TRE®

Testalapú stressz-, feszültség-, és traumaoldó gyakorlatok

Mi várható egy TRE® órán?

Sokféle remegés van és módszer, ami a test energiájával és vibrálásával dolgozik.

A TRE® technikának a lényege, hogy független minden pszichológiai és spirituális iskolától, irányzattól, kizárólag testalapú, szomatikus technika, a neuroanatómiánk működésére tanít meg.

Van ösztönös védekező mechanizmusunk (összehúzódás, amiből feszültségként raktározódik el), és szerencsére ösztönös “elengedő” mechanizmusunk is. Ez a neuronén remegés, vibrálás. Ha ezt egy stabil jelenléti állapotban generáljuk, akkor az egészséges idegrendszerrel dolgozunk és szépen, szelepenként, fokozatosan távozni tud a felesleges, megrekedt energia a testből.

A test kinyílásáért és összezárásáért felelős izmával, a psoas-sal, a csípőhorpasz izommal fogunk dolgozni.

Visszatalálunk segítségével a testünkbe.

Az ösztönös agytörzsünkkel és az emlős részünkkel fogunk találkozni és együttműködni, kedves bátorsággal felfedezni a testérzeteinket, és meghívni a neuronén remegést, vibrálást.

De az emberi agyunkat se küldjük el, nem “csekkoltattjuk ki”, nincsen transzállapot, hanem végig teljesen jelen maradunk, sőt aktiváljuk az agyterületek közötti kapcsolatot, így erősítve az egészséges idegrendszeri állapotot.

A módszer alapja a polivagális elmélet, így a legfontosabb a biztonságérzet, mély jelenléti megágyazottság.

A módszer gyakorlása nagymértékben növeli az énerőt és a testtudatosságot.

Ha még nem próbáltad a TRE®-t , szeretettel várlak az első órádra.

Ezen az órán bárki kipróbálhatja ezt a testfókuszú stressz-, feszültség és traumaoldó módszert. A TRE® (Tension, Stress & Trauma Release Exercise) egy testközpontú technika. Ha enyhe, szelíd, nyújtó gyakorlatokra képes a test, akkor alkalmas kondícióban van a TRE®-hez.

Nézd meg ezt a rövid videót a TRE®-ről

Ez a módszer Neked szól, ha...

Az állatvilág szabad megélése a test bölcsessége.

TRE® hatásaiból, élményekből pár példa:

A testérzetek behúznak a jelenbe, ki a fejből és az értelmezéséből abba ami van.

TRE-t gyakorlók/tanulók leggyakrabban:

Megedzi az érzékelésünket.

Ha például állandó készenléti állapotban nőttünk fel, akárhogyan is védekeztünk ez ellen – látszólagos semleges hozzáállással, megértéssel, lázadással, hasítással, humorral stb. – akkor a felépülés kulcsfontosságú eleme az öngondoskodás megtanulása, a nyugalom és biztonság megteremtése saját magunk számára. 

Ez fokozatosan, lépésről-lépésre lehetséges. 

Mindig egyre inkább kienged a felgyülemlett és berekedt energia és közben az idegrendszer tanulja a nyugalom, biztonság megélését. Fel lehet építeni egy más működést, és ki tud engedődni bármennyi sok vagy nehéz lenyomat is van a testben. 

A testünk mindig velünk van, segít jelenbe kerülni, magunk felé fordítani a fókuszt és általában azonnal hálás is ezért.

Bár ez egy olyan technika, amit idővel egyedül is lehet otthon gyakorolni, nagyon fontos előtte a technika pontos megismerése és egy minősített TRE® Providerrel való gyakorlása csoportban vagy egyénileg, átlagban 5-6 alkalommal.
Sokféle módon jelentkezhetnek traumatikus tünetek, például (Peter A. Levine):
Sok esemény okozhat traumát, pár a leggyakoribbakból:

FEDEZD FEL A REMEGÉST, A TEST TERMÉSZETES ELENGEDÉSI FOLYAMATÁT – INTERJÚ A TRE-MÓDSZERRŐL

„A vadon élő állatok gyakran vannak kitéve életveszélynek, mégsem látni rajtuk a trauma jeleit. Miután elszaladtak a ragadozó elől, kiremegik magukból a feszültséget, majd legelésznek tovább, mintha mi sem történt volna. Bár kulturálisan nem túl elfogadott, a remegés az embereknek is jót tesz, nem csak a gazelláknak. A stressz-, feszültség- és traumaoldó gyakorlatok (röviden TRE) nevű módszer során különféle izomcsoportok nyújtásával és aktiválásával olyan vibrálást lehet kiváltani a testben, amely lehetővé teszi a bennrekedt stressz oldását a nehéz emlékek felidézése nélkül…”

