TRE®

Testalapú stressz-, feszültség-, és traumaoldó gyakorlatok

Ha például állandó készenléti állapotban nőttünk fel, akárhogyan is védekeztünk ez ellen – látszólagos semleges hozzáállással, megértéssel, lázadással, hasítással, humorral stb. – akkor a felépülés kulcsfontosságú eleme az öngondoskodás megtanulása, a nyugalom és biztonság megteremtése saját magunk számára. 

Ez fokozatosan, lépésről-lépésre lehetséges. 

Mindig egyre inkább kienged a felgyülemlett és berekedt energia és közben az idegrendszer tanulja a nyugalom, biztonság megélését. Fel lehet építeni egy más működést, és ki tud engedődni bármennyi sok vagy nehéz lenyomat is van a testben. 

A testünk mindig velünk van, segít jelenbe kerülni, magunk felé fordítani a fókuszt és általában azonnal hálás is ezért.

Nézd meg ezt a rövid videót a TRE®-ről

Ha még nem próbáltad a TRE®-t , szeretettel várlak az első órádra.

Ezen az órán bárki kipróbálhatja ezt a testfókuszú stressz-, feszültség és traumaoldó módszert. A TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) egy testközpontú technika. Ha enyhe, szelíd, nyújtó gyakorlatokra képes a test, akkor alkalmas kondícióban van a TRE®-hez.

A TRE® története

Dr. David Berceli nemzetközi traumakutató és -szakértő nevéhez fűződik a TRE®. 

Szociális munkásként járta a világot, természeti katasztrófa sújtotta területek, háborús övezetekben dolgozott. Megfigyelte, hogy a testek veszély esetén összehúzódnak, majd annak elmúltával kinyílnak, amit a psoas, a csípőhorpasz izom végez. 

Azt is látta, hogy a gyerekek remegtek a veszély elmúltával, a felnőttek viszont nem. A gyerekek nem mutattak olyan traumatikus reakciókat, a felnőttek viszont igen. Ebből indult ki az ezt követő kutatása, amit neurológusokkal és etológusokkal végzett. 

Kifejlesztett egy 7 gyakorlatból álló finom, nyújtó, enyhén aktiváló gyakorlatsort, ami segít előhívni ezt a finom neurogén remegést, energia áramlást, amit az első órán ki is próbálunk. Nincsen szükség a múltba menni, vagy felidézni az eseményeket, egyszerűen a testen és az “itt és most”-on van a fókusz. Nem megterhelő vagy kimerítő, inkább ellazulásról és megkönnyebbülésről szoktak beszámolni a résztvevők.

Bár ez egy olyan technika, amit idővel egyedül is lehet otthon gyakorolni, nagyon fontos előtte a technika pontos megismerése és egy minősített TRE® Providerrel való gyakorlása csoportban vagy egyénileg, átlagban 5-6 alkalommal.
Sokféle módon jelentkezhetnek traumatikus tünetek, például (Peter A. Levine):
Sok esemény okozhat traumát, pár a leggyakoribbakból:

FEDEZD FEL A REMEGÉST, A TEST TERMÉSZETES ELENGEDÉSI FOLYAMATÁT – INTERJÚ A TRE-MÓDSZERRŐL

„A vadon élő állatok gyakran vannak kitéve életveszélynek, mégsem látni rajtuk a trauma jeleit. Miután elszaladtak a ragadozó elől, kiremegik magukból a feszültséget, majd legelésznek tovább, mintha mi sem történt volna. Bár kulturálisan nem túl elfogadott, a remegés az embereknek is jót tesz, nem csak a gazelláknak. A stressz-, feszültség- és traumaoldó gyakorlatok (röviden TRE) nevű módszer során különféle izomcsoportok nyújtásával és aktiválásával olyan vibrálást lehet kiváltani a testben, amely lehetővé teszi a bennrekedt stressz oldását a nehéz emlékek felidézése nélkül…”

„…a feszültségbe könnyű beleragadni a várakozás során, így sokszor automatikusan jön, hogy rázzuk le magunkról. A mozgás segít visszatérni a test dinamikájához. Ha akaratlagosan csinálok valamit, nem veszítem el a kontrollt felette…”

Szenvedélyem a TRE®, a praxisom 95%-át mára ezt teszi ki, így jelentős tapasztalattal rendelkezem:

Több, mint

0
TRE® személyes csoporttartás
0
személyes egyéni TRE® óra

Feliratkozom a TRE® hírleveleire

legfrissebb hírek és események

A TRE® megtanulása, gyakorlási lehetőségek

A testtel való munkával a legmélyebb rétegeinkhez tudunk eljutni, ami másképp nem hozzáférhető. A TRE®-ben nem értelmezünk, nem kell feleleveníteni korábbi élményeket, kifejezetten a testtel és a testérzetekkel vagyunk. Mindezt egy biztonságos, szelíd módon, ami az ösztönös rezilienciánkat hívja meg.

