IMPRO PAINTING

Dinamikus psziché illusztráció – szabad alkotás

Az Impro Painting egy igazi vízión alapuló, megvalósított idea, egy szerelemprojekt. 
 

Soha nem rendelkeztem klasszikus művészi kompetenciákkal, vagyis ezt hittem magamról, mert nem tudtam realisztikusan – és máshogyan sem – másolni, a finommotorikám sosem volt az erősségem. A kis mozdulatokban és felületeken (A/4 – A/3) én beszorítva éreztem magamat, szinte idegessé váltam a szűk tértől és korlátoktól. 

De mindig is imádtam alkotni, elmerülni a technikai tudás nélküli kísérletezésben, élményben, mert mindig azt éltem meg, ez egy személyes rituálévá válik, ami izgalmas, sose tudom mi fog történni, a folyamat a lényeg, amiben, ha követem az intuíciómat, első benyomásaimat valami szinte szent csodát fogok tapasztalni

Egyik ilyen szabad alkotás alatt, mikor zenéket kerestem különböző arctípusokhoz, beugrott egy techno szám, amit azonnal ki is próbáltam a festéshez. 

Teljesen magával ragadott az élmény, és ott, abban a pillanatban tudtam: techno festő workshopot fogok tartani.

Akkor még nem is tudtam, hogy az én személyes, belülről jövő ihletemhez és élményemhez mennyi ember fog kapcsolódni és hová fog mindez fejlődni.

Az Impro Painting mára azzá vált, aminek megálmodtam: intuitív és autentikus találkozás önmagaddal egy természetes és mégis különleges helyzetben: a szabad alkotás terében. Köszönöm, hogy már ennyien megéltétek velem ezt a „szent csodát”.

Több, mint

Impro Painting workshop
0
résztvevő
0
Van aki a játék öröméért jön, van aki mély folyamatokat megélni, és van, aki tudja, hogy nem tudja mi fog vele történni, de mindig ki akarta próbálni milyen lehet így szabadon alkotni vagy fröcskölni. Sokan vannak, akik túl sok kontrollt, fegyelmet gyakorolnak az életükben, és szeretnék megélni milyen, ha nincsen cél, elvárás és ítélkezés. Vajon akkor mennyire tudják magukat elengedni és az milyen lesz. Az a szép ebben, hogy általában az történik, hogy meg lesznek tartva önmaguk által a folyamatban.

Feliratkozás az Impro Painting hírlevélre

Az Impro Painting események kis létszámúak, hamar elfogynak a helyek. A feliratkozásoddal biztosíthatod, hogy elsők között értesülj a legfrissebb eseményekről. Ha nem szeretnél lemaradni, mindenképp iratkozz fel.

2017 nyarán jött a szikra, de persze egész életemben gyűlt a háttérben az alapanyag. Azon a nyáron kérdezte meg egy kedves ismeretlen az éjszakai Balaton-parton, hogy mit csinálnék a leg-leg-legszívesebben? 

Megjelent előttem egy kép (pedig én ritkán látok vizuálisan bármit is a képzeletemben), ahogyan egy nagy térben, óriás felületekre, zenére alkotok, festek szabadon, nagy mozdulatokkal. Emlékszem, hogy szinte belesajdult a szívem.

Háromnegyed évvel később, 2018 májusában a Kazinczy utcában a Szimpla Teremben elindult az első Impro Painting workshop, technora.

Hirtelen berobbant az álom, és hetente, sőt, volt hogy hetente többször tartottam workshopokat, legtöbbször teltházzal vagy azon is túlcsordulva. Közben állandóan fejlesztettem a technikai részleteket: milyen festékek legyenek, hányféle formájú és méretű fafelület, hogyan legyen csiszolva, milyen új zenei ívek legyenek, impro festést segítő gyakorlatokat csempésztem be a tematikába, új játékokat vittem, jöttek a hangulatvilágítások, óriás hengerek, wc kefék stb. 

Persze mivel gyakorlatilag minden alkalom egy rendezvénynek felelt meg, ami még hangos is és sok-sok pacsmagolással, aztán mosogatással, pakolással, szervezéssel és beszerzéssel is jár.