„…a feszültségbe könnyű beleragadni a várakozás során, így sokszor automatikusan jön, hogy rázzuk le magunkról. A mozgás segít visszatérni a test dinamikájához. Ha akaratlagosan csinálok valamit, nem veszítem el a kontrollt felette…”

Szenvedélyem a TRE®, a praxisom 95%-át mára ezt teszi ki, így jelentős tapasztalattal rendelkezem:

Több, mint

TRE® személyes csoporttartás
0
személyes egyéni TRE® óra
0

Feliratkozom a TRE® hírleveleire

legfrissebb hírek és események

A TRE® megtanulása, gyakorlási lehetőségek

A testtel való munkával a legmélyebb rétegeinkhez tudunk eljutni, ami másképp nem hozzáférhető. A TRE®-ben nem értelmezünk, nem kell feleleveníteni korábbi élményeket, kifejezetten a testtel és a testérzetekkel vagyunk. Mindezt egy biztonságos, szelíd módon, ami az ösztönös rezilienciánkat hívja meg.

Alappillérei: öngondoskodás és önszabályozás. Növeli a testtudatosságot és az énerőt. A test bölcsességére és természetes folyamataira épít, ezeknek ad teret.

A lefagyási válaszreakciónk sokszor észrevétlen és ösztönös, ami többek között életmentő is tud lenni, pl. a fájdalomcsillapító hatása miatt. Viszont az lenne az egészséges, ha ezt követően vissza tudnánk térni a stressz/trauma előtti idegrendszeri állapotba. Ennek a természetes folyamatnak a segítésére való a neurogén remegés, amit a vadon élő állatoknál megfigyelhetünk: amikor elmúlik a veszély kirázzák, kivibrálják magukból a felesleges energiát, merevséget, feszültséget így nem traumatizálódnak, nem raktározzák ezt el, reziliensek maradnak.

1

TRE® kipróbálása

Szerettel várlak az első TRE® alkalmadra.

Ha még nem ismered a módszert, ez az 1 alkalmas gyakorlás neked lett megalkotva. Lehetőséged lesz megismerni, kipróbálni és megélni a TRE® jótékony hatásait.

Csoportosan, egyénileg, online és offline is gyakorolhatsz. 

 

A jelenleg meghirdetett órákra itt tudod a helyedet biztosítani:

 

Ha nem felelnek meg a dátumok, vagy online alkalomra lenne szükséged, kérhetsz egyéni órára időpontot.

2

TRE® haladó/gyakorló csoport

Ez egy 5 hetes folyamat, ahol megtanulhatod az otthoni gyakorláshoz szükségeseket, ill. mélyítheted a tudásodat, bővítheted és egyénre szabhatod az élményeidet. 

Tapasztalatot szerezhetsz a módszer lehetőségeiről a gyakorlás során, és mindig tanulunk új izgalmas dolgokat is, amikre csak egy ilyen zárt csoportban van lehetőség. 

Egy feltétele van a jelentkezésnek: az első óra előtt kell legyen egy saját élmény már TRE®-ből.

„Elkezdtem jobban magamra figyelni, és tanulni nemet mondani azokra a dolgokra, amik nem esnek jól és egy kicsit több időt hagyok magamnak töltődésre. És jól esett tudni, hogy ismerős arcokkal megyek TRE-zni, biztonságot adott a csoport. „

3

"MESTERHALADÓ" gyakorló órák- közösségi remegés

Közösségi remegésre azokat invitálom, akik már részt vettek az 5 alkalmas haladó csoporton, de szeretnének továbbra is a közösség tagjaként együtt gyakorolni.

Nem igényel további elköteleződést. 

A cél a közös gyakorlás, ahol tovább tanulunk mélységekről, érdekességekről, beavatkozási és megélési módokról.