Alappillérei: öngondoskodás és önszabályozás. Növeli a testtudatosságot és az énerőt. A test bölcsességére és természetes folyamataira épít, ezeknek ad teret.

A lefagyási válaszreakciónk sokszor észrevétlen és ösztönös, ami többek között életmentő is tud lenni, pl. a fájdalomcsillapító hatása miatt. Viszont az lenne az egészséges, ha ezt követően vissza tudnánk térni a stressz/trauma előtti idegrendszeri állapotba. Ennek a természetes folyamatnak a segítésére való a neurogén remegés, amit a vadon élő állatoknál megfigyelhetünk: amikor elmúlik a veszély kirázzák, kivibrálják magukból a felesleges energiát, merevséget, feszültséget így nem traumatizálódnak, nem raktározzák ezt el, reziliensek maradnak.

1

TRE® kipróbálása

Szerettel várlak az első TRE® alkalmadra.

Ha még nem ismered a módszert, ez az 1 alkalmas gyakorlás neked lett megalkotva. Lehetőséged lesz megismerni, kipróbálni és megélni a TRE® jótékony hatásait.

Csoportosan, egyénileg, online és offline is gyakorolhatsz. 

 

A jelenleg meghirdetett órákra itt tudod a helyedet biztosítani:

 

Ha nem felelnek meg a dátumok, vagy online alkalomra lenne szükséged, kérhetsz egyéni órára időpontot.

2

TRE® haladó/gyakorló csoport

Ez egy 5 hetes folyamat, ahol megtanulhatod az otthoni gyakorláshoz szükségeseket, ill. mélyítheted a tudásodat, bővítheted és egyénre szabhatod az élményeidet. 

Tapasztalatot szerezhetsz a módszer lehetőségeiről a gyakorlás során, és mindig tanulunk új izgalmas dolgokat is, amikre csak egy ilyen zárt csoportban van lehetőség. 

Egy feltétele van a jelentkezésnek: az első óra előtt kell legyen egy saját élmény már TRE®-ből.

„Elkezdtem jobban magamra figyelni, és tanulni nemet mondani azokra a dolgokra, amik nem esnek jól és egy kicsit több időt hagyok magamnak töltődésre. És jól esett tudni, hogy ismerős arcokkal megyek TRE-zni, biztonságot adott a csoport. „

3

"MESTERHALADÓ" gyakorló órák- közösségi remegés

Közösségi remegésre azokat invitálom, akik már részt vettek az 5 alkalmas haladó csoporton, de szeretnének továbbra is a közösség tagjaként együtt gyakorolni.

Nem igényel további elköteleződést. 

A cél a közös gyakorlás, ahol tovább tanulunk mélységekről, érdekességekről, beavatkozási és megélési módokról.

„Én nagyon élveztem, hogy csoportban vagyunk, figyelünk egymásra, át-, megérezzük egymást. Minden óra után megnyugvást, felszabadultságot éreztem, s sokkal könnyebben ment a csoportos gyakorlás mint bármelyik másik, így vártam az órákat. Elkezdtem jobban figyelni a testem jelzéseire, és a “mindent feláldozok másokért” hozzáállásból elkezdtem visszavenni az életemben is. „

TRE® a fiatalságnak

A gyerekekkel, kamaszokkal való TRE® munkához szükséges továbbképzést Desirée English Dél-afrikai TRE® trénernél szereztem. 

A TRE® a protokoll tekintetében is kicsit más fiatalkorúaknál, mint felnőtteknél. Általános javaslat a gyerekeknek/kamaszoknak egymást követő 6 TRE® alkalom/óra, heti gyakorisággal.

Első lépésként a szülővel/gondozóval szükséges egy konzultáció, kérdőívek megbeszélése, ill. ha nem TRE® gyakorló a felnőtt, akkor a TRE® elsajátítása a következő lépés. 

Erre azért van szükség, hogy majd a fiatalkorúval tudjon együtt gyakorolni, ill. idegrendszeri szempontból is fontos, hogy először a gondozó tudja használni a módszert.

Feliratkozom a TRE® hírleveleire

legfrissebb hírek és események

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik módszer segíthet téged a legjobban, vedd fel velem a kapcsolatot és egy konzultáció során megnézzük, hogy milyen folyamat lenne számodra a leghatékonyabb.

Szeretettel várlak!

Hurrá!

Sikeresen feliratkoztál.

 Köszönöm!