni. Azt akartam, hogy tűnjön el a fehér, amilyen gyorsan csak lehet. Ekkor láttam meg a mosogatószivacsot, aminek a nem érdes oldalával elkezdtem bekenni a vásznat a zöld színnel. Amikor teljesen befedtem a fehéret, elégedettséget éreztem. Tetszett, hogy a szivaccsal alapos munkát tudtam végezni, jó érzés volt, hogy a kezem is olyan lett mindeközben. A szivaccsal a zene ritmusára tudtam maszatolni a vásznon, ugyanis az a benyomás uralkodott el rajtam, hogy a mozgáson (visszafogott technos menetelésen) keresztül a zene is ott lesz majd valahogy a festményen .

Ezek után álltam a zöld szín előtt és arra gondoltam, hogy jó lenne megőrizni ezt, semmiképpen sem akartam, hogy elvesszen ez a szín és más színek elvegyék tőle a fókuszt. Azt is elhatároztam, hogy teljesen random színeket fogok majd kikeverni, amolyan “lesz, ami lesz alapon” és mindegy, hogy csúnya színek lesznek ezek vagy sem, akkor is rá fogom fröcskölni őket a képre. Először egy spatulával próbáltam rákenni a vászonra a festéket. Ez nem volt annyira egyszerű, mert túl sok festék ment egy helyre és nem igazán folyt. Azért érdekesnek találtam a teljesen random formákat, amik így jöttek létre. Váltottam egy kisebb ecsetre, majd egy lapos és széles valamire, ami szintén érdekes formákat hozott létre. Furcsa volt megélni, hogy az ecsetek és eszközök sohasem olyan textúrát hoztak létre, mint amire számítottam vagy elképzeltem. Végül találtam egy félkör alakú, lapos ecsetet, amivel iszonyatosan jól lehetett a vízzel felhígított festéket fröcskölni és folyatni. Néha meg is ütögettem vele a vásznat. Nem agresszívan, de azért erősen, hogy ott maradjon az ecset nyoma.

Többször is visszatértem a fekete festékhez. Talán ez volt az egyetlen szín, amit minden használt eszközzel, az összes módon felvittem a vászonra. Nagyon sokféle színt kevertem ki és használtam, szerettem volna, hogy színes legyen a kép, de azt éreztem, hogy muszáj megjelennie a feketének. Ott kell lennie a sötétségnek a háttérben, kiterjedt hálót képezve a többi szín között. Minta ez tartaná össze a többi színt a zöld háttér előtt. Ha az a feketeség nem lenne ott, akkor a többi szín leesne a vászonról, nem lenne, ami ott tartja őket. Meg tudnának szökni a képről. A fekete adja meg a többi szín jelentőségét, nélküle nem is látnánk a rikító sárgát és kéket.

Végső soron a foglalkozás elérte a célját, mert végre magamnak is ki tudtam mondani olyan dolgokat leginkább már itthon, a kép nézegetése közben, amik már eddig is munkálkodtak bennem, de nem akartam velük foglalkozni vagy nem gondoltam fontosnak őket.

Ami számomra a legnagyobb meglepetés, hogy az eredeti témám mellett nagyon erősen megjelent az elengedés témája a festés utolsó 10 percében. Ez egyszerre volt sokkoló, meghökkentő (totálisan azt mondogattam magamban, hogy wtf???) és furcsa módon felszabadító is. Maga a felismerés volt egy ambivalens, de felszabadító élmény. Büszke voltam magamra, hogy annak ellenére, hogy végül nem maszatoltam el a képet, megértéssel fordultam a jelenlegi énem felé és nem haragudtam magamra, amiért most nem tudtam manifesztálni az elengedés fizikai síkon történő szimbólumát. Viszont azt is sikerült magammal megbeszélni, hogy ezt meg kell tennem, amint le tudtam zárni magamban ennek az élménynek a feldolgozását.

Csapongó, céltalan, bolyongó, kicsit kaotikus. Kavarognak a színek rajta, mint a saját érzéseim, amikor azon a szombati napon megérkeztem a workshopra. Nem bánom egyáltalán, hogy nem maszatoltam össze, szomorú lennék, ha egyből megtettem volna. Jó látni az elmém egy részletének kivetülését. Ha most ránézek a képre, érdekes módon az agyam elkezd elvonatkoztatni attól, hogy valójában ezt én festettem. Azt érzem, hogy együttérzek az alkotójával, aki biztosan nyugtalan volt, amikor ezt festette. Biztosan érezte azt a nyugtalan, feszítő, de tompa érzést, ami körüllengi a modernkori embert, a barátaimat is, engem is. A sok lehetőség és információ és döntés tébolya jut eszembe a képről. Amikor elhoztam a festményt, akkor inkább a céltalanságot láttam benne és egy alkotót, aki keresi önmagát, de minél többet nézem, annál inkább látom benne a kitörni vágyást, az elengedésért folytatott harcot, a megszabadulás vágyát.

Címe: Még nem tudom elengedni, de már tudom, hogy el akarom

Azt üzenném magamnak, hogy szabad megélnem a változást és az ezzel járó érzéseket, érzelmeket. Viharokat és csendeket.