„Én nagyon élveztem, hogy csoportban vagyunk, figyelünk egymásra, át-, megérezzük egymást. Minden óra után megnyugvást, felszabadultságot éreztem, s sokkal könnyebben ment a csoportos gyakorlás mint bármelyik másik, így vártam az órákat. Elkezdtem jobban figyelni a testem jelzéseire, és a “mindent feláldozok másokért” hozzáállásból elkezdtem visszavenni az életemben is. „

TRE® a fiatalságnak

A gyerekekkel, kamaszokkal való TRE® munkához szükséges továbbképzést Desirée English Dél-afrikai TRE® trénernél szereztem. 

A TRE® a protokoll tekintetében is kicsit más fiatalkorúaknál, mint felnőtteknél. Általános javaslat a gyerekeknek/kamaszoknak egymást követő 6 TRE® alkalom/óra, heti gyakorisággal.

Első lépésként a szülővel/gondozóval szükséges egy konzultáció, kérdőívek megbeszélése, ill. ha nem TRE® gyakorló a felnőtt, akkor a TRE® elsajátítása a következő lépés. 

Erre azért van szükség, hogy majd a fiatalkorúval tudjon együtt gyakorolni, ill. idegrendszeri szempontból is fontos, hogy először a gondozó tudja használni a módszert.

Felkérések / Rendezvények

Budapesten tartott személyes alapozó kurzusok 2023-2024. 

A mindenki számára nyitott 12 órás műhely keretében a résztvevőknek lehetősége nyílt megismerni ezt a forradalmian új technikát, amely egy finom remegés segítségével aktiválja az izomfeszültségek és a mélyizmok stressz-tónusainak ellazulását.

A Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban működő Műhely Alapítvány 100 nm-es tánctermében nagycsoportként lehetett megtapasztalni, kipróbálni a TRE®-t. 

A csoport vezetését és a rendezvény megtartását TRE® Provider jelöltek segíték: Fekete Enikő, Jancsár Petra, Magosányi Petronella Zsuzsanna és Szombati Zsolt Szilvio.

” Minden workshop alatt és utána mély hálával csordult túl a lelkem, mert éreztem, hogy mit éltünk át együtt és ez mennyire fontos. Az együttlét; az egymás leföldeltségében való megfürdőzés; a biztonságérzet; az állati, természetes biológiai folyamataink észlelése, megengedése; önátadásban és közben mégis a jelenben maradva. 

Első alkalommal tartott dr. Máté Gábor egész napos eseményt Magyarországon A gyógyulás útjai címmel: beszélgetések, workshopok és előadások sorával segítette, hogy elinduljunk a testi-lelki egészség felé vezető úton. A workshopok közé meg lett hívva a TRE® Hungary, így közel 60 embernek tartottunk Sólyom Anna vezetésével egy TRE® foglalkozást a Budapest Kongresszusi Központban.

Nagy örömömre a 2023-as őszi szezont a “Szülők és pedagógusok műhelye”-ben én kezdhettem egy TRE® foglalkozással a Zenit Általános Iskolában. A foglalkozás résztvevőinek nagy része szülő is, így sok ismert feszültség- és stresszforrás sorsközösségként, ismerősként jelenhetett meg a csoportban. Mielőtt a gyerekekkel TRE®-zünk, mindig a felnőttel kell megismertetni a módszert, ezért is öröm látni, hogy jönnek és tesznek magukért a szülők, mert ezzel adják a legtöbbet a gyerekeknek is.

Bodywork Fesztivál egy olyan kétnapos rendezvény , mely a hazai legnívósabb bodywork módszereket, testtudatosságot fejlesztő workshopokat kínál egy helyen, egy időben, a Budapesti Kortárs Táncművészeti Főiskolán. Olyan szakemberekkel, akik a szomatikus módszerek különböző területeit képviselik a terápiás irányoktól az élményalapú önfejlesztésig. Tapasztalatfókuszú és traumainformált keretek között fedezhető fel a testpozitív értékrendhez vezető utakat, lehetőségeket. A TRE® a legnagyobb, 100 nm-es terembe kapott meghívást, ahol nagy csoportban van lehetőség kipróbálni közösségben vibrálást.

Feliratkozom a TRE® hírleveleire

legfrissebb hírek és események

Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik módszer segíthet téged a legjobban, vedd fel velem a kapcsolatot és egy konzultáció során megnézzük, hogy milyen folyamat lenne számodra a leghatékonyabb.

Szeretettel várlak!

Hurrá!

Sikeresen feliratkoztál.

 Köszönöm!