De mindez nem tudta csillapítani azt az örömöt, hogy sikerült ezt az idealisztikus underground művészetterápiát, dinamikus psziché illusztrációt megteremteni, ami nagyon úgy nézett ki, rengeteg embert hív. 

Még jópofa overállokat, szemüvegeket és gipszvédő lábzsákokat is szereztem kórházakból.

bekukkantás a workshopok tartalmába

Az Impro Painting workshopok lényege: intuitív és autentikus találkozás önmagaddal egy természetes és mégis különleges helyzetben: a szabad alkotás terében.

Kíváncsian, de egyben izgulva érkezik majdnem mindenki az eseményre – akár először jön, akár sokadszorra. Ez teljesen rendben van. A foglalkozás kezdeti részében az aktualitásokkal, érzésekkel, testérzetekkel hangolódunk. Itt alapozzuk meg a racionalitás lazítását a belső élményekkel, asszociációkkal és némi verbális csatornával.

A folyamat közben nem kell vigyázni arra, mi lesz festékes, szabadon lehet kísérletezni, fröcskölni. Az improvizációs festést egy tudatosan felépített és formált zenei összeállítás támogatja. Az erőteljesebb zenék más hatást válthatnak ki, mint a lágyabb dallamok, de erre sincsen általános szabály. Az adott műfaj kedvelése kevéssé számít a folyamatban. A festést követően a lezáró, megosztó blokk is rendkívül lényeges, ahol az asszociációk is szerepet kapnak. Mind a folyamat, mind az elkészült kép utóélete tartalmas és szerteágazó. Akár a kép festése is folytatódhat, de a pszichikai munka mindenképpen fog.

A művészeti korok, stílusok tekintetében az expresszionizmus (főleg az absztrakt és érzelmi), pszichikai automatizmus, akciófestészet, lírai absztrakció, gesztusfestészet, az informel technikái, szemlélete kapcsolódik a workshophoz. Mindezen irányzatok kipróbálása, művelése nem kötelező direktíva, hanem a bennük lévő lehetőségek megélésére van alkalom az alkotóműhelyeken. A művészetterápiás, és önismereti módszerek adják a keretet, amiben mindenki a maga mélységében vesz részt. Az alkotás transzformáló, szublimáló, önkifejező funkciója dominál a workshopon. Ez lehet egyéni megéléstől függően konkrét élményfeldolgozás, mély önismereti utazás, blokk oldása vagy kötetlen örömfestés, esetleg stresszlevezető kidolgozás. 

Ez a felnőtt játék végtelenül egyedi, archaikus elemekkel operáló lelki-testi improvizáció, amit az ösztönös, mély zene katalizál. Megérkezés egy másik tudatállapotba, tudatosságba, ahol egy intenzív, de meditatív érzet kapcsol be. Nem kapsz szabályokat, csak kereteket, és biztonságos támogatást, hogy önerőből teret kapjon a saját élmény kibontakozása. Nem az számít, hogyan néz ki esztétikai szempontból az alkotás, hanem az átélt folyamaton van a hangsúly.

Szabadon választhatod majd meg:

Az alkotóműhelyek elsődleges céljai között szerepel, hogy tapasztalati úton emlékeztessen: az elvárások és ítélkezés feloldásával az alkotás a személyes fejlődés fő terévé tud válni. 

Ez a ráismerés tovább dolgozik az esemény után, és be lehet építeni a személyes eszköztárba. Örömmel olvasom, hogy sok résztvevő otthon folytatja a festést, ami gyakran “önterápiás” tevékenységgé válik.

A szabad alkotás újrafelfedezése izgalmas jelenség, segít az önmagunkkal való intim viszony ápolásában. Azért ismételt felfedezés, mert gyermekkorban mindannyian tapasztaltuk már, csak elfelejtettük a művelését. Legtöbb esetben blokkok, szégyenérzet is kialakult. Rendszeresen hallom azokat a negatív emlékeket, hogyan vették el egy életre a kedvet a zenéléstől, rajzolástól, festéstől, bárminemű alkotástól azzal, hogy a készített művet nem becsülte a környezet, vagy hogy az alkotófolyamatot túlkontrollálták. Technikai, esztétikai elvárások nyomása alatt könnyű elveszíteni az érzékeny kísérletező kedvet.

 Társadalmunkban a művészetnek inkább a dekorációs, esztétikai, utánzó funkciója preferált és gyakran észrevehető egy elitista hozzáállás. A belső képekkel való munkával (amikor önmagunkat fejezzük ki és nem a környezetet másoljuk) sajnos sokan nem találkoztak még saját élményben, vagy azt hiszik, ez a tehetséges művészek kiváltsága csupán. A művészet (ön)kommunikációs csatornája mindenki számára elérhető tevékenység és a mentális egészség alapköve. Bármilyen elakadás, nehézség, vagy téma lehet az alapanyag. Ebben a megközelítésben az intellektualizáció helyett egy személyes rituálé formájában törődhetsz magaddal. A psziché dinamikus illusztrációja megmutat számodra rejtett rétegeket, szimbólumokat a tudattalan mélységéből.

Feliratkozás az Impro Painting hírlevélre

Az Impro Painting események kis létszámúak, hamar elfogynak a helyek. A feliratkozásoddal biztosíthatod, hogy elsők között értesülj a legfrissebb eseményekről. Ha nem szeretnél lemaradni, mindenképp iratkozz fel.

A kezdeti évek óta sok nagy változás történt. 

A covid érkezésével együtt új helyszínt kellett keresni, amit sehol nem találtam, így lett végül egy saját bérlemény, az Outsider StudióA 110 nm-es alkotóműhely végre biztosította azt, hogyha megkeresnek nagyobb csapatok impro workshop igénnyel, már végre nem kell elutasítanom őket.

Nagy reményekkel vágtam bele az új projektbe, és örültem, hogy most már én tudok másoknak helyszínt biztosítani, hasonlóan hangos, vagy „koszolós” tevékenységre, ahol kell a tér.

Jöttek még a covid alatt is programok, és persze teljesen másként, de folytatódott az Impro evolúciója.

 

Ettől a tértől nagyon fájó szívvel, de el kellett búcsúzni 2021 nyarán, technikai ellehetetlenülés miatt. 

Ismét ráálltam a helyszínkeresésére. 

Már az összes kő alá is benéztem, majd végül 2022 őszén elengedtem a keresett paramétereket, és elkezdtem teljesen másképp tartani a műhelyeket: kis térben, zöld övezetben, mini csapatoknak. 

Azóta is rendületlenül folytatom és finomítom a módszert, hiszen a körülmények, a világ, a résztvevők és én is sokat változom. Mára szelídebb, de bátrabb; nyugodtabb, de erősebb lett az Impro Painting is, sőt még a „kevesebb az több” elvét is befogadta.

Továbbra is keresem az Impro helyét, ahol lehetünk nagyobb térben, esetleg újra Budapesten...

Jelentkezés a következő workshopra

Jelenleg szünetelnek az Impro Painting workshopok.
Helyszínt keresünk!
nap
óra
perc
Továbbra is keresem az Impro helyét!
Szívesen hoznánk létre egy alkotóteret páran, ahol ismét több ember is elférne, és újra duzzadhatnának az izgalmas alkotói események, programok. Budapest felé is nyitottak vagyunk orientálódni.

Tehát továbbra is áll: ha tudsz megfelelő helyszínt mindehhez, ne tartsd magadban! Ha nem lesz műhely, akkor lehet megint szünetelni fog az Impro Painting.

Ha szeretnél értesülni a workshopok induló dátumáról, iratkozz fel a hírlevélre!

Feliratkozás az Impro Painting hírlevélre

Az Impro Painting események kis létszámúak, hamar elfogynak a helyek. A feliratkozásoddal biztosíthatod, hogy elsők között értesülj a legfrissebb eseményekről. Ha nem szeretnél lemaradni, mindenképp iratkozz fel.

Maradjunk kapcsolatban:

Hurrá!

Sikeresen feliratkoztál.

 Köszönöm!